– Et eksempel på at det går feil vei i Telenor

En rekke profiler fra norsk næringsliv hyller den nylig avgåtte Berit Svendsen i sosiale medier, nå tar også likestillingsministeren bladet fra munnen.

Barneminister Linda Hofstad Helleland (H) om hvordan hun vil håndtere problemet med dobbeltroller i barnevernet FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG

Foto: Hallgeir Vågenes VG
  • Sindre Hopland
Publisert:

Selv om ikke næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil blande seg i Telenor-saken, har barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland en klar beskjed til konsernsjef Sigve Brekke.

– Det er uholdbart at et av Norges desidert største selskaper, som har alle forutsetninger for å rekruttere de beste kvinner til toppen i konsernledelsen ikke greier å ha en bedre kjønnsbalanse enn det de ser ut til å ha, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til NRK.

Det sier hun etter at Berit Svendsen varslet sin avgang tirsdag morgen.

Svendsens erstattere i Telenor er Petter-Børre Furberg og Morten Karlsen Sørby.

Telenor klargjorde i dag på en pressekonferansen for hvorfor Svendsen går av, og sier selskapet strakk seg langt for å finne en posisjon for konsernsjefen, ettersom hennes nåværende kontakt var i ferd med å gå ut.

Les også

Sigve Brekke: – Helt feil at jeg har ønsket å skvise ut Berit Svendsen

Brekke: Deler ikke ministerens syn

Brekke er enig i at Telenor må øke andelen kvinner i toppledelsen.

Han synes imidlertid Helleland drar det for langt.

– Jeg setter pris på barne- og likestillingsministerens engasjement rundt kvinneandelen i Telenor. Jeg deler i midlertidig ikke hennes syn på at 33 prosent kvinner i konsernledelsen er «uholdbart» - men er tydelig på at kvinneandelen i Telenor skal opp, skriver Brekke i en mail.

Konsernsjefen forklarer videre at Telenor har et systematisk arbeid for å utvikle og rekruttere gode kvinnelige ledere, og har et mål om 30 prosent kvinner i senior lederstillinger innen 2020.

– I dag har vi blant annet utnevnt en kvinnelig administrerende direktør i Sverige, Kaaren Hilsen, og nylig fikk Alexandra Reich lederrollen for Telenors største Asiaselskap. Vi gleder oss også til å ønske Anne Kvam velkommen som ny konserndirektør for Corporate Affairs, sier Brekke.

En digital kraft

Svendsen har mottatt heder og støtte fra en rekke næringslivsledere i etterkant av gangen.

Sjef for IKT-Norge sier Svendsen har vært en av de viktigste kreftene i digitaliseringen av Norge, men også svært viktig for kvinnelige teknologiledere.

– Berit har vært et veldig godt forbilde og et rollemodell fra utrolig mange, spesielt for kvinner i teknologibransjen, sier Austlid.

– Hva tenker du om at Telenor nå velger å ta flere menn inn i konsernledelsen?

– Jeg har en forventning om at alle selskaper jobber med større mangfold fremover. Kvinner i teknologibransjen er en mangelvare, og Berit har vært flink til å løfte opp de rundt seg, sier Austlid som er sikker på at det er en rekke selskaper som er interessert i Svendsens kompetanse.

Det underbygger også Talkmore-sjef Camilla Amundsen som også er en del av Telenor-systemet.

– Jeg er helt sikker på at hun kan plukke stillinger fra øverste hylle, så det blir spennende å se hvor hun ender opp, sier hun og fortsetter:

– Det er veldig trist at hun forlater Telenor, hun har vært en inspirasjon og et flott forbilde.

SLUTTER: Berit Svendsen gikk av Skandinavia-sjef tirsdag morgen og forlater Telenor hvor hun har bygget sin karrière siden 1988.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Flere næringslivsledere tok til Twitter for å kommentare saken, og tidligere styreleder Hanne Markussen Eek i Norsk Bergindustri som også er HR-sjef Franzefoss Minerals går hardt ut mot Telenor.

«Hvis forløpet til denne avgangen tåler dagens lys, blir jeg overrasket. Underlig hvordan noen ledere er mer beskyttet enn andre! Hvorfor blir ikke denne alfa-hanen på toppen kastet?»

Siden Brekke tok over har 16 personer som tidligere satt i konsernledelsen forlatt Telenor.

Fra oktober 2015 til januar 2017 var Telenors 13 landssjefer en del av konsernledelsen.

Frem til tirsdag var Berit Svendsen den eneste gjenværende fra ledergruppen Sigve Brekke arvet da han tok over som konsernsjef.

Thailand-nei ble konsernsjef-nei

Konserntillitsvalgt Esben Smistad for de organiserte i El og IT Forbundet i Telenor, ser mørkt på Svendsens avgang.

– Det er en mørk dag i Telenors historie. Og en trist dag for mange ansatte i Telenor Norge, som har mistet en leder som engasjerte og motiverte, sier Smistad.

Les også

Berit Svendsen får med seg 9,9 mill. pluss pensjon fra Telenor

Han får støtte av president Trond Markussen i Nito, som svarer på vegne av de organiserte teknologene i Telenor.

– Vi beklager og synes det er trist at en så dyktig teknolog forlater Telenor, sier Markussen, som understreker at de ikke vet, og ikke ønsker å kommentere, hva som ligger bak avgangen.

Også industriarving og Ferd-eier Johan H. Andresen uttaler seg i saken på sosiale medier.

Han sier Svendsens avgang er et uttrykk for at hun ikke vil ta det ansvaret styret i Telenor har satt som forutsetning for å bli konsernsjef i selskapet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Sigve Brekke

Flere artikler