Selger medisin i butikk og på nett til forskjellig pris

Enkelte av de etablerte apotekkjedene opererer med to priser: En på nett og en annen i apotekfilialene.

NETTHANDEL: Flere apotekkjeder satser mer på netthandel.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Johan Nordstrøm
Publisert:

– Vi har sett at noen av de etablerte apotekkjedene går direkte i konkurranse med oss og senker prisene til vårt nivå på nett samtidig som man beholder de høyere prisene i de fysiske apotekene, sier daglig leder og farmasøyt Stig Henning Pedersen i Komplett Apotek.

I oktober 2016 begynte de to store apotekkjedene Apotek 1 og Vitusapotek, og en utfordrer i apotekmarkedet, Komplett Apotek, å selge reseptbelagte legemidler på nett.

I nettapotekene kan man håndtere egne resepter og bestille reseptbelagte legemidler og få disse levert hjem på døren.

Dette etter at det fra 1. januar 2016 ble lov å sende reseptbelagt medisin til apotekkundene i Norge. I oktober 2016 ble det teknisk åpnet for ordningen.

Den dag i dag er det fortsatt kun disse tre som tilbyr reseptbelagte legemidler på nett.

Les også

Slår alarm om kraftig nettpress: Varsler dyrere rørleggere

Forskjellige priser

Kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1 bekrefter at apotekkjeden opererer med forskjellige priser på nett og i fysiske butikker.

– Vi i Apotek 1 ønsker å være konkurransedyktige både i apotek og på nett, derfor må også våre priser tilpasses disse to ulike formatene. På apotekene tilbyr vi fagkompetanse og gir råd og veiledning til våre kunder. Som i de fleste andre utsalg med fagspesialister vil kunden måtte betale litt ekstra for dette, skriver Solberg Ofstad i Apotek 1 i et svar til E24.

Kommersiell direktør i Norsk Medisinaldepot, Marianne Næss, som eier Vitusapotek, svarer at Vitusapotek ikke opererer med forskjellige priser på nett og i fysiske butikker.

– Nei, dette gjør vi ikke i Vitusapotek. Vi har samme priser på nett og i fysiske butikker. Vi mener at det er en dårlig kundeopplevelse å møte ulike priser på nett og i butikker. Så vi har valgt en annen strategi enn det Apotek 1 har valgt, sier Næss til E24.

Les også

Slik skal nettjypling utfordre apotekkjempene

– Opp til kunden

Pedersen i Komplett Apotek mener at de tradisjonelle apotekkjedene er mest opptatt av klikk og hent-løsninger og ikke veldig fokusert på rendyrket netthandel.

Han peker på at det kan være en fordel for Komplett Apotek, men samtidig en ulempe.

– Om flere aktører i apotekmarkedet hadde markedsført nettapotek, ville det ha gitt oss drahjelp. Flertallet i Norge kjenner ikke til at det i dag finnes nettapotek, sier Pedersen.

Næss i Norsk Medisinaldepot er ikke enig i at det er mest opptatt av klikk og hent-løsninger.

– Vi er mest opptatt av å kunne tilby den løsning som kunden ønsker, enten det er klikk-og-hent eller levering på dør eller handel i fysisk butikk, sier Næss.

Solberg Ofstad i Apotek 1 mener at det er opp til kunden selv å velge.

– Om kunden ønsker å hente sin nettbestilling på apoteket eller få den sendt i posten er opp til kunden selv. Det viktigste for Apotek 1 er å være der kunden er og tilfredsstille kundens behov, skriver Solberg Ofstad.

Utfordreren Komplett Apotek ble lansert i november 2015 som et rendyrket nettapotek. Største eier i gründersatsingen er netthandelgiganten Komplett, som eier 94 prosent.

Les også

DNB tar over lavpriskjeden Nille

Vil doble omsetningen

Pedersen opplyser at Komplett Apotek omsatte for 75 millioner kroner, og målet er å doble den i 2018.

Til sammenligning er gjennomsnittlig omsetning i tradisjonelle apotek på 32,2 millioner kroner i snitt per privateid apotek og 239 millioner kroner per sykehusapotek, ifølge Apotekforeningen.

– Den største jobben nå er å bygge kjennskap til nettapotek. Siden det ble tillatt å selge reseptbelagte legemidler i Norge i oktober 2016, har vi erfart at stadig flere nordmenn velger å få disse varene levert på døren og ukentlig får vi flere hundre nye reseptkunder, sier Pedersen.

Det er tre store aktører som dominerer apotekmarkedet. Det er apotekkjedene Apotek 1, Boots apotek og Norsk Medisinaldepot som eier Vitusapotek og har utviklet kjedekonseptet Ditt Apotek. Alle de tre store apotekkjedene i Norge har utenlandske eiere.

Les også

Hodepine for apotek-investorer etter avlyst gigantfusjon

Apotekene omsatte for 35 mrd. kroner

Ved årsskiftet var det 899 apotek i Norge, ifølge Apotekforeningen. Størst er Apotek 1 med 332 heleide apotek. Vitusapotek har 246 heleide apotek. Boots har 158 heleide apotek. Det finnes 131 selvstendige apotek og deleide kjedeapotek, av disse er det rundt 75 av Ditt Apotek. I tillegg finnes det 32 sykehusapotek.

De privateide apotekene sto for 78,2 prosent av omsetningen i alle apotek i fjor.

I tillegg til de største kjedene er det flere frittstående apotek i Norge. Bare sykehusapotekene er offentlig eid.

Apotekene (inkludert sykehusapotekene) hadde i 2017 en totalomsetning på 35,1 milliarder kroner. Dette er en vekst på 6,7 prosent sammenlignet med 2016, ifølge Apotekforeningen.

27,1 milliarder kroner kom fra salg av legemidler, mens 8 milliarder kroner gjaldt omsetning av andre helse- og velværeprodukter.

Les også

I «kappløp» med tysk legemiddelgigant: – Det beste produktet vinner

Les også

EU etterforsker gigantavtalen mellom Bayer og Monsanto

Les også

Høie kaller legemiddelindustrien uetisk

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Piller på nett: Vil nettapotekene ta av?

 2. Betalt innhold

  Er apotekene immune mot konkursbølgen, eller er det nå smellen kommer?

 3. Apotekene hadde rakettvekst – nå har bransjen stoppet opp

 4. Annonsørinnhold

 5. Dropper Komplett Apotek-navnet og henter tidligere Zalando-sjef

 6. Eksplosjon i netthandelen – nettapotek jobber på spreng for å øke kapasiteten