Priskrasj på kaffe gjør at colombianske bønder dyrker kokain-planten isteden

Arealet brukt til kaffedyrking minker, mens arealet der kokabusker dyrkes øker.

LØNNSOM, MEN TVILSOM: Bønder fra Puerto Bello i delstaten Putumayo i Colombia høster inn blader fra kokaplanten. En rapport fra Det hvite hus i Washington slo i juni fast at dyrkingen av planten har nådd rekordhøyder i det søramerikanske landet.
Publisert:

Prisen på kaffe i råvaremarkedet er nå så lav at for å få endene til å møtes, er det noen kaffebønder i Colombia som nå isteden planter kokabusker, planten man lager kokain av, ifølge Financial Times.

– Situasjonen er desperat, sier Roberto Velez, sjef for bransjeorganisasjonen for kaffeprodusenter i Colombia, til avisen.

Han peker på at arealet brukt kaffedyrking viser en nedgang samtidig som arealet der kokabusker dyrkes har økt med 200.000 hektar. Dette kommer blant annet frem i en offisiell rapport laget av Det hvite hus i Washington nå i sommer.

Laveste nivå på 12 år

Årsaken til omstillingen fra kaffebusker til kokabusker er at prisen i råvaremarkedet for kaffe har falt til cirka en dollar per pund (0,45 kilo).

Ifølge avisen er dette det laveste nivået på 12 år.

REKORDLAVT NIVÅ: Mandag ettermiddag hadde råvareprisen på kaffe falt til 99,15 cent per sekk. Noe som skal være det laveste nivået på 12 år.

Prisen i råvaremarkedet skal dermed ligge langt under produksjonskostnadene i mange av de viktigste kaffeproduserende landene.

I Colombia skal produksjonskostnaden være 1,20 dollar per pund kaffe.

Bakgrunnen for den lave prisen i råvaremarkedet skal være at årets avling av kaffe i Brasil er blitt den største noensinne. Dette etter at Brasils valuta har svekket seg mot dollar.

FÅR IKKE DEKKET KOSTNADENE: Kaffefarmere får ikke prisen de forventet for kaffebønnene. Noen kaffebønder i Colombia velger derfor å dyrke kokabusker for å få dekket kostnadene.
Les også

– Markedet kommer til å lammes

Les også

– Det kan endre hele bransjen

Publisert:

Her kan du lese mer om