I SØKELYSET: Bitcoin som valuta er omstridt, men kan være kommet for å bli, skriver Richard Paulsen. Her fra en Bitcoin-konferanse i Berlin onsdag denne uken.

Frank Jordans

Kommentar: Bit for bit, snart en
del av gullrekka

Du trenger ikke å tro på Bitcoins eller prisen, men at tradisjonelle næringer blir utfordret av en kryptovaluta i nær fremtid, hadde jeg gjerne veddet på.

  • Richard Paulsen
    Richard Paulsen
    Daglig skribent for Nordnetbloggen.no og for boligportalen nestehelg.no. Har 12 års erfaring fra megling/trading. Første del som derivatmegler i shipping og resterende periode aksjer. Tidligere arbeidsgivere har vært Imarex, Klaveness, FIS, Arctic Sec og GCM
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Utviklingen og adapsjonen av Bitcoin har eksplodert det siste halve året, og fortsetter med uforminsket styrke. Jaha, tenker du. Jeg har lest om en rar prisbevegelse på nyhetene, men svingninger i kryptopriser representerer verken mulighetene eller utfordringene. Det gjør heller ikke et hackerangrep.

Du slutter ikke å bruke iPhone fordi det er en populær rans- og tyverigjenstad. Bitcoin-protokollen er banebrytende fordi det er første forsøk på et nytt betalingssystem som både er billigere, bedre, og mer effektivt enn det vi har i dag.

Tenk hvis du kan overføre eierskap gratis, lettvint, sikkert på et sekund. Tror du det vil revolusjonere handelsbransjen, banksystemet og andre industrier som er avhengig av rettigheter og kontraktsmessige forhold? Det er ID-protokollen som er viktig. En bitcoin kan kun overføres en gang, hvorfor kan ikke det være en signatur, en kontrakt, en elektronisk nøkkel, aksjer eller rett og slett penger.

I dag tar det flere dager å overføre kroner fra en norsk bank til dollar i en amerikansk bank. Det er uholdbart. Du kan bruke betalingssystemer som Visa og Paypal, men de tar seg godt betalt fordi de må forholde seg til et antikvarisk banksystem. Som handelsmann forsvinner 2-5 prosent i avgifter når du selger et produkt.

Bare se hva bankene tjener på treg overføring og renter:

Cashflow marginen til bankene på internasjonale transaksjoner var 38% i 2010

Bitcoin protokollen muliggjør en sikker transaksjon helt gratis mellom to personer. Du kan hoppe inn og ut av hvilke valutaer du vil, og en bitcoin kan deles i uendelig antall desimaler. Det betyr at verden ikke lenger trenger å «runde opp», eller at varer kan selges effektivt for 50 øre. La oss si at du selger et elektronisk produkt for 50 øre. Det kan du ikke gjøre i dag, da betalingssystemene tar minimum 2-4 kroner + 2-5% avgift. Nå kan alt handles med 0 i transaksjonskostnad.

Alt går over i et elektronisk format snart. Bitcoinprotokollen har vist oss at det finnes en måte å overføre rettigheter på, som ikke lar seg duplisere eller stjele. Avsender kan ikke bruke den samme stringen igjen. Et banalt eksempel vil være overføring av bilnøkler eller husnøkler i elektronisk form. Alt du får er en kode som ikke kan brukes igjen, eller av andre enn deg.

Det samme gjelder elektroniske rettigheter for e-bøker, filmer og musikk, men hva med effekten på resten av verden utenom handelsnæringen?

Internasjonale overføringer. En ting er å betale noen hundrelapper for å overføre penger til datter eller sønn som studerer i utlandet, men hva med de mange millioner av ufaglært arbeidskraft som sender penger hjem til en familie i den tredje verden? Det koster 10 prosent + å sende penger til land med svakt utviklede bankvesen. Bitcoin er gratis. Det er ca 20 land som har godt utviklede banksystemer, 175 land har fortsatt en lang vei å gå.

Mikrobetalinger. Det forsvinner alltid noen øre på hver regning, ettersom mange runder opp. Med Bitcoins kan du sende ned i til uendelig desimaler,. En av de store problemene i f.eks media, er at det er ueffektivt å ta i mot betalinger på under 10 kroner, for en artikkel i en avis. Med Bitcoins kan de prise den til akkurat hva de vil uten å måtte betale til tredjepartsleverandører.

Offentlige pengeinnsamlinger. Alt du trenger er en QR-kode, og alle kan sende penger til deg. I USA var det en person på et sportsarrangment som holdt opp en plakat der det stod «Send me Bitcoins» med en QR-kode. Han mottok 25.000 dollar de første 24 timene. Tenk hvordan dette kan revolusjonere pengeinnsamling til katastrofer og hjelpeorganisasjoner.

Marc Andreesen, som er en av verdens største venturekaptalister, har nettopp investert 25 millioner dollar i coinsetter. Han sier i et intervju med CNN/Fortune at den åpne API-strukturen til Bitcoin vil føre til en utvikling av betalingstjenester som vi har sett i Appfloraen til f.eks Apple. Det er fritt frem for selskaper å knytte til seg Bitcoins og lage egne applikasjoner på deres protokoll. Bankvesenet kan endelig bli utfordret av små nye startups.

For utviklingen av Bitcoin er det positivt at tradisjonelle banker ikke helt forstår det disruptive potensialet. Jamie Dimon, sjefen i JP Morgan, ble spurt om Bitcoins og svarte med argumenter som ble brukt to år tilbake. «Hvis det ikke er backet av noe land, er det ikke verdt noe». Han unnlot å fortelle at JP Morgan for en måned tids siden sendte en patentsøknad på bitcoin lignende kryptovaluta.

Må en valuta være backet av et land? Det eneste som betyr noe for prisen av en råvare, aksje, valuta, bil, hus eller tannbørste, er tilbud og etterspørsel. Vi vet tilbudet, det vil kun være 21 millioner mynter tilgjengelig når alle er klekket. Algoritmen som styrer dette sørger for at taket ikke treffes før år 2140. Hva med etterspørselen? vil ikke det være en funksjon av nytten og bruken? Publikum bruker det fordi det er effektivt og billig, ergo har det en verdi. Antall Bitcoin wallets har steget fra 100.000 til over 1 million fra Mai til Desember i fjor.

Du trenger ikke å tro på Bitcoins eller prisen, men at tradisjonelle næringer blir utfordret av en kryptovaluta i nær fremtid, hadde jeg gjerne veddet på.

Publisert:

Flere artikler