Aker og World Economic Forum etablerer havteknologisenter

Kjell Inge Røkkes industrikonglomerat Aker går sammen med Verdens økonomiske forum for å samle sammen et nettverk som skal jobbe for en bærekraftig utvikling til havs og utveksle data.

Aker-sjef Øyvind Eriksen på lanseringen på Tjuvholmen tirsdag
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Alt Aker gjør relaterer seg til havet, sa konsernsjef Øyvind Eriksen fra scenen på Tjuvholmen i Oslo da han og Rev Ocean-sjef Nina Jensen sparket i gang lanseringen av C4IR i Norge.

C4IR er en forkortelse for senteret for den fjerde industrielle revolusjon. Det er den sveitsiske stiftelsen World Economic Forum (WEF) som har igangsatt initiativet globalt og i Norge er Kjell Inge Røkkes industrikonglomerat Aker partner.

Målet er å samle og forsterke kreftene som har sin virksomhet tilknyttet havet og de som utvikler teknologi og løsninger for en bærekraftig havøkonomi.

En sentral del av satsingen er Ocean Data Foundation som skal være en plattform deltagerne i initiativet kan bruke for å dele og tilgjengeliggjøre data de samler gjennom sine forskjellige virksomheter.

– Havets viktighet for vår økonomi og velferd er enorm og vi vet at havet er under press, sa direktør Dominic Waughray i WEF og forklarte at det norske senteret vil være assosiert med den globale C4IR-satsingen til WEF som har base i San Francisco.

– Fra WEFs side vil vi være tungt involvert i det norske senteret, sa Waughray og viderebrakte en hilsen fra WEFs norske president Børge Brende.

Fra venstre: Dominic Waughray i WEF, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, Christine Spiten fra WWF Norge og Aker-sjef Øyvind Eriksen

Roser data-initiativ

– Realiteten er at data sitter nedlåst en rekke steder, både vitende og uvitende, i alt fra datasystemer, arkivskap og på smarttelefoner. Bare tenk på at hver gang du tar et bilde av havet med din mobil så merkes bilde med en geografisk merke. Det er et datapunkt som kan brukes av andre, sa Bjørn Tore Markussen som skal lede Ocean Data Foundation.

Han brukte algeoppblomstringen i Nord-Norge tidligere i år som eksempel. Millioner av oppdrettslaks døde og Markussen peker på at gode og delte data kunne bidratt til å forutse en slik hendelse.

– Selskaper skal inviteres til å dele data fra siloene sine slik at andre kan dra nytte av det, sa Markussen tidligere.

Nina Jensen, leder for Kjell Inge Røkkes forskningsselskap Rev Ocean og drivkraft bak det nye initiativet er tydelig på at det nå er opp til deltagerne å sørge for at man lykkes:

– Vi skal legge forholdene til rette for at aktører kan møtes og dele data og vi skal bidra til å strukturere og tilgjengeliggjøre, men det er opp til alle deltagerne å investere krefter og tid i dette, sier Jensen til E24.

Hun tror alt fra organisasjoner, forskning, næringsliv og politikere vil dra nytte av dataene de nå skal samle:

– Dataene finnes jo ofte, men er ikke alltid tilgjengelige. Det kan føre til at politikere tar gale beslutninger eller beslutninger på gale premisser, sier Jensen.

Analysesjef for bærekraft i Nordea, Thina Saltvedt, mener særlig datadelingen i initiativet er svært positivt.

– Dette er et kjempebra initiativ. Noe av utfordringen i vårt arbeid er å ha tilgang til gode data og nok data. Det er viktig i arbeidet med å snu investeringer og kapital over til grønne og bærekraftige løsninger, sier Saltvedt til E24 etter presentasjonen.

Det norske C4IR-senteret som skal organiseres som en stiftelse skal etter planen åpne 1. januar 2020 og vil være åpen for prosjekter både bra privat og offentlig sektor.

– Det er en økende realisering i mange akademiske miljøer at hvis man skal klare å utvikle forretningsmuligheter og -modeller for fremtiden må man tenke på bærekraft og miljø fra dag én. Så på den måten er dette et interessant partnerskap, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, da han inntok podiet.

