NHO vil fjerne mastergrader

For å skape en grønn framtid mener NHO det må kuttes i antall studieprogrammer ved universiteter og høyskoler. Det må bli færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag.

MINDRE HUMANIORA: NHO mener vi kutte i antall studieprogrammer ved universiteter og høyskoler. NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

– Det er en klar systemsvikt når vi ser at den store veksten innen utdanning har skjedd i samfunnsfag og humanistiske fag. Til sammenligning er kapasiteten innen realfag og ingeniørfag lite utvidet, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til Aftenposten i forkant av NHOs årskonferanse torsdag denne uka.

Et notat som er laget til konferansen, har fått tittelen Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid. En av konklusjonene der er at det pågår en «pervers konkurranse om studenter».

– Tilbyr billige studier

Ved siden av færre studieprogrammer og færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag, mener NHO flere studenter må spores inn på realfag og teknologi. Over 900 ulike masterprogrammer er altfor mye, mener Næringslivets Hovedorganisasjon.

– Høyere utdanning er ikke styrt av relevans og kvalitet. Høyskoler og universiteter får betalt per studiepoeng. Da lønner det seg å bare tilby en masse forskjellige studier som er billige å drive, sier Lund.

– Jojo-tendenser

Norsk Studentorganisasjon (NSO) er enig i at det er en skjevfordeling i studietilbud som bør jevnes ut.

– For å ruste oss best mulig mot økonomiske endringer og omstilling, er vi avhengig av å ha høy kompetanse innenfor flere felter, sier NSO-leder Marianne Andenæs. Samtidig advarer hun mot å rope kun etter teknisk og realfaglig kompetanse.

– Da kan vi havne i samme situasjon som økonomi og administrasjon nå sitter i. Det er bare å gå et par år tilbake, så ropte både SSBs rapporter og det politiske Norge etter flere med kompetanse innen økonomi og administrasjon. Vi skaper unødvendige «jojo-tendenser», sier Andenæs.

Les også

NHO: Flere med hull i CV-en får jobb

Les også

Se noen av dem som måtte jobbe på julaften

Les også

Candy Crush-ansatte må oppgi seksuell legning

Her kan du lese mer om

 1. NHOs årskonferanse
 2. Skole og utdanning
 3. Kristin Skogen Lund
 4. NHO
 5. Arbeidsliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. For fire år siden ga Universitetet i Bergen 117 tilbud om plass på petroleumsstudiet. I år er tallet ni

 2. To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering

 3. LO og NHO vil innføre praksis i alle studier

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette ønsker arbeidsgivere av deg som nyutdannet

 6. NHO: Fagbrev mer etterspurt enn mastergrad