To norske produkter på liste over årets beste oppfinnelser

Time Magazine kårer norske Minimeis og Airthings som to av de hundre beste oppfinnelsene i år. Begge selskaper gjør suksess i USA.

Norsk radonmåler kåres som en av årets mest innovative produkter

MiniMeis/Airthings
 • Leila Feratovic
Publisert:

En bæremeis og en detektor som måler luftkvalitet og radon innendørs er to av oppfinnelsene amerikanske Time Magazine trekker fram i sin prestisjetunge kåring.

– For oss er det helt fantastisk å få denne anerkjennelsen. Kåringen til Time Magazine henger helt klart høyt, sier Erlend Bolle, som er en av gründerne bak Airthings.

I selskap med Airthings og Minimeis finner vi også tungvektere som Apple med sine Airpods pro og leketøysprodusenten Mattels «A Doll for Everyone».

Bæremeis-selskapet planlegger økt volum og nye produkter.

MiniMeis

– Vi er komplett satt ut av å ha kommet med på listen. Dette har vi holdt på med i åtte år, sier Minimeis-gründer Tarjei Espolin Johnson.

Internasjonale ambisjoner

Airthings startet å produsere elektroniske radonmålere for husholdninger i 2008. Nå får de anerkjennelse for sin Airthings Wave Plus som både måler radon og luftkvalitet innendørs.

Time Magazine beskriver Airthings Wave Plus som en av de beste innendørs luftkvalitet-målerne på markedet. Airthings får også skryt for appen som medfølger målerne.

– Ambisjonen har hele tiden vært å bygge noe med et internasjonalt potensial, og denne kåringen viser at vi har klart det, sier Bolle om suksessen.

I fjor klarte Airthings å lande en avtale med den amerikanske byggevaregiganten Home Depot, i tillegg til at produktene også blir solgt på Amazon. E24 har tidlige meldt at Airthing er større i USA enn i Norge.

Bolle opplyser at selskapet har kontorer i USA, Canada, Tyskland og Storbritannia, men hovedsetet ligger fortsatt i Oslo.

– Vi lager unike produkter som er brukervennlige, og klarer samtidig å tilby forbrukeren viktig informasjon som kan forbedre folks helse, sier Bolle.

Airthings-gründer Erlend Bolle tror noe av suksessen skyldes at de har turt å satse internasjonalt.

Martin McGolin

Vil selge fra egen nettbutikk

Minimeis ble startet av tre Oslo-pappaer som fikk ideen om å lage en «bæreløsning for fremtiden». I åtte år har de holdt på med produktutvikling, og senere salg.

– Det siste året har salget virkelig tatt av, sier Johnson som opplyser om at kundebasen er fordelt mellom USA, Asia og Europa, sier Tarjei Espolin Johnson.

Det Oslo-baserte selskapet har foreløpig ingen planer om å inngå distribusjonsavtaler med varehus, men vil heller satse på salg via egen nettside.

Les også

Gjør god butikk på Amazon-samarbeid: – Snart dobler vi omsetningen

Hollywood-gave

Tidligere i år fikk Minimeis oppmerksomhet av amerikansk presse, etter at Hollywood-stjernen Hilary Duff hadde gitt forloveden sin den norske bæremeisen i farsdagsgave.

På sin Instagram-profil beskrev han bæremeisen som den beste farsdagsgaven noensinne.

Bæremeisen får sin plass i kåringen fordi den kan lett kan klappes sammen, og gjør det mulig å ha å et barn oppreist i selen.

I juni kunne tabloidavisen New York Post melde om norske gründere som reiser til New York for å etablere seg. Der ble Minimeis trukket fram som et eksempel.

Johnson opplyser om at selskapet har fått drahjelp av både et amerikansk og et tysk investeringsselskap.

Her kan du lese mer om

 1. Airthings
 2. App
 3. Instagram
 4. Bedrift
 5. Gründere
 6. posten
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norsk oppfinnelse med eksplosiv salgsvekst – går fra 2 til 170 millioner på to år

 2. Airthings selger for 80 millioner på Amazon i år

 3. Betalt innhold

  Aksel Lund Svindal om investeringer, risiko og gründerskap

 4. Annonsørinnhold

 5. Espresso House-sjefen: Kunne ikke vist til slike tall hvis det var «horribelt»

 6. Betalt innhold

  4 tips for en vellykket omorganisering