BARNEPASS: Fire mødre kom ulikt ut i statens inntektslotteri.

Kommentar

Uføretrygd er lønnsomt

Overskriften vil få mange uføretrygdede til å rase, fordi den er direkte gal for deres vedkommende. Men for lavtlønte med flere barn kan denne overskriften være sann.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:

To grupper betaler prisen for overforbruket av trygd: De som er virkelig kronisk syke. Og de som jobber i lavtlønnsyrker og holder ut.

I forrige uke skrev VG at det kan lønne seg å bli uføretrygdet. Mange får mer i disponibel inntekt som trygdede enn dersom de hadde vært i full jobb. Dette gjelder de som har flere barn og som jobber i lavtlønnsyrker.

Uføretrygdede er en uensartet gruppe. Her finner du tidligere arbeidsjern som er blitt invalidisert av sykdom. Og friske folk som konstruerer falske ansettelsesforhold og deretter lyver på seg sykdom, i et planlagt løp for å få rett til trygd.

Men det store gross er mellom disse ytterpunktene. Det er vanlige folk med ubestemmelige "vondter", enten det er i kroppen eller i sjela. Sekkediagnosene "muskel/skjelett-smerter" og "lettere psykiske lidelser" er årsak til det store flertall av innvilget uføretrygd, og da uten fysiologiske funn. Legen setter diagnosen ut fra pasientens egen opplevelse, eller fortelling.

Kombinasjonen av at trygd kan være lønnsomt og de uspesifikke diagnosene, skaper en stadig strøm av nye trygdede. Enkelte bygder, dominert av etniske nordmenn, og noen innvandrergrupper som pakistanere, marokkanere og somaliere, har overhyppighet av uføretrygd.

Uføretrygd smitter, konstaterer forskeren Mari Rege, jo flere på trygd i bekjentskapskretsen, jo større aksept.

De som belønnes økonomisk for å bli trygdet, er altså folk med lav utdanning og mange barn. Det er fordi uføretrygden gir et tillegg på 30 000 for hvert barn, mens en jobb ikke gir mer betalt, selv om man har barn. Tvert i mot, man får utgifter til barnehage og heldagsskole.

Problemstillingen gjelder ikke bare uføretrygd og kontantstøtte. Dagsavisen skrev lørdag at mange enslige mødre tjener mer på overgangsstønad enn de ville gjort i full jobb. Denne stønaden, som kun gis til enslige forsørgere, gis i inntil fem år. Ikke-vestlige kvinner er overrepresentert blant mottakerne.

Denne ordningen er også utmerket i sin intensjon. Enslige mødre som trenger utdanning kan bruke overgangsstønaden til å studere, eller på andre måter kvalifisere seg til arbeidsmarkedet. Problemet er at svært mange ikke gjør det. De bare mottar penger.

Forskeren Mari Rege har gått inn for at man også skal få gratis kjernetid i barnehagen for alle barn, og heller droppe kontantstøtten. Det er et godt forslag. Gode, gratis tjenester treffer fattige barn bedre enn pengeoverføringer til foreldrene deres.

De gode ordningene som uføretrygd og overgangsstønad er nå truet av overforbruk. De første ofrene for det er de som er så syke at de ikke har noe valg. De kan se langt etter økninger i trygden i årene som kommer, fordi ordningen totalt sett er blitt så dyr for staten.

De andre som taper på overforbruket er de som holder ut i tunge jobber. Det er hun som som sitter i kassa på Rema, selv om hverdagen med både jobb og barn er veldig slitsom.

Hun fortjener å se at strevet hennes belønnes. I dag blir hun bare straffet, i forhold til naboen på varig trygd.

Følg Ørjasæter på facebook og på Twitter: @orjas

Her kan du lese mer om

  1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Høy utdanning gir tidlig barnehagestart

  2. Vil ha gratis barnehage

  3. Bjurstrøm skuffer

  4. Annonsørinnhold

  5. Enslig forsørger om statsbudsjettet: – Jeg har blitt redd

  6. Gir 330 millioner ekstra til uføre