Her fikk Google-milliardærene billig flybensin av staten

Nå blir Google-gründernes gullkantede avtale med NASA gransket.

NÆR GOOGLE-KONTORET: Moffett-flyplassen som drives av NASA ligger kort vei unna Googles hovedkontor i Mountain View i delstaten California.
Publisert: Publisert:

Det å fylle drivstoff på et privat jetfly er ingen billig affære. Men milliardærene bak søkemotorselskapet Google har kunnet gjøre det billigere enn andre.

En leieavtale med den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har nemlig ført til at Google-milliardærene har fått superrabatt på flybensin.

Det skriver Wall Street Journal.

Leieavtalen fra 2007 ble inngått mellom selskapet som opererer Google-toppene Larry Page, Sergey Brin og Eric Schmidts privatfly og flybasen Moffett Federal Airfield, som ligger noen kilometer fra Googles hovedkontor i California.

Leide plass

Avtalen innebar at Google-toppenes selskap leide hangarplass og enkelte andre tjenester av Moffett for en årlig leie på 1,3 millioner dollar.

Til gjengjeld skulle NASA kunne benytte seg av Google-toppenes fly til sine vitenskapelige undersøkelser.

Men Google-toppene har også fått tilgang til superbillig flybensin til sine reiser.

Og det er ikke få ganger Google-toppenes fly har vært ute på tur.

Luftfartsregistre som Wall Street Journal har gjennomgått viser at Google-toppenes fly har tatt av fra basen 710 ganger siden 2007.

Til Hawaii

Destinasjonen for flyene, som inkluderer en Boeing 767, en Boeing 757 og fire Gulfstream V, har typisk vært Los Angeles og New York. Men flyene har også fløyet 17 ganger til Hawaii og 15 ganger til Tahiti.

Larry Page og Sergey Brin er blitt milliardærer som følge av Googles enorme suksess.

Så sent som sist sommer kjøpte Google-toppenes selskap 24.000 gallon flybensin til 3,33 dollar per gallon før tre av flyene, inkludert en Boeing 767, tok av fra basen.

Det er 1,10 dollar under den åpne markedsprisen på det tidspunkt.

Kort tid etter at flyene tok av fra Moffett ble Google-gründer Larry Page sett i Kroatia der han var forlover i et bryllup.

Ifølge registrene til det amerikanske forsvarsdepartementet har Google-toppene siden 2009 kjøpt 2,3 millioner amerikanske gallon flybensin til en gjennomsnittspris på 3,19 dollar per gallon.

Til sammenligning er gjennomsnittlig flybensin i det åpne markedet i denne perioden 4,35 dollar per gallon. ifølge Wall Street Journal.

FIRE STYKKER: Google-toppenes flyflåte inkluderer fire Gulfstream av denne typen.

En forklaring på prisforskjellen er at det er en avgift på 8,35 prosent på flybensin som brukes av private jetfly.

Avtalen avsluttet

Avtalen utløp 31. august i år etter at den amerikanske forsvarsledelsen ble kjent med innholdet.

En talskvinne for NASA sier til avisen at avtalen og praksisen som ble fulgt nå er under granskning av NASA-ledelsen.

Det sentrale spørsmålet i granskningen er om Google-toppene hadde rett til å få kjøpe bensinen med rabatt.

Wall Street Journal skriver at avtalen forutsatte at den billige flybensinen kun skulle brukes når Google-toppenes fly ble brukt av NASA.

Lite NASA-flyvning

OPPRØRTE: Google og andre store amerikanske storselskapers omfattende skatteplanlegging opprører mange amerikanere.

Men kun 155 av de i alt 710 flyvningene som har forekommet har vært flyvninger i regi av NASA. Men på disse flyvningene har de, med unntak av 11, blitt benyttet av en liten flytype som bruker lite bensin.

Saken er neppe egnet til å styrke Googles omdømme i den amerikanske befolkningen.

Selskapet har tidligere i år måttet forklare seg for amerikanske politikere etter at det er blitt kjent at selskapet er blant de multinasjonale virksomhetene i USA som kun betaler smuler i skatt selv om de tjener gode penger.

Wall Street Journal har ikke fått noen kommentar fra Google.

Kenneth Ambrose i selskapet som driver Google-toppenes privatfly-flåte forsvarer avtalen og sier NASA og skattebetalerne har tjent to millioner dollar i året som følge av den.

Publisert: