Rema og Coop reagerer sterkt på prisforskjeller

Rema 1000 og Coop reagerer sterkt på prisforskjellene Konkurransetilsynet onsdag avdekket.

Rema 1000-sjef Trond Bentestuen er svært overrasket over hvor store forskjeller innkjøpsprisene er i norsk dagligvarebransje.
Publisert:

– Jeg visste det var forskjeller, men dette var mye verre enn det vi trodde. Det betyr at norske dagligvarekunder kunne hatt 15 prosent lavere priser på enkelte varer over flere år, sier Rema 1000-sjef Trond Bentestuen til E24.

Han er svært overrasket over at enkelte leverandører gir over 15 prosent lavere innkjøpspriser til Norgesgruppen enn de andre aktørene i markedet

Konkurransetilsynet la onsdag frem en rapport som viser at det er store forskjeller på hvor mye dagligvarekjedene betaler for varene sine, og tilsynet mener det kan være brudd på konkurranseloven. Det var derfor det ble gjennomført razzia i kontorene til Norgesgruppen, Orkla (Lilleborg) og Mondelez (Freia) tirsdag formiddag, og saken er nå under etterforskning.

– Vi trodde det kunne være 4–5 prosent forskjell, men så store forskjeller som nå har blitt avdekket er nesten absurd, sier Bentestuen.

Norgesgruppen er Norges største dagligvarekjede, og eier butikkene Kiwi, Meny, Joker og Spar. Sammen med Coop, Rema, Bunnpris og Kolonial.no utgjør de norsk dagligvare.

Coop: – Sjokkert

– Vi har vært klar over ulike innkjøpsbetingelser, men på vegne av kundene som eier oss er vi sjokkert over at forskjellene er så store, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Coop er Norges nest største dagligvareaktør med 1.150 dagligvarebutikker, og har blant annet Obs, Extra og Coop Prix.

– Det viser hvor langt vi strekker oss hver dag for å være like billige som andre, men hvis det hadde vært mer jevne betingelser kunne vi vært enda billigere, sier Friis.

Han sier at Coop har etterspurt en utredning om hvor stor en aktør kan bli før det er usunt for markedet, og at forskjellene nå er for store til at konkurransen blir sunn.

Les på E24+

Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

– Vi må bare gjøre det vi kan for å være mest mulig effektive og gode i forhandlingene. Det jobber vi hardt med hver dag, sier Friis.

Også Konkurransedirektør Lars Sørgard var overrasket over funnene.

– Vi er overrasket over at det er så store prisforskjeller. Prisforskjeller i seg selv er ikke ulovlig, men dersom slike prisforskjeller har medført at forbrukeren har betalt høyere priser som følge av dette, kan det foreligge et brudd på konkurranseloven.

Les også

– Store forskjeller i dagligvarekjedenes innkjøpspriser

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop mener i likhet med Rema at norske dagligvarepriser kunne vært lavere om konkurransen hadde vært bedre.
Les også

Razzia hos Orkla og Norgesgruppen

Gleder seg til leverandør-møter

Ettersom forhandlingene mellom leverandører og kjedene er hemmelige, har ikke de ulike partene hatt innsikt i hvor store forskjellene er.

Hver høst forhandles det om priser i dagligvarebransjen, og Bentestuen sier årets forhandlinger blir spennende.

– Jeg gleder meg usedvanlig mye til å møte leverandørene, og forventer å få forklaringer, sier han og legger til:

– Men vi har undervurdert hvor mektige Norgesgruppen er i det norske dagligvaremarkedet, sier Bentestuen.

Både Coop og Rema er fornøyd med Konkurransetilsynets arbeid, og forventer at det kommer konsekvenser av funnene.

– Jeg skal ikke forskuttere Konkurransetilsynets arbeid, men når det er så store forskjeller er det rart hvis det ikke kommer noen konsekvenser av dette.

Norgesgruppen: Forhandlingene er viktige

I en e-post til E24 skriver Norgesgruppens direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt, Bård Gultvedt, at de onsdag kun har dette å si om saken:

«Konkurransetilsynets rapport viser at det er viktig med tøffe forhandlinger med sterke leverandører. Forhandlingene er avgjørende for å holde matvareprisene nede. Norgesgruppen har, i likhet med de andre kjedene, i lengre tid hatt tett dialog med Konkurransetilsynet om leverandørenes betingelser.»

Gultvedt skriver at Norgesgruppen i tiden som kommer vil bidra konstruktivt til Konkurransetilsynets arbeid.

«Vi står nå midt oppe i viktige forhandlinger om neste års priser fra leverandørene. Flere store leverandører har bedt om betydelige prisøkninger neste år. Dette viser at uten tøffe forhandlinger vil prisene til forbruker øke markant», skriver Gultvedt.

Publisert:
Gå til e24.no