Tyrkisk fotballkrangel etter lirafall: TV-kanal vil ikke betale

TV-kanalen med rettighetene til den tyrkiske proffligaen holder tilbake milliardutbetaling til klubbene. Kraftig lirafall gjør at kanalen mener en tre år gammel kontrakt må endres. 

SLITER: Tyrkiske toppklubber er tynget av gjeld. TV-kanalen Digiturk mener de ikke kan være ansvarlig for at klubbene overlever.
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

TV-kanalen Digiturk skal betale 500 millioner pund i året til det tyrkiske fotballforbundet (TFF) for rettighetene til å sende Super Lig-kamper på TV. Halvparten skal betales i dollar, og den andre halvparten i den lokale valutaen, lira, skriver Financial Times.

Nå holder imidlertid Digiturk tilbake en utbetaling på 125 millioner dollar, rett over én milliard kroner, på grunn av kraftig svekkelse av lira.

Falt 45 prosent

Ifølge en avtale fra 2016 skal Digiturk, et tyrkisk datterselskap til Qatars beIN, betale 2,5 milliarder dollar, tilsvarende 21,8 milliarder kroner, til TFF over en periode på fem år. Utbetalingene har blitt fordelt utover årene siden kontrakten ble skrevet under i november for tre år siden.

Siden signeringen har imidlertid lira svekket seg 45 prosent mot dollar.

Det er problematisk for Digiturk som veksler inntekter de får i lira mot dollar for å gjennomføre halvparten av betalingene til TFF.

Selskapet mener at de nå er satt i en urettferdig situasjon på grunn av valutakursen, og at liratapet kan gi rett på «force majeure», altså at selskapet løses fra kontrakten da det er snakk om noe ekstraordinært, og noe som er utenfor selskapets kontroll.

TV-kanalen prøver å presse TFF til å gå med på en fast vekslingskurs som er betydelig lavere enn dagens kurs på i underkant av 5,7 lira per dollar, og kan barbere bort et titalls millioner dollar fra avtalen.

Men fotballforbundet og de tyrkiske fotballklubbene nekter å godta Digiturk-kravene.

– Det er en kontrakt, og kravene, garantiene og varigheten står der, sier Fikret Orman, styreleder i fotballklubben Besiktas, ifølge Financial Times.

Forhandlinger

Digiturk og TFF har møttes 12 ganger de siste 45 dagene for å prøve å komme frem til en løsning, ifølge den britiske avisen. Det har de ikke fått til.

Ifølge en kilde med kjennskap til forhandlingene skal den qatarske TV-kanalen ha sett seg lei på at tyrkiske fotballklubber tror kanalen kan hjelpe dem ut av deres økonomiske krise.

Til Financial Times sier Digiturk at de ikke alene «kan være ansvarlig for levedyktigheten til ligaen i denne økonomiske situasjonen uten sidestykke». Selskapet mener det ikke er bærekraftig å fortsette under vilkårene fra kontrakten i 2016.

Les på E24+

Investeringsstrategien satser på gevinst fra andre investorers svakheter – slik fungerer den

Sliter økonomisk

De tyrkiske fotballklubbene er for tiden inne i sesongoppkjøring der det også skal hentes nye spillere. Norske Fredrik Gulbrandsen ble tidligere i sommer klar for Istanbul-laget Basaksehir.

Svak lira har rammet også fotballklubbene på en annen måte, ved at store signeringer av utenlandske spillere som skal lønnes i utenlandsk valuta tynger regnskapet til toppklubbene ytterligere.

Det kommer i tillegg til allerede stor gjeld. I januar skrev Al Jazeera at de tyrkiske toppklubbene til sammen har 2,6 milliarder dollar, eller 22,7 milliarder kroner, i gjeld. De tre store Istanbul-klubbene Besiktas, Fenerbahçe og Galatasaray, som huser norske Martin Linnes, sitter på brorparten av den gjelden.

Til sammenligning har de 18 klubbene i Super Lig, 600 millioner dollar i inntekter og en milliard dollar i verdier, ifølge Al Jazeera.

Kritiske røster mener flere av klubbene er mer opptatt av å få stjernenavn på laget, enn å sikre økonomisk stabilitet og at utgiftene står i stil med inntektene, skriver Al Jazeera.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Amerikanske medier: Liverpool-eier vurderer børsnotering med mannen som inspirerte «Moneyball»

  2. FT: Manchester United sikrer avtale verdt 2,8 milliarder

  3. United-gjelden vokser under coronakrisen: Økte til 5,2 mrd.

  4. Betalt innhold

    Slik fikk fotballstjernen millionene til å yngle

  5. Saudi-Arabias statsfond kjøper klubben Newcastle