Skatteetaten utsatte fristen – varslet tilleggsskatt for forsinkelse likevel

Den utsatte betalingsfristen og stansen av tvangsmulkt har forledet næringsdrivende til å tro at også mva-meldingen kunne vente.

Administrerende direktør Christine Lundberg Larsen i Regnskap Norge reagerer på at Skatteetaten fortsatte å gi tilleggsskatt for forsinket mva-melding.

CF Wesenberg
  • David Bach
Publisert:

Regnskap Norge reagerer på at Skatteetaten har fortsatt å varsle tilleggsskatt skjønnsfastsettelse i saker hvor næringsdrivende har levert mva-melding for sent.

Reaksjonen kommer fordi Skatteetaten allerede har stanset bruken av tvangsmulkt og utsatt betalingsfristen for første termin til 10. juni. Det at fristen for mva-melding likevel ikke ble utsatt, har ført til forvirring, sier de.

Nå melder Regnskap Norge om at det «renner inn» med varsler om skjønnsfastsettelse og tilleggsskatt for manglende innlevering av mva-melding.

Trodde det var glipp

Mange pustet nemlig lettet ut da betalingsfristen for mva. ble utsatt til 10. juni for 1. termin 2020.

Samtidig ga stansen av tvangsmulkt og renter en forventning om at innleveringsforsinkelse ikke ville bli straffen. Det viste seg å være feil.

– Vi trodde først det var en glipp. Den første henvendelsen til Skatteetaten var «oi, hva har skjedd her», og vi regnet med at de skulle kalle det en glipp. Men overraskelsen var stor da de sa at dette skulle de opprettholde, sier administrerende direktør Christine Lundberg Larsen i Regnskap Norge.

– Tvangsmulkt er et virkemiddel for å få næringsdrivende til å levere mva-meldingen. Når de da sier at det er et tvangsmulkt-amnesti, og betalingsforfall er utsatt til 10. juni, så oppfattet de fleste at innsendelse og innbetaling kunne skyves på til den 10.

– Da blir det veldig pussig, synes vi, å ta i bruk skjønnsfastsettelse og tilleggsskatt, som jo er et sterkere virkemiddel, når de dropper det virkemiddelet som opprinnelig er ment for å få folk til å sende inn mva-meldingen, sier Larsen.

Les også

Kontantstøtteordningen: Slik sjekker du søkere i ditt fylke

– Fremstår umusikalsk

Sammen med fagansvarlig og advokat Richard Haave Hanssen i Regnskap Norge, har Larsen tatt til orde for at Skatteetaten stanser bruken av tilleggsskatt inntil fristen 10. juni. Regnskap Norge har også kontaktet Finansdepartementet om saken, sier de.

De to opplyser at noen titalls regnskapsførere har tatt kontakt med Regnskap Norge på telefon eller e-post om problemstillingen.

– Men normalt er det 90 prosent som leverer innen fristen. Nå er situasjonen at det er 81 prosent som har gjort det, det er dobbelt så mange som ikke har levert, sier Larsen.

– Da snakker vi om flere titusener med næringsdrivende som vanligvis leverer innen fristen som ikke har gjort det nå, sier Hanssen.

Mange av dem som er varslet må nå bare slippe alt og levere dette så de ikke ender opp med skjønnsfastsettelse og tilleggsskatt.

– Vi synes dette fremstår umusikalsk. Vi snakker om at dette skal være en dugnad. Veldig mange næringsdrivende er nå fullt ut opptatt med å berge virksomheten sin, og det er også det regnskapsførerne har vært opptatt av, sier Larsen.

Finansdepartementet opplyser at de har fått et skriftlig spørsmål om problemstillingen fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp), og finansminister Jan Tore Sanner (H) vil svare der før de kommenterer saken.

Les også

Slik skal Skatteetaten hindre svindel med coronamilliardene til næringslivet

Skatteetaten: Har besluttet å vente

Seksjonssjef Hanne Kjørholt i Skatteetaten sier at de nå har endret på bruken av skjønnsfastsettelse.

– Betalingsfristen for 1. termin 2020 er utsatt av hensyn til virksomheters likviditet. Leveringsfristen for innsending av meldingen er derimot ikke utsatt. Derfor tar Skatteetaten kontakt med virksomheter som skulle levert mva-melding innen 14. april.

Brevet er et varsel om at terminen vil bli fastsatt ved skjønn og at det eventuelt kan ilegges tilleggsskatt, dersom meldingen for 1. termin 2020 ikke leveres, forklarer hun.

– Vi har imidlertid besluttet at fastsetting ved skjønn vil starte opp først etter betalingsfristen 10. juni, dersom meldingen ikke er levert innen den datoen. For dem som leverer korrekt melding innen 10. juni vil det ikke ilegges tilleggsskatt.

– For dem som ikke har levert meldingen innen 10. juni har Skatteetaten som mål å ta kontakt før skjønnsfastsettelse. Dersom vi får opplyst at forsinkelsen skyldes coronasituasjonen, så vil vi ta hensyn til det i vurderingen av om det skal ilegges tilleggsskatt. Hvis det likevel blir ilagt tilleggsskatt, og coronakrisen er grunnen til at meldingene ikke blir levert, eller det foreligger andre unnskyldelige forhold, så kan skattepliktige eventuelt klage på vedtaket.

Her kan du lese mer om

  1. Skatteetaten
  2. Finansdepartementet
  3. Skattedirektoratet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skatteetaten stanser bruk av tvangsmulkt midlertidig

  2. Bedrifter møter «trippelsmell» i juni: – Vi har ikke råd til både moms og feriepenger

  3. Regjeringen gir bedrifter mer tid til å levere skattemeldingen

  4. Annonsørinnhold

  5. Fersk tjeneste skal varsle om kommende konkurser

  6. Aker BP regner med stor effekt av oljeskattepakken: Tror selskapet får igjen 2,8 mrd. til høsten