Satser selv tungt på oljenæringen

Aker-sjefen selv tok selv opp paradokset med at Aker er så involvert i utvinningen av olje og gass, og leveranser til industrien mange i miljøbevegelsen mener er en stor del av problemet:

– Jeg observerer at bransjen ofte blir omtalt som problemet, men vi er sikre på at vi vil oppnå bedre resultater ved å mobilisere kompetansen og bidra til endring enn hvis vi bli utestengt fra diskusjonen og arbeidet, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen og fortsetter:

– Jeg kan knapt tenke på en bransje som har bygget mer av samfunnet enn den (oljebransjen, journ.anm.). Det er derfor vi må vise at lederskap, teknologi og kapital kan bidra til å gjøre en stor forskjell i å løse utfordringene i havet, fortsetter han.

Aker-sjefen forteller at initiativet først ble lansert i New York for en måned siden og at han siden har opplevd en «overveldende respons» både fra oljefolk og andre bransjer.

– Jeg tror vi har rørt ved en nerve her fordi vi skaper en arena for å løse konkrete utfordringer på en konkret og praktisk måte. Det at vi viser en vilje til å mobilisere Akers kompetanse og ressurser gjør også dette til noe mer enn bare prat med gode intensjoner, sier Eriksen.

– Dere gjør vel ikke dette bare som en veldedig gest, hva håper dere i Aker å få ut av det?

– For å utvikle oss selv og havet videre må vi også ha tilgang til data, tilegne oss kunnskap og ideer og videreutvikle oss selv, sier Eriksen.

Oljesjef beklaget utslipp

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik var en av talerne på arrangementet. Oljeselskapet, der Aker er tungt inne som eier, bidrar også i initiativet.

– På grunn av frykten for regularitetsutfordringer overproduserer vi som bransje energi. Det er lite effektivt, sa Hersvik og presenterte en rekke tall fra selskapets felt og kraftkildene de bruker i produksjonen sin.

– Vi har stilt oss spørsmålet om hvor mye vi kan optimalisere produksjonen ved bruk av digitale løsninger og vi liker jo å eksperimentere. Vi har prøvd oss på Skarv, fortsatte Hersvik.

Ved hjelp av en simulatorløsning beregnet de at de ved å redusere trykket på eksportgassen igjen kan redusere energibehovet i renseprosessen på produksjonsskipet, forklarte Hersvik.

– Det kutter 17.000 tonn CO₂-utslipp fra Skarv-feltet neste år. Dette er et eksempel på noe vi kan gjøre i dag, men vi kan gjøre mye mer, sa Hersvik.

Ifølge selskapets egne data har feltet CO₂-utslipp på drøye 300.000 årlig, før man regner med CO₂-utslippene fra oljen og gassen som utvinnes.

Et annet eksempel er utslipp av kjemikalier, der Hersvik mener man i dag har altfor dårlige dataløsninger og overvåkning som får med seg hele spekteret av industriprosessene som fører til at man har utslipp til sjø.

Aker BP er selv under gransking av Petroleumstilsynet for å ha for høye utslipp fra Ivar Aasen-feltet, som blant annet Sysla ha omtalt. Tirsdag beklaget han og sa at de i 2016 oppdaget at utslippene var høyere enn det de hadde søkt om.

Nå har de søkt på nytt og har laget et nytt overvåkningssystem som samler data fra en rekke kilder for å gi et helhetlig bilde av kjemikaliebruken på plattformen.

Hersvik mener både myndigheter og andre oljeselskap bør ha tilgang til hverandres data:

– Det er egentlig ikke noen forretningshemmelighet, for målet er bare å redusere utslipp, sa Hersvik.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. World Economic Forum
 3. Torbjørn Røe Isaksen
 4. Øyvind Eriksen
 5. Nina Jensen
 6. Bærekraft
 7. Innovasjon

Flere artikler

 1. Microsoft blir med på Røkkes havsatsing

 2. Går fra Microsoft til Røkke

 3. Røkke og Aker gir 100 millioner til havinitiativ

 4. Aker-sjefen varsler at tusenvis av arbeidsplasser er i spill: – Dette er virkelig ikke tidspunktet for økt skatt

 5. Aker BP sluker Lundin Energy-virksomhet: Lundin-topper går med gigantisk fallskjerm