Skulle selge tusenvis av matvarer på Kompletts markedsplass – fikk bare lagt ut 19 varer

Partnere er overrasket over at Kompletts Amazon-prosjekt ikke ble noe av.

KOMPLETT: Selskapets robotstyrte lager håndterer tusenvis av pakker. Men da varer fra hele Norge skal gå gjennom Kompletts nye markedsplass, ble ikke resultatet så bra som man hadde håpet på, og ble derfor lagt ned til partnernes store overraskelse.

Foto: Komplett
  • Sindre Hopland
Publisert:

Det ble beskrevet som Kompletts største satsing noensinne, men ble avsluttet bare rett over ett år etter lansering.

Målet var å bruke Kompletts merkevare og høye trafikk til å skape en norsk Amazon-lignende plattform, hvor eksterne selskaper kunne selge varene sine.

Flere av Kompletts partnere sier til E24 at de merket at gasspedalen ble tatt av prosjektet i høst, og noen uker senere, i slutten av november, kom beskjeden om at markedsplassen skulle legges ned.

– Jeg hadde faktisk veldig tro på dette prosjektet, og vi hadde lagt ganske mye ressurser ned for å få systemet opp å gå, sier Martin Lorentzen i engrosselskapet Oluf Lorentzen.

Les også: (+) Eksperter: Derfor er det lettere å snu Rema enn Nille

Selskapet var ett av mer enn 100 partnere Komplett hadde overtalt til å bli med på lanseringen av markedsplassen.

– Planen var å få tusenvis av matvarer tilgjengelig på plattformen, men på det meste var det vel 19 varer tilgjengelig fra vår side, sier Lorentzen.

Les også

Ville bli Norges Amazon – legger ned satsing

Overrasket

Men det var ikke bare Lorentzen som hadde håpet på at plattformen kunne føre til mersalg, det hadde også Jernia-sjef Espen Karlsen.

– Det er klart det var overraskende, for oss var dette en fin kanal, selv om vi ikke kom opp i noe stort salgsvolum, sånn sett var det ikke noe voldsomt å snakke om, sier Karlsen.

– Jernia som er kjent for de fysiske butikkene, var ikke en slik markedsplass en god mulighet for dere?

– Markedsplasser vil vi nok uansett se i fremtiden, og vi er allerede i kontakt med andre markedsplasser om lignende samarbeid. Vi må være der kundene er, det er det viktigste for Jernia, sier Karlsen som i likhet med Komplett har Stein Erik Hagen som eier.

Flere av partnerne E24 har snakket med har nevnt plattformer som Finn og Cdon som andre plattformer som kan hevde seg, ettersom Amazon ikke finnes i Norge enda.

Heller ikke daglig leder i Haugen Bok i Volda, Lars-Ove Hammer, så nedleggelsen av Komplett-plattformen komme.

– Når alt var oppe og gikk fungerte plattformen fint, så det er dumt at det ikke ble noen videre satsing. Det kom overraskende på oss, sier han.

Komplett-sjef Lars Olav Olaussen skjønner at det kom uventet på partnerne.

– Jeg forstår at dette er skuffende og overraskende, men vi tar med oss erfaringen videre, sier han og legger til at det ble lagt ned en betydelig jobb for å sikre god kommunikasjon mot partnerne i forbindelse med avviklingen.

– Ikke noe trøkk bak det

I forkant av lanseringen i fjor hadde Komplett mange møter med partnere, og forklarte hvor stort dette kom til å bli.

Lederen for prosjektet, Anton Hagberg, ga tydelig uttrykk for viktig dette prosjektet var for selskapet.

Les også

Ekspert om Kompletts gigantsatsing: – Må bytte navn og logo

– Dette er Kompletts fremtid. Om ikke Komplett er kjent for mer enn elektronikk om fem år, har ikke jeg gjort jobben min, sa Hagberg i februar, og som ikke ønsket å kommentere saken til E24 da nyheten ble kjent i slutten av november.

Komplett-sjef Olaussen sier han er fornøyd med selskapets innsats.

– Jeg skjønner også at folk stiller spørsmål rundt hvor lenge vi satset, men vi kom frem til at plattformen ikke ga en god nok kundeopplevelse, og da var det klokere å ta et skritt tilbake.

Lorentzen som hadde håpet tusenvis av varer på plattformen ble fort skuffet over fremgangen i prosjektet.

– Det skjedde liksom aldri noe, det var bare beskjeden om at nå vi skal satse, dette er planen, men det lå ikke noe trøkk bak det. Når vi underveis spurte om hva som skjedde med våre varer, fikk vi beskjed om at de ikke hadde tid, at det var mye jobb med GDPR, og så sluttet kontaktpersonen vår før vi fikk den endelige beskjeden om at plattformen ble avviklet, sier Lorentzen.

Lorentzen forklarer at Komplett hadde store tekniske utfordringer rundt det å liste matvarer på plattformen.

Hverken Stein Erik Hagens investeringsselskap, Canica, som eier Komplett.no eller tidligere Komplett-topp Ole Vinje vil kommentere nedleggelsen av prosjektet.

Tror nedleggelsen skremmer

Selv om Amazon i sin tid ble kjent for boksalg, så tok ikke boksalget av på Kompletts markedsplass.

Haugen Bok sier de ikke solgte noe særlig bøker på plattformen, men daglig leder Lars-Ove Hammer forteller at de gjennom Komplett-plattformen solgte flere engelske bøker, og bøker i fantasy-sjangeren, enn hva de normalt gjør.

Ekspertene er uenige om når Amazon kommer til Norge, og Hammer tror ikke Kompletts flopp lokker til seg andre forsøk med det samme.

– At et nett-lokomotiv som Komplett synes dette er utfordrende kan nok skremme bort andre som har tenkt på det samme, sier han.


Les også

Nordisk netthandel vokser mest i verden

Les også

350-kronersgrensen fjernes fra 2020

Les også

– Skyter seg selv i foten

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Netthandel

Flere artikler

  1. Ville bli Norges Amazon – legger ned satsing

  2. Postnord satser på netthandel – men vil ikke konkurrere med noen

  3. Børsklare Komplett ansetter Canica-topp

  4. – Konkurransen blir tøffere

  5. Sannsynlig Ap-ja til E18-garanti kan bli slutten for fylkesrådet i Viken