Lavere omsetning i Varner: – Akseptabelt resultat
Brødrene bak kjente butikkjeder som Dressmann, Cubus og Bik Bok leverte snaut 390 millioner kroner på bunnlinjen i fjor, opp drøye 36 prosent fra året før.
Varner-brødrene har bygget seg opp en milliardformue på en lang rekke klesbutikker, samlet i selskapet Varner Holding.
I tillegg har familien investert penger på børs og i eiendom, noe som kommer til syne i regnskapet for holdingselskapet.
Resultat før skatt endte på 389,9 millioner kroner. Det er en forbedring fra 286,3 millioner året før.
Det er derimot krevende tider i varehandelen – noe årsregnskapet til Varner AS, selskapet som eier familiens kleskjeder, bærer preg av.
Dette selskapet hadde et resultat før skatt på negative 280 millioner kroner. Til sammenlikning endte posten på 304 millioner i minus i 2017.
De samlede inntektene endte på 11,03 milliarder kroner, en nedgang fra 11,66 milliarder året før.
Konsernets norske tekstildivisjon hadde driftsinntekter på 5,6 milliarder. Sverige er også et viktig land for gruppen, med 3,4 milliarder i inntekter.
Varner skriver også at det har vært en nedgang i antall butikker, fra totalt 1.564 til 1.496.
Hovedårsaken til nedgangen i selskapet Varner AS er nedskrivninger. Årsregnskapet viser at det ble skrevet ned verdier for 190 millioner i datterselskapene, og 127 millioner av de totale nedskrivningene stammer fra fordringer på et ansvarlig lån.
Netthandel utfordrer
Stadig tøffere konkurranse og varehandel i nedgang preger omsetningen i bransjen. Nivået på antall konkurser i 2018 ble sist sett under finanskriseåret 2009, og det er særlig varehandelen som ble rammet.
– Vi er fornøyde med resultatet for 2018. Varner klarer å opprettholde en solid posisjon og et akseptabelt resultat i et år hvor den globale konkurransen og netthandel for alvor slo inn i vår bransje, sier finansdirektør Øyvind Bustnes, og legger til:
– Vi jobber kontinuerlig med å omstille og tilpasse oss til de endringene hele bransjen går gjennom.
Stor markedsandel
Varner skriver selv at de sitter på 18,2 prosent av det totale markedet i Norge. Butikkhandelen av klær gikk ned med 3,1 prosent i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå, poengterer Varner i årsregnskapet.
Varner har tatt flere grep for å sikre seg markedet for ungdom.
E24 skrev for en uke siden at selskapet gjør sitt tredje oppkjøp i 2019, med Junkyard – Skandinavias største nettbutikk for gatemote. Selskapet hadde en omsetning på 335 millioner kroner i fjor.
Tidligere i år har konsernet kjøpt opp netthandelen Makeup Mekka for hundre millioner kroner, og den eksklusive konseptbutikken Yme Universe.
Tjener på Cubus
Det er særlig kjedene Cubus og Dressmann som leverer penger i kassen for Varner, med et resultat på henholdsvis 118 og 90 millioner kroner, skjønt omsetningen og resultat faller for Cubus sammenliknet med året før.
I andre enden er Days Like This, tidligere Vivikes, som leverer et kraftig negativt resultat på rundt 65 millioner.
Kjedens 51 butikker med 300 ansatte vil bli avviklet i løpet av året, opplyste Varner i en pressemelding i januar. Varner forsøkte å omprofilere kjeden og snu skuta, uten hell.
– Internasjonale aktører har inntatt det norske markedet. Det utvikles stadig nye allianser og partnerskap i bransjen, som er med på å forsterke konkurransen, skrev selskapet i forbindelse med beslutningen om å avvikle kjeden.
Også Urban, med sine 31 butikker, fikk en rød bunnlinje. Underskuddet endte på 27 millioner kroner, ifølge årsregnskapet.
Varner Brand Store omfatter Nike og Levi's, og går i pluss med litt over seks millioner kroner. Sistnevnte økte omsetningen med 8,6 prosent i samme periode.
Merk at tallene i figuren er målt i tusen kroner.
E24 har tidligere omtalt Virke-rapporten som viser at omsetningsfallet for hele den norske klesbransjen gikk ned med 2,9 prosent. For Varner-gruppen falt omsetningen, til sammenlikning, med hele 5,4 prosent.
Målt i prosent, gikk det hardest ut over Bik Bok - med et omsetningsfall på hele ni prosent.
«Gamst'n» tjente syv millioner mindre i aksjemarkedet i fjor
Satser på aksjer
Varner-familien har også satset stort på Børsen, særlig gjennom selskapene Varner Equities og Varner Invest.
Investeringene i de to selskapene er sammen verdt 1,16 milliarder kroner, der den «kortsiktige porteføljen» er verdt nærmere 350 millioner. Selskapet handler også i derivater, og har obligasjoner.
Invest og Equities hadde et resultat før skatt på henholdsvis 179 millioner kroner og negative 623.000 kroner.
Aksjonærregisteret viser at selskapene til familien sitter på aksjer i en lang rekke børsnoterte aksjer ved utgangen av året, i blant annet oljeservice, fisk, shipping og bank.
På listen er blant annet kjente navn som Norwegian, Kongsberg Gruppen, og Tomra.
Brødrene er også å finne på aksjonærlisten til Kolonial.no, den nettbaserte matvarebutikken som leverer varer på døren. 2018-regnskapet viste et underskudd på 149 millioner kroner – men selskapet fortsetter veksten mot én milliard i omsetning.
Varner har i tillegg en aksjepost i farmasiselskapet Vaccibody.
Stordalen blir storeier i svensk restaurantkjempe
Millioner med Stordalen
Selskapet eier også flere eiendommer, blant annet store kontorlokaler og lagre. De har også aksjer i Ava eiendomspartner og det børsnoterte selskapet Bouvet.
Varner-brødrene inngikk i 2015 et 50/50-samarbeid med hotellkonge Petter Stordalen om å eie store hotelleiendommer i Skandinavia, gjennom selskapet Strawberry Brothers.
Det er bokført eiendomsverdier for hele 2,2 milliarder kroner i selskapet, der Posthuset i København, hotellet Globen i Stockholm og Clarion Hotel The Hub ved Jernbanetorget i Oslo inngår, ifølge Stordalens nettsider.