Siem redder verft fra pengeskvis

På bare noen få uker bestemte Kristian Siem og industrikonsernet hans for å ta over et 143 år gammelt tysk verft.

SNART I BOKS: Kristian Siem og Siem Industries kjøper det tyske verftet Flensburger Schiffbau-Gesellschaft, helt nord i Tyskland, på grensen til Danmark. Kjøpet planlegges å være gjennomført innen utgangen av oktober.
Publisert:

Onsdag ettermiddag meldte Siem Industries at de kjøper det tyske verftet Flensburger Schiffbau-Gesellschaft. Verftet bygger alt fra bilferger og -frakteskip til avanserte offshore-fartøy.

Siem-konsernet har virksomhet innenfor oljeservice, frakt av kjølevarer, bil- og lastebilfrakt og gruvevirksomhet for gjødselindustrien. Nå sikrer de seg altså et verft i porteføljen.

Visekonsernsjef i Siem Industries, Eyvind Eriksrud, forteller til E24 at kjøpet har vært en rask prosess:

- Det har vært en relativt kort prosess, den har vart noen få uker bare.

Én av grunnene til at prosessen gikk så raskt, var at verftet har havnet i økonomiske problemer:

- Verftet var delvis i likviditetsproblemer og vi har jo to skip under bygging på verftet. Derfor valgte vi å gå inn nå, sier Eriksrud og sier videre:

- Dette er en vanskelig næring og den krever en del management for å lykkes.

Det er Siem-selskapet Siem Offshore som for tiden har to brønnintervensjonsfartøy under bygging på verftet.

Siem-toppen legger til at de mener det er et svært godt verft de nå kjøper:

- Vi mener det er et veldig solid og tradisjonsrikt verft med gode og dyktige folk, sier Eriksrud.

Skal drives videre som vanlig

Selv om Flensburger-verftet bygger mange av de samme typene fartøyene som Siem-konsernet opererer i sine virksomheter, skal det ikke bli en intern skipsleverandør.

Dermed vil de rundt 800 ansatte hovedsaklig jobbe videre som før, og vil måtte konkurrere om kontraktene i markedet.

- Dette er et veldig godt og solid verft og det skal drives videre som et uavhengig selskap, men det kan tenkes at de skal bygge fartøy for oss hvis de er konkurransedyktige og at profilen på skipene passer.

Foreløpig har det tyske verftet nok å gjøre. Ordreboken er nemlig fylt opp slik at verftet opererer med full kapasitet inn i tredje kvartal 2016.

Siem Industries skriver i pressemeldingen at de vil bygge videre på den markedsposisjonen som verftet har. Det er foreløpig ikke snakk om at Siem Industries vil gjennomføre store endringer i virksomheten:

- Det handler mer om at de har et likviditetsproblem, og det skjer relativt ofte innen skipsbygging, hvis man for eksempel er forsinket i byggeprosessen. Så det er ikke noe fundamentalt galt med verftet på den måten, sier Eriksrud.

- Hvor stort er dette kjøpet for dere økonomisk sett?

- Kjøpesummen er ikke vesentlig i forhold til balansen vår, sier Eriksen.

Les også:

Millionbot til Siem OffshoreSiem om millionbot: - Urimelig aggressivitet fra statenSiem: Tjenestemenn i staten synes å stå fritt til å misbruke sin maktSiem høyner bud på Veripos

Publisert: