JENS ELLER ERNA? Det gjør en forskjell. Selv om den er liten.

Poppe, Cornelius

Spy i urnen

Slagordet «Spy i urnen» stammer fra 70-tallets anarkister og miljøet rundt Gateavisa den gang. Hvorfor kom jeg til å tenke på det nå?

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Niels Chr. Geelmuyden skriver i Aftenposten søndag at valget bare er en illusjon - av valg. Han mener det er merkelig at valgdeltakelsen fortsatt holder seg høy, til tross for følelsen hos folk flest at valget ikke gjør noen forskjell.

Et av de rareste utslagene av årets valgkamp har vært fokuset rundt kropp, utseende og skjørtelengder. Et annet kjennetegn er "metadebatten", altså debatten om selve debatten. For eksempel brukte Morgenbladet mye spalteplass på å diskutere kommentatorenes rolle.

I tillegg gjør alle politikerne seg dummere enn de er i valgdebatter. Å høre Siv Jensen på NRK-TV og Siv Jensen i Civita er som å høre to forskjellige mennesker. Våre politikere er kloke hoder. De vil bare ikke vise det fram på TV. Les Sjølie om Frps økonomiske politikk

Det er faktisk forskjell på partiene, fortsatt, noe Øystein Sjølie har vist i sine kommentarer på E24.

Gang på gang har Jens terpet på at skattelette vil rasere velferdsstaten. Han vet at det er feil. Han vet at det er noe i argumentet om dynamisk skattepolitikk.

Dessuten er det bare udugelige ledere som vil kutte i det viktigste først. Det er mye og kutte i offentlig sektor som ikke vil berøre velferden. Jens er en god økonom og en dyktig politiker, og han snakker som om han opptrådte i Muppet show.

Realiteten bak tøvet er imidlertid at Arbeiderpartiet faktisk tror på staten, mer enn de borgerlige gjør. Og at Arbeiderpartiet er mest opptatt av dem som jobber, særlig LO-medlemmer, og mindre opptatt av de sivile samfunn. Les Sjølie om Arbeiderpartiets to sjeler.

Høyre på sin side snakker om formuesskatten som om det var svartedauden for bedrifter.

Ved å legge slik vekt på formuesskatt, eiendomsskatt og arveavgift gjør partiet seg til forkjemper for de økonomisk velstående, og bare det. Høyres folk vet utmerket godt at andre skatter er mer skadelige, som marginalskatt på arbeid.

Alle skatter har skadelige effekter. Høyre har dessverre en lei tendens til å kutte skatter slik at det fremmer passivitet, og øker skattene på aktivitet.

På plussiden for Høyre kommer imidlertid at partiet vil redusere statens makt, har tro på det sivile samfunn og individets frihet. I de store velferdssakene som skole og sykehus, står Høyre for mer effektiv drift og nødvendige tilpasninger. Les Sjølie om Høyres skatte- og velferdspolitikk.

Enda mer overraskende roser Sjølie SVs næringspolitikk, men med en god begrunnelse: SV har ingen næringspolitikk. De er ubundet. Til gjengjeld har partiet et forferdelig menneskesyn. Les Sjølie om SVs næringspolitikk og menneskesyn.Og Fremskrittspartiets tragedie, ifølge Sjølie, ligger i benektelsen av handlingsregelen. Partiet som gang på gang kommer med de beste forslagene, klarer ikke la være å kaste penger etter folk flest. Partiet fremstår som det verste og det beste innen politikken, på en gang.

Så hva skal du stemme, du som er i tvil? Alternativet "spy i urnen" passet godt for den bortskjemte middelklasseungdommen som befolket Gateavisas redaksjon på 70-tallet. Det bør ikke passe for deg.

Trekke lodd? Dersom man fjerner listene fra dem man liker minst, er loddtrekning et fornuftig alternativ. Men bare da.

Men hovedlinjen i norsk politikk går fortsatt mellom Ap/SV/Sp og de borgerlige. Der forskjellen er troen på mer statlig styring, eller mindre statlig styring. Det er et enkelt spørsmål de fleste kan ta på magefølelsen. Godt valg!

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24
 2. Stortingsvalg

Flere artikler

 1. SV får kvalitets-stempel fra NHO

 2. Solberg lei av spørsmålom handlingsregelen

 3. Aps skatteopplegg fortsatt i det blå

 4. Annonsørinnhold

 5. Styrer unna innvandring

 6. - Alle de borgerlige vil trappe ned formuesskatten