Ark omsatte for 1,32 milliarder i et tøft bokmarked: – Hadde tofsifret vekst i 2018

Selskapet varsler tiltak for å få opp lønnsomheten.  – Som for de fleste i varehandel er det et krevende marked, sier Ark-sjefen.

RESULTATFALL: Omsetningen økte, men bokhandelen Ark satt igjen med 8 millioner mindre i fjor enn året før.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:,

Bokhandelkjeden solgte bøker, brettspill og andre varer for over 1,32 milliarder kroner i fjor. Det er en oppgang på rundt 114 millioner fra 2017.

Det fremkommer fra regnskapet, som er levert til Brønnøysundregisteret.

Selskapet satt imidlertid igjen med 22 millioner kroner i resultat før skatt, noe som er en nedgang på knappe åtte millioner.

Sammenliknet med 2017-regnskapet er det særlig vareinnkjøpene og lønnskostnadene som øker.

– Ark hadde tosifret vekst i 2018, mot et bokmarked som falt i verdi. Det er vi rimelig fornøyd med, men vi har større ambisjoner, sier administrerende direktør Linda Frid Andresen til E24.

– Vår satsning på netthandel og gode digitale løsninger har bidratt til at vi har inntatt en ledende digital posisjon og at vi har vekst i butikkene.

Ark-sjefen gir imidlertid bøkene æren for veksten.

– Bøker ga størstedelen av veksten i Ark i fjor og trenden har fortsatt inn i 2019, sier Andresen.

Milliardær og investor Erik Must eier store deler av Gyldendal, som igjen eier Ark bokhandel.

Foto: Trond Solberg VG

Tøff konkurranse

Det norske bokhandelmarkedet består blant annet av kjedene Norli, Libris, Tanum og Notabene, i tillegg til flere andre med mindre størrelse.

Ark skriver at de ser tøffere konkurranse i markedet fremover.

«Som følge av flere nye butikker og økt satsning på netthandel vil selskapet også i 2019 ha god vekst i et stagnerende bokmarked», heter det i årsregnskapet.

Ark varsler at de vil gjennomføre tiltak for å øke lønnsomheten i selskapet, noe styret mener vil gi løft for selskapet.

Hva går lønnsomhetsplanene ut på?

– Ark optimaliserer kostnader og margin løpende. Det er viktigste grepet for lønnsomhet i en varehandelsvirksomhet som Ark, er vekst, svarer Andresen.

– Det er det vi har vårt fokus på og de fleste av våre prosjekter er knyttet til ny kundeadferd, modernisering og vekst.

Bokhandelen eies av det børsnoterte forlaget Gyldendal, der investoren Erik Must og familien sitter på nærmere 90 prosent av aksjene.

Bokhandelen ble etablert i 2001, etter at Gyldendal kjøpte flere bokhandler fra Libris-kjeden.

Det ble åpnet to nye butikker i fjor, på henholdsvis Oppsal i Oslo og kjøpesenteret Lagunen i Bergen. Samtidig ble én butikk lagt ned i Halden. Kjeden hadde 144 butikker.

Kvinnedominans

Bokhandelen kan vise til en svært stor andel kvinner i egne rekker. Av de 143 butikksjefene som er ansatt i selskapet, er hele 130 av dem kvinner.

For hele selskapet er kvinneandelen på hele 85 prosent. Av de 817 faste medarbeiderne, er kun 122 av dem menn.

Selskapet ledes også av en kvinnelig sjef, Linda Frid Andresen, som ifølge årsregnskapet kunne notere seg en årslønn på over 2,24 millioner kroner.

Lønningene for selskapets 375 årsverk endte på nærmere 200 millioner kroner.

Endret markedsføringen

I fjor varslet Forbrukertilsynet at de mente Ark villedet kundene gjennom å selge brettspill og puslespill til «halv pris», ifølge NTB.

Et krav for å kunne bruke veiledende pris er at man må kunne klare å dokumentere at «en vesentlig del» av markedsføringen skjer til nettopp denne prisen.

– Hvis varen sjelden eller aldri har vært solgt for den veiledende prisen er ikke prisavslaget reelt. I de fleste bransjer ser vi at veiledende priser ofte er mer villedende enn veiledende, uttalte avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet til nyhetsbyrået, som anmodet at Ark endret markedsføringen.

Ark svarte med å innrette seg fra varselet, og påse at det ikke vil skje i fremtiden.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Ark varslet nye sparetiltak. Det riktige er at kjeden innfører tiltak for å få opp lønnsomheten.

Her kan du lese mer om

  1. Gyldendal

Flere artikler

  1. Barnas Hus gikk med overskudd for første gang

  2. Swix-eier om Gresvig-konkurs: – Tror ikke det vil påvirke oss

  3. Martin Andresens Skeidar tapte 98 millioner kroner i fjor

  4. Annonsørinnhold

  5. XXL med svake resultater – gjør nedskrivninger på 385 millioner

  6. Vil lokke 100.000 godterikunder til å kjøpe snus