Signer i Altinn, ikke på meglerkontoret: Nå skal boligkjøp bli papirløst

Regjeringen og bransjen med avtale som kan gjøre fysiske signaturer unødig. Det kan spare det private markedet for 2,8 milliarder kroner over ti år. 

BLIR PAPIRLØST: Nye regler skal gjøre papirsignering ved boligkjøp unødig.
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Snart blir det mulig for bankene og eiendomsmeglerne å utveksle all dokumentasjon tilknyttet en bolighandel elektronisk.

Enn så lenge har man ikke hatt et system som snakker sammen - og det har dermed ikke vært mulig for banker og eiendomsmeglere å sende de utallige dokumenter mellom seg – som lånesøknader, kjøpekontrakter, skjøtepapirer og pantedokumenter.

Nå åpner regjeringen opp for at Altinn kan være denne digitale koblingen.

Det skal kunne spare det private markedet for 2,8 milliarder kroner over ti år.

– Kartverket og vi har gjort et nøkternt estimat, der vi har sett på hvor mye tid meglerbransjen sparer, hvor mye tid finansbransjen sparer, kostnadene for Kartverket og det boligkjøper betaler i mellomfinansiering, blant annet, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Han legger til at han har tro på et enda høyere gevinstpotensial enn dette.

Les også

Ut mot bolig-slakt av regjeringen: – Det blir ikke noe mareritt

Sekunder, ikke dager

I tillegg til besparelser skal samarbeidet gjøre det både enklere og raskere å gjennomføre en bolighandel.

Man skal ikke trenge å ta seg fri fra jobben for å skrive under på kontrakter, fordi dette gjøres digitalt via Altinn, og sakene Kartverket får inn vil være ferdig tinglyst i løpet av sekunder i stedet for dager, slik det fort blir med frakt av post og manuell behandling.

SKRØT AV SAMARBEID: – Dette er først og fremst verdifullt for brukerne og her blir det både enklere, raskere og det spares mye penger – både for det private og det offentlige. En vinn-vinn-situasjon, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup, omkranset av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Juridisk direktør Jens Christian Leonthin i Kartverket illustrerer potensialet:

– Hittil i år har vi fått inn 40 skjøtepakker elektronisk. Det tilsvarer 0,25 prosent av alle saker. 38 av disse ble behandlet elektronisk og ble ferdig tinglyst i løpet av 13 sekunder eller mindre. Saker som ikke behandles elektronisk tar det gjerne et døgn før brukeren får tilbake, forklarer han.

Hver dag behandles omtrent 5.500 saker i Kartverket. Disse består gjerne av 4–5 ark. Dermed er det heller ingen tvil om at det nå blir mulig å spare miljøet for mye papirbruk.

Unikt

Mandag møttes det private og det offentlige for å markere resultatene av eget samarbeid.

I lokalene til Privatmegleren Dyve&Partnere vekslet meglerne, Kartverket, Brønnøysundregistrene og Høyrestatsrådene Nikolai Astrup og Monica Mæland på å skryte av hverandre - med E24 til stede.

– Det har vært et tålmodig arbeide, men nå er vi der. Dette er unikt også i en verdenssammenheng slik jeg forstår det fra Finans Norge, sier forretningsutvikler Frank Åseli i Brønnøysundregistrene.

Han forteller at den tekniske løsningen i seg selv ikke er spesielt komplisert og at profesjonelle aktører alt har kunnet tinglyse elektronisk siden 2017.

Det som blir nytt nå er at også det private kan bruke Altinn til dette formålet.

– Det er litt som at offentlige veier også kan brukes av private bilister, sier Åseli.

PAPIRELIMINASJON: Privatmegleren-fagansvarlig Trond Eriksen viser eksempel på mengden papir som man snart kan slippe å sende fysisk. Fra venstre: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer, Trond Eriksen, Jan Digranes i Finans Norge og kommunal- og moderniseringsminster Monica Mæland.

Kan nå tørre å satse

Det er altså ikke det tekniske, men det juridiske og prinsipielle som har vært det vanskeligste å få på plass.

– Grunnen til at vi står her i dag er at vi enn så lenge ikke har hatt noen måte å knytte alt sammen på, sier Eiendom Norges Christian Dreyer.

– Vi har mange ulike IT-systemer fra forskjellige medlemmer og vi har rundt 80 store og små foretak. De må kunne snakke sammen et sted og det får de nå.

Men ennå gjenstår en del jobb.

– Vi har foreløpig ikke kunnet satt alle ressurser på et usikkert kort, men nå som man har fått regjeringens godkjent-stempel, kan vi gire opp. Vi er langt på vei ferdig med å finne ut hvordan inputen i systemet skal prate sammen, så nå handler det om å knytte de store aktørene sammen for å bruke dette. I løpet av året vil vi være godt i gang, sier Dreyer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Høyre (H)
 3. Eiendom Norge
 4. Privatmegleren
 5. Finans Norge

Flere artikler

 1. Sendte hasteforslag på høring 27. mars – skrinlegges etter advarsler om konsekvensene for norsk økonomi

 2. Skal digitalisere Norge: Lover både pisk og gulrot for norske kommuner

 3. Vil den offentlige papirmøllen til livs: Her sendes Norges første digitale planvarsel

 4. Gründervennlig skattepolitikk er viktigere enn strategi for kunstig intelligens

 5. La frem strategi for kunstig intelligens: – Legger mye ansvar på andre