Vil snu opp ned på Saab

Bård Eker kaller oppkjøpet av Saab for en guttedrøm, men svensk media spekulerer i om han vil kutte arbeidsplasser.

SAAB-EIER: Bård Eker satser tungt på Saab.
Publisert:

Bård Eker lover å snu opp ned på Saabs måte å drive bilproduksjon hvis han lykkes i forhandlingene med General Motors.

- Nå er det bare oss ved forhandlingsbordet, men resultatene vet vi ikke før i tredje kvartal, sier Bård Eker til Dagens Næringsliv (DN).

- Det er nå de tøffe takene virkelig begynner. Begge parter kan fortsatt trekke seg og det kan ta månedsvis før handelen er i boks, sier Eker til DN og omtaler kjøpet som en guttedrøm.

Kan kutte i produksjonen og antall ansatte

I følge Sveriges Television skal Eker og Koenigsegg ha planer om å kutte kraftig i produksjonen på vei til å skape et mer ekslusivt bilmerke.

Les også: Sharif vil ha første bil

Målsettningen i en forretningsplan som den svenske fjersynskanalen mener å ha fått tilgang på og som skal presenteres for den svenske regjeringen, skal produksjonen av biler i Sverige ned i 70 000.

Dette er i tråd med en svensk bileksperts spådommer til E24 i forrige uke

For å få til dette må det kuttes kraftig i antallet ansatte ved produksjonen i Trollhättan.

Sjefen for Koenigsegg Christian von Koenigsegg avviste på svensk tv tirsdag at det er dette som er planen med kjøpet av Saab.

Nyheten om Saab-kjøpet ble svært godt mottatt i Sverige tirsdag,men jubelen vil trolig stilne om Eker og Koenigsegg tar frem øksa.

Vil drive annerledes

Eker opplyser ovenfor DN at det er soleklart at selskapet ikke skal drives slik General Motors (GM) har drevet.

Han sier til avisen at det er for tidlig å fortelle noe konkret om hva oppkjøperne vil ta seg til.

Han mener det ikke bare dreier seg om pengene man har i til disposisjon og minner om at GM har puttet mange penger i Saab, uten at dette har vært løsningen alene.

Les også: - Dette blir spennende

Tirsdag ble det kjent at Koenigsegg Group har inngått en intensjonsavtale om å kjøpe bilfabrikanten Saab.

Dette ble også avvist Koenigsegg, som sier det er"en kjøpesterk gruppe står bak". Likevel gir intensjonsavtalen en eksklusiv rett til å forhandle med General Motors om et kjøp av Saab.

Eker vil ikke si noe om hvilke finansielle krefter som står bak gruppen som nå går inn på eiersiden i Saab, men henviser til Koenigseggs uttalelse.

Guttedrømmen

Industridesigneren fra Fredrikstad forteller samtidig at det er en del av guttedrømmen sammen med langsiktig jobbing og noen tilfeldigheter som har ført til at han nå har gjort det han har gjort.

Han har tidligere uttalt til E24 at å kjøpe -Saab ville være som en drøm.

Bård Eker eier nå 12 prosent. I tillegg eier Eker og Koenigsegg 23, 5 prosent gjennom det felleseide selskapet Koenigsegg Automotive. I Koenigsegg Group eier Christian von Koenigsegg 42,5 prosent gjennom Aalpraz, mens den amerikanske investoren Alan Bishop eier 22 prosent.

Les også:

Til forsiden

Publisert: