Cermaq om russisk importstans: - Dette er like mye en markedsmulighet som en
trussel

Med hovedtyngden av laksevirksomheten i Chile slipper halvstatlige Cermaq billigere unna importnekten enn norske konkurrenter.

KAN GLISE FOR CHILE: Vladmir Putin satt håndbrekket ned for norsk eksport av laks til Russland. Det er dårlig nytt for den norske lakseproduksjonen til Cermaq, men gledelig for den chilenske, forteller konsernsjef Jon Hindar.

Cermaq
Publisert:,

Med en fot godt plantet både blant venner og fiender av Vladmir Putin kan Cermaq både glise og gråte over importnekten til Russland.

80 prosent av laksen som fortæres av russerne kommer fra norske oppdrettsselskap, og det er lite som tyder på at russerne vil spise mindre laks med det første.

Ifølge russiske myndigheter er selvforsyningsgraden av fisk 80 prosent, mens det tilsvarende tallet for kjøtt er 85 prosent. Når det gjelder de resterende prosentene ser Russland til Brasil for å sikre biff i russiske butikkhyller, ifølge die Welt, mens Chile kan overta Norges rolle som det viktigste eksportmarkedet for laks.

Les også

Fiskeriministeren vil hjelpe sjømatnæringen

Venter «signifikant økning»

Mens de fleste norske oppdrettsselskaper ikke får forsyne russiske forbrukere med laks, venter derfor Cermaq storbestilling av atlantisk laks fra Chile til Russland.

- Av russisk lakseimport kommer mer enn 80 prosent fra Norge. Hvis man forutsetter at en del av dette skal komme fra Chile, vil det bety en signifikant økning for chilensk lakseeksport til Russland, sier konsernsjef Jon Hindar til E24.

Hva betyr dette for de totale lakseinntektene til Cermaq?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Man vet ikke hvordan prisbildet kommer til å være i de forskjellige markedene. Mer enn 50 prosent av vårt totale volum kommer fra Chile, og med én fot i hvert kontinent, er foten i Latin-Amerika vesentlig tyngre enn foten i Norge.

- Jeg kan si at dette ikke bare har en nedside, men også en oppside for oss økonomisk sett, sier han.

Les også

Salmar om importstans: - En krevende øvelse på kort sikt

- Danner nytt mønster i markedet

Cermaq er den andre største lakseoppdretteren i Chile, og Hildar mener importnekten åpner interessante muligheter laksevirksomheten i landet.

- Hvordan dette balanseres på sikt er ikke godt å si. Etterspørselen som sådan vil ikke bli borte, og det vil danne seg et nytt mønster i markedet. Hvis man ser på bransjen totalt sett vil laksen finne andre veier og andre kanaler, sier han.

Når laksen fra Chile sendes til Russland, betyr det at den norske laksen til selskapet vil tette gapet som oppstår i vestlige markeder som går glipp av laksen.

- Hvis chilenerne selger mer til Russland, vil det bli mindre eksport til Nord-Amerika. Det vil ha positiv konsekvens for norske aktørers eksport til Nord-Amerika, forklarer Hindar.

Les også

NATO står klar til å støtte Ukraina

- Uheldig på kort sikt

Sett med norske øyne er importnekten til Russland utelukkende en dårlig nyhet for laksesektoren.

- Dette vil etter alt å dømme påvirke lakseprisen negativt i en periode, sier han.

Utfordringen for Cermaq fremover er å finne alternative distribusjonskanaler for norsk eksport, samtidig som selskapet må etablere en større kanal til Russland fra Chile.

- Dette er like mye en markedsmulighet som en trussel overfor Cermaq. Kortsiktig er dette uheldig for bransjen, fordi det vil ta noen uker før man får i gang nye distribusjonskanaler. Å frakte frossen fisk fra Chile til Russland tar tid, sier Hildar.

Les også

Russisk fiskestans senker Oslo Børs

Cermaq slapp «billigst unna»

Da nyheten om importforbudet av laks til Russland slo ned som en bombe i markedet i dag, responderte markedet med pessismisme og ga laksegigantene på Oslo Børs juling.

Hvor avhengig laksegigantene på Oslo Børs er av russisk import, ble illustrert av den kraftige nedgangen selskapene led i markedet torsdag.

Cermaq falt 5,49 prosent til 77,5 kroner, men kom relativt sett bedre ut av børsjulingen enn konkurrentene.

Verst gikk det utover Salmar, som ved stengetid hadde falt 9,09 prosent til 110,0 kroner. Salgsinteressen var også stor i Marine Harvest, som falt 8,3 prosent til 79,7 kroner, mens Bakkafrost falt 6,83 prosent og Austevoll Seafood ble kjørt ned 7,4 prosent.

Les også:

Innovasjon Norge: - Rundt 70 prosent av norske bedrifter er knyttet til RusslandJusprofessor mener Russland ikke kan stanse import av norske varerKrisen med Russland: Fiskeaksjer fanget i det storpolitiske garnet

Her kan du lese mer om