Ny dom: Kan måtte utlevere tusenvis av personopplysninger

Telekjempene Telenor og Telia anker dommen i Danmark som sier at politiet kan få kundeinformasjon om «nettpirater».

TAPTE: Telenor må sammen med Telia og flere mindre teleselskaper gi ut personopplysninger om sine kunder etter en dom i Danmark.
Publisert: Publisert:

Retten i Frederiksberg har bestemt at Telenor og Telia må levere ut personopplysninger i saker der dansk politi mistenker at selskapenes kunder kan være involvert i piratkopiering, skriver business.dk.

Ifølge retten menes det at «krenkelsene av opphavsretten må veie tyngre enn folks identitet».

Videre vises det til at det skal gjøres en proposjonalitetsavveining, der hensynet til de berørte personene, krenkelsens omfang og karakter, samt hvilke opplysninger det er aktuelt å utlevere, drøftes.

Vil anke

I Norge er Telenor klare på at politiet kan få tilgang til personopplysninger om det foreligger en rettslig kjennelse:

«Alle Norges telekomselskaper utleverer kundedata til Politiet dersom det foreligger rettslig kjennelse eller Politiet påberoper seg nødrett.»

Både Telenor og Telia slår flast at de ønsker å anke dommen.

– Vi mener at beskyttelsen av våre kunders persondata er viktigere enn hensynet til selskapers opphavsrett. I dag kan politiet kun få adgang om man mistenker en kriminell handling med strafferamme utover seks år, så dette er disproporsjonalt, sier juridisk direktør i Telenor, Mette Eistrøm Krüger, til business.dk.

Les også

Telia vil få en fot inn i det norske bredbåndsmarkedet: – Vi skynder oss langsomt

Presedens

Dette er den første dommen på feltet i Danmark, og har dermed presedens for fremtidige innsynskrav fra myndighetene.

Avisen opplyser at Telenor i 2015 fikk 6.187 henvendelser om å få utlevert IP-adresser, et tall som steg kraftig i 2016 til 21.163 henvendelser.

Dette er en økning på rundt 250 prosent.

Telenor Danmark er den nest største mobiloperatøren og den nest største bredbåndsleverandøren i landet, ifølge selskapets egne tall.

Trygg i Norge

Hjemme i Norge er situasjonen en helt annen. Telenor vant nemlig en sak i Høyesterett mot den danske filmdistributøren Scanbox Entertainment.

Filmdistributøren ønsket informasjon om åtte Telenor-kunder som skal ha lastet ned og spredd en film ulovlig, skrev VG i mai.

Men Telenor satte seg på bakbeina og fikk stoppet utleveringen av personopplysninger.

– Dette er en seier for kundenes personvern og for oss, sa Telenors kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uribarri til VG.

Publisert: