Nå starter Funcom-saken i retten

Fire år etter at innsidehandelen skal ha funnet sted møter de fire tidligere Funcom-sjefene i Oslo tingrett tirsdag.

FLOPPET: Funcoms storsatsing «The Secret World».
Publisert: Publisert:

Totalt ti uker er satt av til rettssaken mot de fire tidligere lederne som er tiltalt for innsidehandel i den såkalte Funcom-saken.

De fire tiltalte er tidligere toppsjef Trond Arne Aas, tidligere finansdirektør Bjørn Toften, tidligere nestleder i styret Torleif Ahlsand samt Morten Schjelle Larsen.

Aas er også tiltalt for markedsmanipulasjon.

Store kursbevegelser

Saken dreier seg om hva slags informasjon aksjonærer utenfor selskapet hadde om storsatsingen «The Secret World» som ble lansert sommeren 2012 og raskt ble en flopp.

Økokrim mener at de fire tiltalte satt på innsidekunnskap da de solgte aksjer i selskapet.

Store kursbevegelser både i forkant og etterkant av lanseringen gjorde at Oslo Børs satt i gang undersøkelser. Fra en toppnotering på 24 kroner i april det året, falt kursen til under 2,50 kroner i slutten av august – da det ble klart at storsatsingen hadde floppet.

Kort tid senere ble staben halvert, og Finanstilsynet og Oslo Børs begynte å granske de aktuelle aksjehandlene.

Alle handlene kan du se i faktaboksen nederst i saken.

Selve selskapet vedtok en bot på 1,5 millioner kroner under etterforskningen for markedsmanipulasjon i oktober 2015, vel ett år og ni måneder etter at Økokrim gjennomførte razzia i selskapets lokaler i januar 2014.

Ingen erkjenner straffskyld

Alle tiltalte stiller seg uforstående til tiltalen.

– Økokrim har åpenbart hatt en helt annen vurdering av hva som er innsideinformasjon enn det de tiltalte har hatt, sa advokat Frode Sulland, som representerer Trond Arne Aas, til E24 tidligere i år.

Han opplyste at Aas gleder seg til å få den omfattende saken imøtegått og belyst.

– Dette dreier seg både uenighet om faktum og om uenighet om hva som skal oppfattes som innsideinformasjon, sa Aas.

Tjente 19 millioner

E24s gjennomgang meldingene selskapet sendte ut i løpet av det året Økokrim mistenke at skittent spill foregikk, viste et skred av svært optimistiske børsmeldinger og prognoser i selskapets kvartalsrapporter.

Likevel ble aldri «The Secret World» den suksessen Funcom håpet på. Samtidig som de positive medlingene ble sendt ut, solgte altså fremtredende personer i selskapets ledelse og styre unna Funcom-aksjer. Salgene skjedde mens kursen var på de høyeste nivåene på flere år.

Den samlede realiserte aksjegevinsten til innsiderne var på i underkant av 19 millioner kroner.

Publisert: