Analytiker om lakseaksjer: – Selg!

Til tross for laksekjempens rekordresultat anbefaler Nordea-analytiker å selge unna både Marine Harvest og Salmar.

SKUFFER: Laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Selskapet skuffet markedet med sin rapport for fjerde kvartal 2016.
Publisert: Publisert:

Onsdag la lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest frem sin rapport for fjerde kvartal 2016. Driftsresultat (EBIT) for 2016 endte på rekordhøye 700 millioner euro for hele året, tilsvarende 6,25 milliarder kroner. Høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud i 2016 bidro til rekordresultatet.

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea.

Lakseoppdretteren SalMar la også frem sin rapport for samme periode onsdag. Selskapets driftsinntekter steg til 2,48 milliarder kroner i fjerde kvartal, opp fra 2,04 milliarder samme periode året før. Driftsresultatet økte til 557 millioner kroner i 2016, opp fra 374 millioner kroner i 2015.

Selskapet sliter imidlertid fortsatt med store luseutfordringer, som bidrar til å trekke resultatet lavere enn forventet. Lakselus er også «X-faktoren» som kan tynge Marine Harvest fremover.

Anbefaler salg

I en kommentar kommer analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets med en klar anbefaling til dem som sitter med aksjer i de to selskapene: Selg!

For Marine Harvest sin del konkluderer analytikeren med at rapporten for fjerde kvartal ikke inneholder noen store overraskelser, og at han derfor ikke ser noen grunn til å endre sin salgsanbefaling.

Når det gjelder SalMar viser analytikeren til at selskapet leverte et skuffende driftsresultat på 557 millioner i fjerde kvartal. Konsensus forventning var 658 millioner kroner, mens Nordea trodde på et driftsresultat på 775 millioner.

Giskeødegård har lenge vært skeptisk til den positive kursutviklingen for landets lakseaksjer. I august 2016 varslet han at et brutalt fall kunne komme.

Det er heller få i analytikerstanden som har tilsvarende syn.

** Marine Harvest: Av 15 meglerhus sitter ni med kjøpsanbefaling, fem har holdanbefaling, mens én anbefaler salg, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

** Salmar: Av 13 meglerhus har ni kjøpsanbefaling, tre har holdanbefaling, mens én anbefaler salg.

Kruttsterkt i Nord-Norge

Giskeødegård trekker imidlertid frem driften i Nord-Norge som et lyspunkt i rapporten.

– Det positive aspektet i rapporten er operasjonene i Nord-Norge, der de leverer den beste driftsmarginen (EBIT) noensinne registrert av et børsnotert selskap i Norge, med 38,3 kroner per kilo.

Les også

Fredriksens laksekjempe bekrefter rekordår

Giskeødegård regner med den knallsterke driftsmarginen blant annet skyldes et 100 prosent salg i spotmarkedet, hovedsakelig sent i kvartalet mens prisen har vært på sitt høyeste.

Til tross lyspunktet i nord, blir hovedkonklusjonen negativ:

– Alt i alt en negativ rapport. Vi vil mest sannsynlig justere ned våre estimater for 2017, og vi forventer en negativ reaksjon i aksjemarkedet, skriver han i rapporten.

Det har han så langt fått rett i. Kort tid etter børsåpning var Salmar-aksjen ned 2,7 prosent.

SSBs ukentlige lakseprisoppdatering, publisert i dag, viser en nedgang i eksportprisen for fersk laks på 1,6 prosent til 64,96 kroner per kilo i uke seks.

Les også

Laks dør etter alternativ lusebehandling

Les også

Marine Harvest vil kutte i Norges sjømatråd

Les også

Slik påvirker oljeprisen prisen på laks

Les også

DN: Fredriksen-familien har tjent 21 milliarder på norsk laks

Publisert: