- 9 milliarder i forlik for Libor-manipulasjon

Den sveitsiske storbanken UBS skal angivelig ha godtatt et forlik tilsvarende 9 milliarder kroner for deres rolle i Libor-skandalen.

GODKJENTE FORLIK: Verdens største formuesforvalter, UBS, har angivelig godkjent et forlik på 9 milliarder kroner for sine svin på skogen i Libor-skandalen.

Arnd Wiegmann
Publisert:

UBS har inngått forlik tilsvarende 9 milliarder kroner, melder Bloomberg, som har vært i kontakt med en anonym kilde som er kjent med de rettslige forhandlingene i Libor-skandalen.

Les også: Finansdepartementet kan endre Norges viktigste rente

Forliket vil antageligvis bli offentliggjort i morgen, og er inngått med det amerikanske justisdepartementet, det britiske finanstilsynet og det sveitsiske finanstilsynet.

Ingen av representantene fra de ovennevnte institusjonene ønsker å kommentere opplysningene som er lekket ut.

Beløpet er over tre ganger så høyt som boten på 2,7 milliarder kroner den britiske banken Barclays fikk i juni, etter påstander om at ansatte konspirerte for å manipulere den meget viktige Libor-renten.

Planlegger massesøksmål

Amerikansk påtalemyndigheter ønsker nå å inngå lignende forlik med bankene som har hatt en finger med i spillet, ifølge en annen anonym kilde Bloomberg har vært i kontakt med.

Storbankene UBS, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JP Morgan, Citigroup og HSBC er alle stevnet for retten av myndighetene i New York.

Ifølge det amerikanske justisdepartementets retningslinjer, kan et selskap/person som samarbeider under etterforskningen oppnå fordeler ved utmålingen av straff/erstatning. Men en slik ordning krever også tysting på andre aktører og at tiltalte innrømmer forholdene. En slik ordning er vanligvis aktuelt tidlig i etterforskningen.

Mye tyder på at Barclay Bank fikk et skånsomt forlik av denne grunn og ble rost av påtalemyndigheten for «tidsriktig, frivillig og fullstendig offentliggjøring av fakta».

Det er ukjent i hvilken grad UBS har samarbeidet med den amerikanske påtalemyndigheten i forkant av forliket.

Les også: Libor trenger «fullstendig overhaling»

Arresterer bankfolk

Hittil har en tidligere trader fra Citigroup og UBS blitt arrestert av politiet i London, som samarbeider med det amerikanske justisdepartementet i saken.

I tillegg har UBS-trader Thomas Hayes blitt arrestert, og meglerne Terry Farr og Jim Gilmour, fra meglerhuset RP Martin Holdnings Ltd. Disse ble løslatt mot kausjon.

Hvis det amerikanske justisdepartementet reiser tiltale mot personene som er involvert i Libor-skandalen, og får disse domfelt/bøtelagt, vil det være den første av sitt slag i denne saken. I alle lignende saker som gjelder Libor-skandalen, vil utfallet bli brukt med prejudisiell effekt, og slik skape en fallende dominorekke av bankfolk.

Les også: Tre arrestert i London etter rente-manipulasjon

Libor-skandalen

I sommer fikk den britiske banken Barclays en bot på 2,7 milliarder kroner for sin manipulasjon av den meget viktige Libor-renten.

Manipulasjonen gjelder en rente som påvirker et marked som er flere ganger større en det globale bruttonasjonalproduktet.

Men selv om markedet er stort, lyktes banken å manipulere renten ved å justere egne renteestimater, viser undersøkelser gjennomført av en rekke byråer.

Barclays-tradere gjorde finansielle veddemål på rente-derivater med kontrakter som er så store at selv minimale endringer av renter vil gi store gevinster.

I etterspillet har det vist seg at Bank of America, HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan, ICAP, Royal Bank of Scotland, Citigroup og UBS også skal også ha vært involvert i skandalen.

- Denne skandalen er enormt mye større enn alle finansielle svindler i finanshistorien, har MIT-professor Andrew Lo uttalt.

Les også: