Posten setter av nær en halv milliard til omstilling

Omstilling ga smell for Posten i første halvår.

MÅ OMSTILLE: Posten setter av en halv milliard til omstillingen.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Posten setter av 473 millioner kroner til en nødvendig restrukturering av virksomheten etter fallende brevvolum, noe som legger en demper på selskapets tall for første halvår.

Omsetningen i første halvår var på 11,8 milliarder kroner, som er omtrent det samme som i fjor. Avsetningen på nær en halv milliard bidro til at resultat etter skatt ble på minus 343 millioner kroner, som er 488 millioner kroner svakere enn i første halvår i fjor.

Les også: (+) Klokken tikker: Fem måter Norwegian kan løse milliardfloken

Postens justerte driftsresultat stiger derimot med 80 millioner kroner fra året før til 239 millioner kroner i første halvår.

«Tidenes største omstilling»

Av de 473 millionene som settes av, gjelder 119 millioner kroner flytting av ruteklargjøring, det vil si den siste prosessen før budene får utlevert posten, mens 354 millioner kroner gjelder overgangen til postomdeling annenhver dag.

Selskapet forbereder det de kaller «tidenes største omstilling» når brevomdelingen legges om fra 1. juli neste år, etter at Stortinget endret Postloven i juni. Posten har tidligere varslet at bemanningen skal reduseres med 1.500.

Les på E24+

Slik ble TGI Fridays en verkebyll for Ulltveit-Moe

«Posten skal fortsatt frem, men ikke like ofte som før», skriver Posten i sin rapport for første halvår.

– Digitaliseringstakten tiltar og Posten fortsetter å tilpasse seg et fallende brevmarked og nye kundebehov, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

– Konsernet har god underliggende drift og god resultatutvikling i logistikksegmentet, men bunnlinjen preges av store avsetninger for omstilling på grunn av fallende brevvolum, legger hun til.

Mer netthandel

Samtidig som det sendes færre brev, gjør økt netthandel at det blir sendt flere pakker. De siste 12 månedene økte volumet i netthandelen med 17 prosent, påpeker Posten.

– Vi satser offensivt ved å utvide kapasiteten og øke effektiviteten i produksjon og nettverk. I Norge etablerer vi et felles nettverk for brev, pakker og gods. Den nye terminalen i Stavanger ble åpnet i juni. I Sverige vil Bring bygge ut pakkenettverket, mens Bring i Danmark utvider kapasiteten med nye terminaler, sier Wille.

Høy vekst og forbedringstiltak i driften gjorde at Postens logistikksegment fikk fremgang i første halvår, mens postsegmentet som forventet falt fordi volumet av adressert post faller.

Kostnadstilpasninger i driften og volumøkning innen reklame (uadressert post) bidro positivt, men kompenserte bare for noe av de negative effektene av volumfallet, skriver Posten i halvårsrapporten.

Les også

Posten kutter 44 sjåførstillinger: – Sjåfører bekymret for vilkårene

Les også

4.100 Posten-ansatte vil påvirkes av regjeringens postplaner

Les også

Posten støtter regjeringen: – Ikke grunnlag for å levere post fem dager i uken

Her kan du lese mer om

  1. Posten
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Posten Norge satser stort i Sverige, men Postnord frykter ikke konkurransen

  2. Svenske medier: Postnord kan gå konkurs

  3. 25 postkontorer legges ned innen 2022

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterke Obos-tall etter salg av småkraft

  6. Freia-eier sender 400 millioner kroner til Sveits