Norsk biotek-lilleputt satser på kreftvaksine

Jakten på en kur mot kreft fortsetter. Hubro Therapeutics, den mindre kjente lillebroren til investorfavorittene Ultimovacs og Targovax, har akkurat sikret seg frisk kapital for å finansiere utviklingen av sin kreftvaksine, og utelukker ikke børsnotering i fremtiden.

NYTT HÅP: Hubro Therapeutics er et av tre selskaper som opprinnelig stammer fra forskningen Norsk Hydro og Radiumhospitalet jobbet med på 1980 og 1990-tallet. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Gøran Bohlin
 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert:

På 1980-tallet ble de halvveis ledd av, forskerne og prosjektlederne som så for seg kreftvaksiner og hvordan kroppens eget immunforsvar kunne brukes i å bekjempe kreft.

Med det var den gang.

Nå er kjente investorer og bjellesauer som Bjørn Rune Gjelsten, Stein Erik Hagen og Sundt-familien tungt inne i kreftvaksineselskaper, og interessen er økende.

Les på E24+

Dette er kjendisinvestorenes biotek-kupp

– For 15–25 år siden ble dette sett på som pionerarbeid, og det var vanskelig å få med investorer. Men de siste fire-fem årene har dette virkelig endret seg. Det er nok en konsekvens av bedre forståelse av vitenskapen, og at det er gjort en del store gjennombrudd for immunterapi, sier Jon Amund Eriksen, administrerende direktør i Hubro Therapeutics, og sterkt involvert i etableringen av Targovax og Gemvax som var forløperen til Ultimovacs.

TROR PÅ KREFTVAKSINE: Investor Bjørn Rune Gjelsten er stor aksjonær i Ultimovacs.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Les også

Gjelsten og Hagen spytter inn penger i Ultimovacs-emisjon

Hentet penger

Hubro Therapeutics hentet nylig inn 15 millioner fra Investinor, Radforsk og en rekke andre eksisterende og nye aksjonærer.

Pengene skal brukes til å gjøre alt klart til å starte kliniske studier om ett års tid.

I likhet med Ultimovacs og Targovax, stammer ideen til selskapets teknologi fra den gang Norsk Hydro og Radiumhospitalet drev med kreftforskning sammen.

Les på E24+

Dette er kjendisinvestorenes biotek-kupp

Både Targovax, Ultimovacs og Hubro Therapeutics driver med utvikling av kreftvaksiner til behandling av kreft, men med forskjellige målgrupper.

– Akkurat som du har ulike typer infeksjoner og virus, har du forskjellige typer kreft. Det er forskjellige mutasjoner og forskjellige gener du kan rette immunterapi mot. Alle de tre selskapene har ulike mål, sier Eriksen.

Han har vært med siden begynnelsen i 1989, da som prosjektleder og koordinator i Hydro-systemet, og kjenner alle de tre teknologiene svært godt.

Les på E24+

Coronakrisen kan ha revolusjonert kreftstudier

Skal beskytte mot kreft

I kreftbehandling kaller man medisinene vaksiner fordi de stimulerer immunsystemet til å angripe kreften.

Teknologiplattformen i Hubro har også et klart potensial til å kunne bli en beskyttende vaksine, altså en vaksine slik man tenker i tradisjonell forstand som man tar før man blir syk. Grunnen til det er at den bakenforliggende årsaken til mutasjonene Hubro utvikler vaksiner mot er kjent, slik at risikogruppen kan identifiseres og dermed vaksineres. Et eksempel på dette er Lynch Syndrome og utviklingen av arvelig tarmkreft.

Jon Amund Eriksen er administrerende direktør i Hubro Therapeutics.

Hubro Therapeutics

– Her har vi mulighet til å tenke langsiktig og faktisk beskyttelse mot kreft, i stedet for å behandle kreften, sier Eriksen.

Ved screening og analyse av noen veldefinerte gener, kan man få indikasjon om man er i risikogruppe for å utvikle kreft. Dette er i første omgang mage- og tarmkreft, samt livmorhalskreft.

Tester på friske frivillige

Med velfylt kasse er selskapet godt rustet til å gjøre de siste forberedelsene før vaksinen kan testes på mennesker.

Det neste året skal brukes til å utvikle teknologiplattformen og bygge ut de immaterielle rettighetene. Planen er at selskapet i fase 1 skal teste vaksinen på friske frivillige i England neste år.

– Hva er den største risikofaktoren for dere?

– I vår bransje vil det alltid dreie seg om penger. Så er det opp til selskapene å være gode på å planlegge og fundamentere det vi gjør, og at vi har et klart rasjonale for det vi vil undersøke.

– Hva med risikoen for at dere ikke får de resultatene dere håper på i studiene?

– Det er alltid et tema, og det har vi ingen garanti for. Med friske frivillige og det vi vet fra tidligere prosjekter om egenskapene i vaksinen, så ser vi veldig liten risiko i fase 1. Vi venter for eksempel ingen problemer med bivirkninger, vi vet også at peptidene vi bruker er veldig immunogene, sier Eriksen.

En vaksine er peptider, eller proteiner, som er representative for den sykdommen man vil behandle. Immunogene betyr at de virker til å stimulere T-cellene slik de skal.

Les også

Ultimovacs-aksjen stuper etter resultat fra studie

SER MULIGHETER: Administrerende direktør Jónas Einarsson i Radforsk håper Hubros teknologi etter hvert kan brukes til flere typer kreft. Her fra da statsminister Erna Solberg besøkte Radiumhospitalet for noen år siden.

Terje Pedersen / NTB scanpix
Les på E24+

Fra «dødens dal» til markedet: Slik stiller du diagnosen på norske biotek-selskaper

Utelukker ikke børsnotering

Radiumhospitalets forskningsstiftelse, Radforsk, har vært med som investor i Hubro siden starten. Administrerende direktør Jónas Einarsson sier de i denne runden fikk inn 10–15 nye aksjonærer.

– Nå har vi en base før neste runde som er planlagt om ett år. Da blir det mer en type venture-runde, hvor vi skal hente inn rundt 60 millioner kroner, basert på våre foreløpige planer, sier Einarsson.

– Hva med børsnotering?

– Det gjør vi når det er måten å skaffe penger på. Hvis vi har eiere som sier de kan finansiere den og den runden, så gjør vi det med dem. Om man har behov for veldig mye penger, kan eierne stille opp med en viss andel, og så må vi eventuelt vurdere å hente mer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kreftforskning
 2. Kreftbehandling
 3. Targovax
 4. Aksjelive
 5. Kreft
 6. Ultimovacs
 7. Immunterapi

Flere artikler

 1. Gjelsten-selskapets kreftvaksine er fagfellevurdert: Halvparten fortsatt i live etter 5 år

 2. Betalt innhold

  Hagen og Gjelstens kreftvaksineselskap rigger seg for utenlandske friere

 3. Betalt innhold

  Aksjene for deg som vil investere i biotek

 4. Betalt innhold

  Coronakrisen kan ha revolusjonert kreftstudier

 5. Betalt innhold

  Ekspertenes biotekfavoritter i urolige tider