OPPGJØR: De kvinnelige trommeslagerne fra Norsk Sykepleierforbund trommet for likelønn under årets 1. mai-tog i Oslo.

Offentlig ansatte tjener godt

Tror du at offentlige ansatte er underbetalt? Feil. De offentlig ansatte tjener mer enn de i privat sektor, hvis du regner med pensjonen.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

De statsansatte startet på`n igjen i meklingen i dag, tirsdag. De må bli enige innen midnatt onsdag, i realiteten ut på morgenkvisten torsdag. Hvis ikke blir det streik.

Parallelt med dette foregår kommuneoppgjøret og det store oppgjøret for alle sykepleierne i helseforetakene.

Dette er grupper som vet de bare kan vinne lønnsoppgjør ved å vinne opinionen. Det har gitt noen av dem svart belte i propaganda. Og at de henger etter privat sektor, har blitt en "sannhet" ingen stiller spørsmål ved. På samme måte som det er blitt en "sannhet" at kvinner generelt tjener mindre enn menn.

Lønna i offentlig sektor undervurderes med hele 13 prosent, skrev nyhetsbrevet MandagMorgen nr. 9/2006. Her viste de at statsansatte tjener mye mer enn privat ansatte, hvis man regner med arbeidsgivers pensjonsinnbetalinger.

Verken Statistisk sentralbyrå eller Teknisk beregningsutvalg tar med pensjonsinnbetalinger når de beregner lønn. Det er helt merkverdig, og spør man hvorfor, får man til svar at det har "alltid vært sånn".

Vi har altså en systematisk og vedvarende systemfeil i alle tariffoppgjør.

Bare halvparten av de ansatte i privat sektor hadde tjenestepensjon i 2005. Etter dette har alle bedrifter i privat sektor fått obligatorisk tjenestepensjon, som utgjør to prosent av lønna.

Kommunene derimot, betaler i snitt mellom 12 og 14 prosent av sitt lønnsvolum inn til pensjonskassen. For de som tjener over 400.000 er trolig tallet helt opp mot 20 prosent, ifølge beregninger fra KLP i MandagMorgen. Tallene er tilsvarende for statlig ansatte.

Vi har altså en systematisk og vedvarende systemfeil i alle tariffoppgjør.

I privat sektor er det kun banker og forsikringsselskaper som har tilnærmet like god pensjon. I alle andre bransjer er hovedregelen en mye dårligere tjenestepensjon enn i det offentlige.

Det er gode grunner til at offentlig ansatte bør ha solide pensjonsordninger.

Det som ikke er greit er at vi ikke kjenner hvor stort dette godet egentlig er. Dermed blir det ikke en del av beregningsgrunnlaget foran lønnsoppgjørene. Det er urimelig.

E24 har kontaktet de samme kildene som MandagMorgen brukte i 2006, fagpersoner i Statistisk sentralbyrå, Frischsenteret, FAFO og KLP. De bekrefter at lite er skjedd siden den gang i arbeidet for å kartlegge betydningen av pensjonsgodet.

Det er håpløst at dette fortsatt ikke er gjort. Nettopp lønnsforskjeller mellom grupper har stor politisk betydning. Pensjonsspørsmålet berører ikke bare forskjeller på privat og offentlig ansatte, men også mellom høytlønte og lavtlønte og mellom kvinner og menn.

Opinionen blir systematisk villedet fordi tallmaterialet ikke er bearbeidet og presentert.

I morgen skriver jeg om likelønn. Den er likere enn du tror!

Følg Ørjasæter på Facebook og Twitter som @orjas.

Publisert:

Her kan du lese mer om