Økokrim mener de kan ha blitt lurt for over 100 mill.:  – Tilfreds med at det er tatt ut tiltale

Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse har gått glipp av 105 millioner kroner, ifølge Økokrim. De gjorde egne undersøkelser i saken i 2010, men uten å komme til bunns.

TILTALT: Pareto-topp Petter Dragesund, forretningsmann Jan Anders Vestrum samt ytterligere en tidligere Pareto-ansatt er satt under tiltale.

Faksimile/foto: Eivind Griffith Brænde/ E24
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

«Pensjonskassen er tilfreds med at det nå er tatt ut tiltale, og ser frem til avklaringer gjennom straffesaken».

Det skriver administrerende direktør, Øyvind Stjernfeldt Juvet, i Akershus interkommunale pensjonskasse (tidligere Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse) i en pressemelding.

De er parten som ifølge Økokrim har tapt mest, etter at det er tatt ut tiltale for markesmanipulasjon i selskapet Crew Gold Corporation i 2010.

Onsdag sprakk nyheten om at Økokrim har tatt ut tiltale for grovt bedrageri og manipulasjon mot meglertopp Petter Dragesund i Pareto Securities, tidligere Intex-styreleder Jan Vestrum samt en tidligere ansatt i Pareto.

Les også

Slik foregikk det Økokrim mener er et bedrageri på 188 millioner kroner

Opptil 12 selgere skal ifølge tiltalen ha blitt bedratt for sin avtalefestede godtgjørelse på opp mot 188,2 millioner kroner totalt, etter salg av aksjer i Crew Gold.

Av disse skal pensjonskassen i Akershus være den som tapte mest på uteblitt gevinst, 105 millioner av de 188 millioner kronene.

Kan ha gått glipp av millioner

Ifølge tiltalebeslutningen var Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse den aktøren som solgte flest aksjer i selskapet, totalt nærmere 80,8 millioner aksjer.

Øyvind Stjernfeldt Juvet, Akershus interkommunale pensjonskasse.

I pressemeldingen fra Akershus internasjonale pensjonskasse kommer det frem at pensjonskassen i 2009 investerte «et begrenset beløp» i en obligasjon som var utstedt av Crew Gold Corporation. I etterkant av kjøpet ble obligasjonene konvertert til aksjer i selskapet.

I 2010 inngikk pensjonskassen en avtale om å selge sine aksjer til Pareto Securities, som handlet på vegne av en tredjepart.

Ifølge Akershus internasjonale pensjonskasse hadde investeringen gitt god avkastning på salgstidspunktet, men pensjonskassen hadde satt en forutsetning om at avtalen inneholdt en bestemmelse om prisbeskyttelse.

Les også

Midelfart-søstrene blant ofrene i bedrageri-tiltale

Denne prisbeskyttelsen skulle sørge for at dersom kjøperen av pensjonskassens aksjer på et senere tidspunkt skaffet seg Crew Gold Corporation-aksjer til en høyere pris, skulle pensjonskassen motta prisdifferansen.

Gjorde undersøkelser

Pensjonskassen skriver at de etter hvert fattet mistanke om at de potensielt hadde rett på et tilleggsvederlag, da det i løpet av beskyttelsesperioden fant sted omfattende omsetning av aksjer i selskapet, til en pris som var høyere enn hva pensjonskassen solgte for.

«Gjennomgang av offentlig tilgjengelig informasjon viste at noen hadde ervervet et betydelig antall aksjer i Crew Gold Corporation i beskyttelsesperioden ved hjelp av ulike meglerhus og nomineekontoer. For en privat aktør som pensjonskassen var det ikke mulig å klarlegge hvem som var den reelle kjøperen», skriver administrerende direktør Juvet.

«Pensjonskassen har hatt god avkastning på investeringen, men hvis prisbeskyttelsesklausulen i avtalen kom til anvendelse skulle avkastningen vært
høyere», skriver pensjonskassen videre.

Nekter straffskyld

E24 har vært i kontakt med Juvet, som sier han ikke ønsker å uttale seg ut over det i pressemeldingen, deriblant ønsker han ikke å gå ytterligere inn på hvilke undersøkelser som ble gjort.

Både Dragesund og den tidligere Pareto-megleren bestrider tiltalen i sin helhet, ifølge en uttalelse fra Pareto.

– Dragesund er overrasket og synes det er uvirkelig å være tiltalt for dette. Han vil på det sterkeste avvise at han har bidratt til noen form for bedrag eller markedsmanipulasjon, sier Petter Dragesunds forsvarer, Christian Hjort, til E24.

Vestrums forsvarer John Christian Elden sier dette:

– Han erkjenner ikke straffskyld i denne saken.

Les også

Skjerper straffen for tidligere Intex-styreleder

Les også

Dømt igjen – lover å anke

Les også

Retten ga dataforeninger medhold i Popcorn Time-sak

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Økokrim
  2. Pareto

Flere artikler

  1. Meglertopp tiltalt for grovt bedrageri

  2. DN: Påstand om to og et halvt års fengsel for Pareto-toppene

  3. – Må bero på en misforståelse

  4. Slik foregikk det Økokrim mener er et bedrageri på 188 millioner kroner

  5. – En helt uvirkelig situasjon