TA Invest-tiltaltes forklaring ramler sammen

OSLO TINGRETT (E24): Per Sten Andersen ble flere ganger svar skyldig under fjerde dag av rettsaken etter TA Invest-kollapsen.

PRESSER PÅ: Politiadvokat og Christian Stenberg (avbildet) fortsetter å presse bedrageritiltalte Per Sten Andersen på avvikene i forklaringene han har gitt og det som kommer frem i saksdokumentene.
Publisert:

Aktor Christian Stenberg forsatte torsdag med å slå hull på hovedtiltalte Per Sten Andersens forklaring om at han ikke visste om problemene i aksjespareklubben TA Invest før kollapsen i april 2009.

Aktor Christian Stenberg presset Andersen, som stadig oftere er blitt svar skyldig.

Per Sten Andersen og den tidligere samboeren Eva-Karin Haugen er i Oslo tingrett tiltalt for grovt bedrageri og en rekke andre lovbrudd etter kollapsen i TA Invest.

Aksjeklubben som ble startet i 1996 viste seg å være et pyramidespill, og flere hundre medlemmer tapte store millionbeløp (sjekk faktaboksen i bunnen av saken for å lese om TA Invest og millionkollapsen).

Les også

TA-tiltalt taus om sine «hemmelige hjelpere»

Den hovedtiltalte Per Sten Andersen har i retten bygd sitt forsvar på to punkter:

  • Det var medtiltalte Eva Karin Haugen som hadde oversikt over pengeflyten i klubben, og stod for alle transaksjoner. Andersen på sin side jobbet utelukkende med medlemskontakt, basert på informasjon han fikk av Haugen. Han var uvitende om aksjeinvesteringene og beholdningen.
  • Andersen sier han trodde at han og Eva Karin Haugen selv eide de titalls eiendommer som i virkeligheten var kjøpt med kapital fra TA Invest.

Ville ha betaling

Aktor gjorde torsdag et poeng av at Andersen flere ganger i sin korrespondanse med medlemmene har understreket hvor kostbart og arbeidskrevende det er å drive aksjespareklubben på frivillig basis.

Per Sten Andersen er sammen med Eva-Karin Haugen tiltalt for grovt bedrageri og en rekke andre lovbrudd etter kollapsen i TA Invest.

I et brev til medlemmene allerede i 2003 skrev Andersen at han og Eva Karin Haugen vurderte å innføre et trekk i medlemmenes beholdning, til drift av klubben.

De to foreslo da at medlemmene skulle trekkes én promille av sin balanse hver måned.

På dette tidspunktet skal klubbens beholdning ha vært 140 millioner kroner.

- Regnet du noensinne på hvor mye det ville bli?

- Ja, et ville blitt 140.000 kroner i måneden.

- Synes du det var passende?

- Det er jo mye. Men vi kom ned på bakken igjen. Dette ble heldigvis aldri noe av, svarte Andersen.

Aktor fortsatte med å spørre hva slags arbeid de gjorde. Etter 2005/2006 var det så og si ikke noe aksjer og verdipapirer igjen i klubben. Pengene var da flyttet over i eiendommer.

Les også

Aktor til TA Invest-tiltalt: - Du er mattelærer. Hvordan trodde du dette skulle gå rundt?

Andersen har flere ganger i retten henvist til at Haugen handlet aksjer og verdipapirer i passasjersetet når de to var ute og kjørte bil.

Også på dette punktet fikk Andersen problemer med å svare.

Aktor fulgte opp med å spørre om det var mye arbeid knyttet til eiendommene, som altså Andersen hevder han trodde de eide privat.

Var arbeidsmengden Andersen gjentatte ganger har referert til i medlemsbrevene, i realiteten arbeid med eiendommene, spurte aktor.

- Jeg kan vel ikke si annet enn at dette var et hjertesukk fra min side.

- Ikke helt riktig

Aktor la også frem stiftelseserklæringen for Andersen i retten, hvor det står at Andersen og en person ved navn Finn skulle drive med aksje-tradingen.

- Jeg innrømmer at det som står her står i kontrast til det jeg har sagt. Det som står her er ikke riktig, sa Andersen.

Les også

TA Invest-saken: Aktor presser på avvik i forklaringene

- Du har vært ganske klar på at du ikke selv har handlet med aksjer for TA Invest?

- Jeg gjorde noe i starten. Men det ble fort klart at det var Eva Karin som kunne noe om dette, svarte Andersen.

Underskudd

Aktor gikk også torsdag tilbake til spørsmålet om eiendommene, slik han gjorde onsdag.

Aktor viste blant annet til årsberetningen til selskapet EK Eiendom, som Andersen og Haugen eide halvparten av hver. Andersen var styreleder.

EK Eiendom stod som eier av de fleste av eiendommene under TA-sfæren. I 2007 gikk selskapet med 425.000 i underskudd.

Les også

Ekspert-rapport om TA Invest: 21 millioner gikk til privat forbruk

- Hvordan ble dette underskuddet dekket?

- Det vet jeg ikke.

- Men hvordan går dette an?

-Selv om jeg står som styrets leder, tror jeg spørsmålet må gå videre. Her har jeg fullt ut stolt på hun jeg bodde sammen med, svarte Andersen.

- Men du sa i går at du selv hadde regnet på det.

- Ja, svarte Andersen uten å utdype.

Retten tar pause etter lunsj torsdag, og møtes igjen mandag. Da fortsetter utspørringen av Andersen på mandag, før turen kommer til hans medtiltalte Eva Karin Haugen. E24 følger saken fra mandag morgen klokken 09.00.

Publisert:

Her kan du lese mer om