Spionsiktet nordmann: Sier han fikk penger for informasjon

Nordmannen som er pågrepet for å ha delt statshemmeligheter, skal ifølge kjennelsen ha sagt i avhør at han har mottatt penger for informasjon.

Publisert: Publisert:

Han skal ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett ha fått et «ikke ubetydelig kontantbeløp i vederlag». Nå er mannen fengslet i fire uker, hvorav to av dem i full isolasjon.

I kjennelsen fremgår det at siktede gjennom jobben sin har tilgang til sensitiv informasjon som anses «hemmelig» i straffeloven.

– Han erkjenner ikke straffskyld, han har forklart seg for politiet, og er tydelig på at han er villig til å forklare seg ytterligere for politiet og villig til å svare på de spørsmål de har til ham, sier forsvareren, advokat Marianne Darre-Næss.

Les også

Frykter for tilliten etter spionsiktelse: – Skuffet

FORSVARER: Advokat Marianne Darre-Næss på vei ut av Oslo tinghus.

Pågrepet på restaurant

Den spionsiktede mannen er i 50-årene og bosatt på Østlandet. Lørdag ble han pågrepet på en restaurant i Oslo, uten dramatikk. Mannen skal da ha vært i møte med det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener er en russisk etterretningsoffiser. Disse skal ifølge PST hatt flere møter med hverandre. I siktelsen går det frem at retten mener at det er sannsynlig at mannen forsto hvem det var han møtte.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741270130.

– Vi vet at den siktede i sin stilling i Det Norske Veritas har hatt tilgang til informasjon som kan ha stor verdi for andre parter, herunder andre stater. Så blir det opp til etterforskningen å vise hvilken informasjon han har delt med den russiske etterretningsoffiseren, sier Line Nygaard, påtaleansvarlig i PST til VG.

Ifølge kjennelsen ra Oslo tingrett har mannen ikke erkjent at «informasjonen var egnet til å skade nasjonale interesser».

Mannen i 50-årene er hittil den eneste siktede i saken. Nygaard sier videre at det blir opp til etterforskningen å vise om det blir nødvendig å ta ytterligere skritt mot den russiske agenten.

Les også

PST: Nordmann pågrepet for å ha delt statshemmeligheter

Tett på forsvarsindustrien

Mediedirektør i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas) Per Wiggo Richardsen har bekreftet til VG at den siktede er ansatt i selskapet. DNV kan foreløpig ikke si noe om siktedes stilling, eller om det var selskapet som varslet PST.

Ifølge VGs opplysninger bringer den siktedes spesialfelt ham i kontakt med den norske forsvarsindustrien og forskere innen avansert forsvarsteknologi.

PST har siktet mannen for brudd på straffelovens paragrafer 123 og 124, som omhandler henholdsvis avsløring av statshemmeligheter og grov avsløring av statshemmeligheter.

Brudd på paragraf 123 kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel, mens brudd på paragraf 124 kan straffes med fengsel inntil 15 år.

Satsminister Erna Solberg er orientert om saken, men viser til PST for videre kommentarer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om