FJORÅRETS VINNER: Krisztina Horvath vant Ledertalentene 2019. Her sammen med de andre på topp 3 og juryen.

Hans Dalane-Hval
Ledertalentene 2020

Det har aldri vært viktigere med godt lederskap - og vi trenger din hjelp til å løfte fram de beste

UKESLUTT: 2020 kom med nye måter å lede på, mange utfordringer og tøffere krav til framtidas ledere. Som kanskje har gjort dem enda bedre rustet til det som møter oss.

 • Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

2020

I SAMARBEID MED
mercuri
nho
finn

For tolvte gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Tipsprosessen er nå avsluttet - og arbeidet med å vurdere kandidatene pågår nå. Den uavhengige juryen vil lande hovedvinner og kategorivinner innen årets slutt. Hvem som vinner avsløres på et arrangement i januar.

12. mars 2020 ble en dag de fleste både ledere og ansatte på norske arbeidsplasser vil huske. Regjeringen bestemte seg for å stenge ned Norge. De av oss som kunne flytte kontoret hjem, hamstret toalettpapir, skjermer og kontorstoler. 

Men vi skjønte ganske raskt at det materielle utstyret ikke var det viktigste for folk. Den aller viktigste jobben for alle med lederansvar, var å utøve det. Se folk, snakke med dem, og skjønne ansattes behov og bekymringer.

Uten å møte dem ansikt til ansikt.

FOR BÅDE LEDERE og arbeidstakere har denne våren vært en krevende tid. Kanskje aller mest for mellomlederne, de som i større bedrifter har den tetteste kontakten med ansatte. Og som nå måtte bruke store deler av dagene på videokontakt med gjengen sin. 

Jeg tror alle som har lederansvar vil si at det er ting vi kunne gjort bedre. Ingen av oss var forberedt på dette. Samtidig tror og håper jeg de fleste ansatte vil oppleve at det har gått ganske bra. 

Ja, det har vært en vanskelig tid. Men de fleste arbeidstakere skjønner at det ikke er lederens feil at det ble slik. Sammen måtte vi finne det beste ut av det. 

NÅR VI NÅ kommer ut på andre siden, vil det ha kommet noe godt ut av det. Ja, vi har sett at hjemmekontor faktisk fungerer. Mange vil oppleve en langt større frihet til å jobbe hjemmefra ved behov. 

Men vi har også sett hvor viktig arbeidsplassen, kollegene og kaffepausene er. De viktigste møtene er kanskje ikke de som står strengt oppført i en kalender, men de korte samtalene med kolleger i løpet av dagen. 

Og kanskje vi med lederansvar har blitt flinkere til å se våre ansatte. Rett og slett sørge for at vi snakker like ofte med dem i den fysiske verden på kontoret. 

Ja, det fins ingen bedre lederskole enn virkeligheten. 

GODT ER DET, for de store linjene ligger fortsatt fast. Det er fremtidens ledere som forandrer verden, skrev undertegnede da fjorårets Ledertalentene ble lansert sommeren 2019

Da snakket vi om den grønne vinden som blåste over Norge, Europa og store deler av verden. 

Og selv om andre kortsiktige utfordringer kan virke større akkurat nå, er det grønne skiftet og en bærekraftig utvikling av samfunnet fortsatt den store oppgaven som ligger foran oss. Et skifte som har preget Ledertalentenes vinnerlister i mange år allerede.

UTGANGSPUNKTET ER BARE noe forandret. Arbeidsledigheten har vokst kraftig. De fleste land har opplevd en sterk, kortvarig resesjon. Og coronakrisen kan gi andre konsekvenser vi foreløpig ikke ser. 

Hvorvidt dette bakteppet gjør et grønt skifte lettere eller vanskeligere, vil de lærde strides om. Umiddelbart kan det føre til mindre reiseaktivitet. Færre forretningsreiser blir nok en varig effekt.

Samtidig kan den økonomiske krisen gjøre de grønne valgene mer krevende. Særlig hvis det framstår som mindre lønnsomt. 

Det vet politikere i en oljenasjon som Norge alt om. 

SVARET ER DERFOR omtrent det samme som i fjor, året før og neste år: Det er bedriftene som skaper arbeidsplasser. Stadig flere av disse må bidra til det grønne skiftet. Da må de være både lønnsomme, konkurransedyktige og bidra til vekst. 

Og denne oppgaven er det framtidas ledere som må løse. Derfor er det viktig å løfte fram de beste talentene under 35 år. 

DET GJØR E24 for tolvte gang i år. Denne gang sammen med Mercuri Urval, NHO og Finn.no. Men mest av alt i samarbeid med alle våre lesere, ansatte og ledere i norske bedrifter. 

For Ledertalentene skal skille seg fra andre kåringer. Vurderingene som gjøres av Mercuri Urval, våre fageksperter og juryen er minst like grundige. Vi kårer de beste lederne innen syv kategorier, foruten den aller gjeveste topplisten.

Men det koster ikke penger å melde seg på. Man kan ikke betale seg til plass på våre topplister. Den skal fortjenes. 

OG DA MÅ noen tipse oss om de beste lederne. Det kan alle gjøre - ved å bruke dette skjemaet

På forhånd takk for hjelpen!

Les også

Nå skal vi finne «årets ledertalent» - kom med tips!

E24-PODDEN: I vår ferske podkast-episode snakker vi om Ledertalentene, med juryleder Cathrine Foss Stene og hodejeger Trine Larsen

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2020
 2. Ledertalentene
 3. NHO
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ledertalentene 2020: Kun én uke igjen til å tipse om flinke folk

 2. Siste sjanse til å tipse om et ledertalent du kjenner

 3. Hjelp oss med å finne «årets ledertalent»: Her er de nye kategoriene

 4. Annonsørinnhold

 5. Hjelp disse med å finne årets ledertalent

 6. Disse egenskapene kjennetegner dyktige ledere