VALUTAKRIG? Verdens største økonomier er på randen av en valutakrig, sa Russlands visesentralbanksjef Alexei Ulyukayev på en pressekonferanse 17. januar. Her møtes Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama på G20-møtet i fjor.

Bygger det opp til valutakrig?

Iveren etter å få en svakere valuta hos mange land kan føre til en såkalt «valutakrig», skriver Holbergfondene.

Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Forrige uke uttalte den russiske sentralbanken at det bygger seg opp til en «valutakrig» mellom ulike land og regioner.

Bakgrunnen for uttalelsen kan man blant annet se av grafen over. Det siste året har den japanske valutaen svekket seg med cirka 18 prosent mot dollar og cirka 23 prosent mot euro.

Mange land har et klart ønske om å svekke sin valuta i et forsøk på å få fart på sin egen eksport. Med store utfordringer på hjemmebane er tanken at økt eksport skal få fart på næringslivet og således kunne bidra positivt til sysselsetting og lønnsomhet for bedriftene. En svakere valuta vil føre til at kjøperne av den aktuelle varen/tjenesten kan handle den billigere i sitt hjemland.

Problemet melder seg imidlertid fort når «alle» ønsker en svakere valuta. Det blir en umulig oppskrift å følge for alle de land som sliter med sin økonomiske utvikling.

For høyrenteland som Norge kan dette føre til at det blir enda mer krevende for norske eksportører å hevde seg i den globale konkurransen og kapitalstrømmen inn i norske rentepapirer vil kunne ytterlig bli forsterket.

G20 møtes i Moskva neste måned. Det kan bli en stri tørn for ordstyreren å holde orden på mange bekymrede finansministre og sentralbanksjefer som er mest opptatt av sitt eget lands situasjon.

Publisert:
Gå til e24.no