Deler milliarder med ansatte etter Max-erstatning - Norwegian steg på Børsen

Det amerikanske flyselskapet setter av milliardbeløp til de ansatte som følge av Max-krisen. Det sendte Norwegian opp på Oslo Børs.

MARK RALSTON / AFP
Publisert:,

Southwest Airlines har inngått en konfidensiell avtale med Boeing om erstatning for deler av det anslåtte økonomiske tapet etter problemene med Boeings 737 Max-fly.

Det fremgår av en pressemelding fra Southwest torsdag.

I lys av avtalen har styret gitt tillatelse til å dele erstatningsbeløpet med ansatte, hvor selskapet setter av 125 millioner dollar til dette.

Det tilsvarer 1,1 milliarder kroner.

Norwegian steg

I etterkant av meldingen fra det amerikanske selskapet skjøt Norwegian fart på Oslo Børs.

Ved stengetid var hadde kursen steget 2,05 prosent til 37,76 kroner per aksje. I forkant av meldingen fra Southwest sto Norwegian i 37,15 kroner.

Infront

Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker i Win Air, mener Southwest-avtalen viser at det blir en kombinasjon av en utbetaling og prisreduksjon på fly som skal leveres i fremtiden, nå andre flyselskaper inngår avtaler.

Han tror Norwegian kan få en større utbetaling enn det amerikanske selskapet:

– Norwegian er en stor kunde av Boeing og har 18 Max på bakken, samtidig med at selskapet er inne i en tøff snuoperasjon fra vekst til lønnsomhet, derfor tro jeg at Norwegian vil få en større andel av kompensasjon i cash enn Southwest og Icelandair, sier Elnæs i en kommentar.

– I tillegg vil Norwegian få betydelig rabatt på fremtidige leveranser av Max og B787 Dreamliner fra Boeing, samt reduksjon i PDP (pre delivery payment) for fly som skal leveres, legger han til.

Elnæs mener det vil gi Norwegian bedre likviditet og kontantstrøm, som igjen vil styrke selskapet finansielt.

– Jeg blir ikke overrasket om Norwegian kommer med en melding om avtale med Boeing innen utgangen av 2019, sier Elnæs.

Ny versjon

Southwest Airlines fortsetter å holde samtaler med Boeing om erstatning, men detaljene og oppgjøret er konfidensielle, skriver selskapet.

I slutten av november lanserte Boeing en ny versjon av flyet 737 Max. I stedet for den velkjente fanfaren og spenningen rundt lanseringen av en ny flymodell, valgte flyprodusenten å lansere i stillhet.

Boeing og en rekke flyselskaper er rammet av en dyp krise etter at 737 Max-flyene var involvert i to dødsulykker, som førte til at flymodellen ble satt på bakken.

Les meldingen fra Southwest her

Les også:

Les også

Norwegians største pessimist anbefaler kjøp av aksjen