– Telenor i møter hos Økokrim
Telenor har over flere måneder hatt møter med Økokrim om de to nye sakene som har dukket opp i kjølvannet av Vimpelcom-skandalen.
Forrige fredag innkalte Telenor til pressekonferanse for å presentere funnene i granskingsrapporten som Deloitte har utarbeidet om håndteringen av Vimpelcom-saken.
Samtidig informerte Telenor at det er avdekket to andre forhold internt som nå undersøkes. Økokrim bekreftet da overfor E24 at de hadde blitt orientert om sakene av Telenor, og at de ikke kjente til dem fra før.
Dagens Næringsliv melder tirsdag at representanter for Telenor flere ganger har møtt opp hos Økokrim for å orientere dem om sakene og hva de har funnet ut så langt.
– Vi er blitt holdt orientert gjennom møter hva sakene gjelder og hva Telenor foretar seg, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland ved korrupsjonsteamet i Økokrim, til avisen, og legger til at møtene har foregått over noen måneder.
– Vi har vært informert skrittvis etter hvert som Telenor har fått oversikt, sier hun videre.
Telenor venter svar innen nyttår
Det ene forholdet gjelder mistanke om økonomisk kriminalitet. Dette er anmeldt til lokale politimyndigheter i landet, ifølge Telenor.
Telenors styreleder Gunn Wærsted fortalte til E24 fredag at lokale myndigheter har bedt Telenor om å ikke gå ut med noen informasjon om saken foreløpig, og at de har valgt å respektere dette.
Hun lovet samtidig å gå ut med all informasjon når Telenor får anledning til å gjøre det.
Det andre forholdet er fra Thailand. DTAC, Telenors datterselskap i Thailand, oppdaget gjennom sin interne revisjon at det var et avvik knyttet til leieavtalene for enkelte basestasjoner. Den videre gjennomgangen, som vil bli ferdigstilt mot slutten av 2016, vil vise om avtalene følger gjeldende retningslinjer.
To Telenor-direktører gikk
Fredag formiddag presenterte Telenor Deloittes granskningsrapport, som konkluderte med at ingen Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon i Vimpelcom-saken, men samtidig ble håndteringen av bekymringsmeldinger sterkt kritisert.
Samme dag ble det kjent at de to Telenor-direktørene Richard Aa og Pål Wien Espen går av.
Begge håndterte bekymringsmeldinger fra Vimpelcom-varsleren, og de har begge vært permittert siden advokatfirmaet Deloitte startet sin gransking i fjor høst.
Telenor-finansdirektør avviser at han slutter på grunn av Vimpelcom
I februar innrømmet Vimpelcom bestikkelser til Usbekistans presidentdatter, og vedtok en bot på 795 millioner dollar. Siden november har Deloitte gått gjennom den norske telegigantens håndtering av sitt eierskap i Vimpelcom og av korrupsjonssaken.