Britene ut av EU

Norske gründere legger ned London-kontoret etter brexit-usikkerhet

Usikkerhet knyttet til brexit har ført til at det norske oppstartselskapet Huddlestock har lagt ned London-kontoret. - Vi vegret oss veldig, sier Huddlestock-gründer Murshid Ali.

Norske Murshid Ali er en av gründerne bak oppstartsselskapet Huddlestock. Brexit-frykt har fått selskapet til å nærmest legge ned London-kontoret.
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

London (E24): Det norske oppstartselskapet Huddlestock satset i 2016 tungt på London, og etablerte seg på den prestisjefylte fintech-huben Level 39.

Et par måneder senere stemte den britiske befolkningen ja til å forlate EU, og nå er London-kontoret nærmest lagt ned - selskapet har kun en programmerer igjen byen. Tidligere var de 7 ansatte.

Murshid Ali, en av gründerne bak Huddlestock, forteller E24 at det ikke var en enkel beslutning.

– Det har vært en lang prosess, og vi ville ikke gi opp. Helt siden folkeavstemningen i 2016 har det vært mye blandede signaler, og i begynnelsen var de fleste overbevist om at det skulle gå bra. Situasjonen nå virker litt barnslig, og ingen forstår hva brexit går ut på og hvilke implikasjoner det vil ha, sier Ali.

– London-kontoret har vært viktig for å settes på kartet globalt. Vi hadde nok ikke fått den eksponeringen vi har fått uten å ha etablert oss der, så vi vegret oss for å legge det ned, sier Ali.

Les også

Postmannen Pat (79) får huset sitt delt i to av brexit

Ser mot Europa

På Level 39 har fintech-selskapet blant annet delt plass med norske Sensonomic, et annet norsk oppstartsselskap som vurderer å legge ned London-kontoret.

– London pleide å ha en magnetisk kraft på talent og entreprenørskap, men usikkerheten gjør at de skarpeste hodene ser etter jobb andre steder. Vi hadde en sterk tro på at London var verdens hovedstad, men er usikre på om det er tilfellet nå, uttalte Sensonomic-sjef Anders Gundersen til E24 tidligere denne måneden.

Det er først og fremst faktum at «hard brexit» kan skje, altså at britene forlater EU uten avtale, som gjorde at Huddlestock la ned driften i London.

– Vi har finansielle lisenser som gjør det mulig for oss å operere i hele Europa, men vet ikke hvordan reglene blir dersom en hard brexit blir realiteten. Hard brexit kan føre til at vi går i brudd med finanstilsynene i EU-land, som kan føre til at vi får dagbøter i landene vi har kunder i, forteller Ali.

Huddlestock har skapt en plattform som ifølge Ali skal gjøre det enklere for vanlige folk å kjøpe aksjer basert på råd som tradisjonelt har vært forbeholdt profesjonelle porteføljeforvaltere.

Nå satser oppstartselskapet på Tyskland. Der har nordmennene inngått et samarbeid med den europeiske storbanken BNP Paribas, og åpnet kontorer. Det tror Ali at flere oppstartselskaper kommer til å gjøre fremover.

– Jeg tror at mange av de ulike fintech-selskapene nå ser mot Europa, og at bank- og finansindustrien flytter seg ut av Storbritannia og finner en hub der i stedet, sier han.

Les også

Pundet løftes etter brexit-avtale: Dyreste siden folkeavstemningen i 2016

Tror på London etter brexit

Selv om London-kontoret er kraftig nedskalert, utelukker Ali i midlertidig ikke retur til Storbritannia etter at brexit avklares. Han forteller at selskapet har beholdt en kontorpult på Level 39, slik at det raskt kan bygges opp igjen dersom det skulle bli mulighet for det.

– Vi tror at London kan bli aktuelt igjen når brexit har lagt seg, og det har blitt tydeligere hvordan man skal navigere, sier Ali.

– London vil alltid være London, og globalt sett blir et selskap tatt mer seriøst i finansindustrien dersom det er etablert der, enn i Oslo eller Stavanger. Byen tiltrekker seg de smarteste menneskene fra hele verden, og britene vil finne en måte å løse usikkerheten på. Men det vil ta tid, legger han til.

Les også

Dette sier forhandleren er hovedpunktene i brexitavtalen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. London
 4. Fintech
 5. EU
 6. Tyskland
 7. BNP Paribas

Flere artikler

 1. Norsk gründer frykter hard brexit: – Aktuelt å legge ned London-virksomheten

 2. Kronprins Haakon «åpnet» Stavanger-selskapet for fire år siden: Nå verdsettes det til 650 millioner

 3. Norsk forretningsadvokat i London merker brexit-nerver: – En slik avtale har aldri blitt inngått

 4. Skandinaviske butikker i London: Frykter jul uten pinnekjøtt

 5. Brexit-kaos for norsk fisk kan true britenes «fish and chips»