Konkursbølgen fortsatte i tredje kvartal

I tredje kvartal ble det åpnet 1.076 konkurser. Dermed fortsetter oppgangen fra 2017.

KONKURS: Butikkjeden Enklere liv gikk i august konkurs. I inngangen av september fortsatte driften som normalt med nye eiere.
Publisert:

Antallet konkurser fortsetter å øke i tredje kvartal, det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalt endte kvartalet med 1.076 nye konkurser, en økning fra 953 i samme periode i fjor. Veksten er dermed på 13 prosent.

Tallene viser at det ble åpnet 818 såkalte foretakskonkurser, dette er en økning fra 733 konkurser i samme periode i fjor. De resterende 258 er personlige konkurser eller konkurser i enkeltmannsforetak. Her ble det åpnet 220 konkurser i fjor.

Også i andre kvartal i år økte antallet konkurser. Da var antallet konkurser på 1.361, opp 21 prosent fra samme kvartal i fjor.

Det norske konkurs-mysteriet

Varehandelen sliter

Hittil i år er det åpnet 3.738 konkurser, en økning 12,2 prosent fra samme periode i fjor.

Tallene fra tredje kvartal viser likevel en klar forbedring fra de tre siste kvartalene. I perioden har det i snitt vært åpnet rundt 1.300 konkurser i kvartalet. Dermed er tallene fra tredje kvartal nær 200 kvartaler.

Særlig varehandelen har blitt trukket frem som en bransje som sliter tungt for tiden. I denne bransjen alene ble det åpnet 224 konkurser i tredje kvartal.

I oktober uttalte Høyer-sjef Ørnulf Høyer at han tror det er lenge til nedturen er over i varehandelen.

Les også: (+) Tidligere XXL-sjef om børstiden: – Et spill hvor sjappa skal melkes mest mulig

– Det kommer en tid hvor mange vil slite. Det blir en dominoeffekt med nedleggelser, opphørssalg og masse rabatter, sa Ørnulf Høyer til Nettavisen.

Han tror aktørene som står igjen vil bli sterkere når nedturen er over.

– I sånne tider får vi bedre avtaler med leverandørene, spesielt for en stor aktør som Høyer. Så selv om det blir mindre omsetning i bransjen totalt, blir det mer å dele for dem som er igjen, sa Høyer til Nettavisen.

Kleskjeden PM slår seg konkurs

Enklere liv-konkurs

Konkursen i Enklere liv, som inntraff i utgangen av august, var en av de mest omtalte i tredje kvartal. Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica var en av de største aksjonærene i morselskapet før konkursen.

Allerede få dager etterpå ble det kjent at Jotunfjell Partners, som også eier Moss lufthavn Rygge, kjøpte opp boet i selskapet.

Også blomsterbutikk-kjeden Finn Schjøll Blomster ble nødt til å stenge butikkene i tredje kvartal.

– Man har før konkursåpning solgt flere butikker, og ved konkursåpningstidspunktet var det fire butikker som ble rammet. Boet har valgt å ikke drive disse butikkene videre, opplyste advokat og bostyrer for Finn Schjøll Blomster Anne Gro Enger til E24 etter konkursen inntraff.

Les også

Oljeprisen biter i europeisk luftfart – analytiker venter flere konkurser

Les også

Fant ikke ny eier – 270 mister trolig jobben

Les også

Stor butikkdød-oversikt: Her har hver femte butikk forsvunnet

Publisert:

Her kan du lese mer om