Åpner for mer Europa-reiser

Fra lørdag blir det ikke lenger hotellkarantene for reisende fra EU/EØS. Og fra 5. juli blir det enda lettere for nordmenn å reise i Europa.

LETTERE Å REISE SNART: Regjeringen gjør store endringer i innreise-bestemmelsene fra 5. juli.
Publisert:

Regjeringen mener at risikoen for importsmitte nå er på et akseptabelt nivå og letter dermed på reiserestriksjonene og reglene som gjelder ved retur til Norge.

Dette skjer lørdag 19. juni

  • Unntak for fullvaksinerte dansker: På lørdag klokken 12 åpnes det for bruk av danske coronapass. Da kan personer som bor i Danmark slippe innreisekarantene i Norge hvis de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene.

Samtidig blir det i praksis ikke karantenehotell for reisende fra EU/EØS lenger, for da innføres dette:

  • Ny grense: Det blir kun hotellkarantene for land og områder i EU/EØS som har over 500 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Ingen land eller områder i EU/EØS har så høyt smittetrykk nå - og derfor så oppheves karantenehotell for alle. Som før må du i karantene hvis du kommer fra et rødt land.

Dette skjer natt til mandag 21. juni

  • Unntak for Storbritannia: Regjeringen påpeker imidlertid at hotellkarantene likevel kan bli innført på kort varsel for reisende fra land hvor eventuelle nye mutasjoner av covid-19 sprer seg raskt. Av denne grunn innfører de karantenehotell for reisende fra Storbritannia natt til mandag.
  • Flere gule land: I tillegg åpnes det for karantenefrie reiser fra Polen, Romania og flere finske regioner.

Nå trår snart nye regler i kraft! Skal du ha bryllup, fest eller møte en kjæreste du ikke har sett på lenge? Ta kontakt med VGs journalister her.

Dette skjer 24. juni

  • Fullvaksinerte slipper grensetest: Fullvaksinerte og personer som har gjennomgått covid-19 det siste halvåret slipper testing på den norske grensen fra torsdag 24. juni. De slipper også å vise frem  innreiseregistreringsskjema før de kommer inn i landet.

Dette skjer 5. juli

Fram til 5. juli er reiserådet fra Utenriksdepartementet (UD) å fraråde alle reiser til utlandet. Men så skjer det en stor liberalisering for Europa-reiser, for da vil de ikke lenger fraråde ikke-nødvendige reiser til EØS-landene, Storbritannia og Sveits.

Fra 5. juli skal Norge følge EUs grenser for hva som er grønne og røde land.

Dette er de største endringene:

  • Hever terskelen for når du må i karantene: Den nye grensen blir 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Dagens grense er 25.
  • Kan bli egne reiseråd for øyer i Middelhavet: I dag er det bare regioner i Norden som får sine egne reiseråd. Altså kan reisende fra en rød region i Sverige havne i karantene, mens reisende fra en annen region i Sverige kan slippe. Fordi de gjør en vurdering av hver region. EU vil at Norge skal gjøre det for hele Europa, så hver region i Spania får sitt eget reiseråd. Slik som dette:
VIL IKKE GJØRE DETTE: EU vil at Norge skal gi egne råd for alle regioner i Europa, men det følger de ikke. De oppdaterer dog definisjonen av grønt etter EUs råd.
  • Men dette vil ikke Norge følge. Norge skal fortsatt gi regionale råd for Norden - som vi gjør i dag - men ikke for land som Spania. UD bekrefter imidlertid overfor VG at det blir vurdert å gi egne råd for enkelte øyer og øygrupper i Middelhavet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at situasjonen og smittebildet fortatt er uforutsigbart, og at det raskt kan komme endringer:

– Avhengig av smitteutviklingen i disse områdene kan det komme nye reiseråd på kort varsel. Dette kan gjøre det krevende for nordmenn å være på reise, sier hun.

Hvordan slår den nye smittegrensen ut?

Flere land som i dag er røde, hadde fått en annen farge dersom vi hadde innført de nye grensene allerede nå. Alle disse landene oppfyller de nye kravene for et grønt land - og hadde vært unntatt karantene:

Italia, Østerrike, Tyskland, Tsjekkia, Liechtenstein, Bulgaria og Ungarn.

Men endringene skjer altså ikke før 5. juli.

Så dette gjelder akkurat nå:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17255

Et kart med gjeldende krav finner du alltid i VGs reiserådoversikt.

Villnis av regler

Personer med norsk personnummer som er fullvaksinerte, slipper allerede karantene ved retur fra EØS-landene pluss Storbritannia og Sveits. Men de risikerer å møte hindringer når de reiser ut fra Norge.

Fortsatt er det en enorm variasjon av ulike regler som gjelder i andre europeiske land, som man må ta hensyn til.

24.juni kobler Norge seg på den europeiske vaksinebevis-ordningen.

Da vil koronasertifikatet kunne brukes for reisende til Norge fra EU-/EØS-landene. Det er riktignok ikke alle land som på det tidspunktet vil ha en løsning klar for sine borgere, men de som har det kan bruke sitt sertifikat i forbindelse med innreise til Norge.

Dansker slipper inn

Danmark har sitt corona-sertifikat på plass. Så allerede fra lørdag 19.juni klokken 12 vil grensene til Norge åpnes for at personer som bor i Danmark kan slippe innreisekarantene i Norge - hvis de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene.

Når det europeiske vaksine-sertifikatet tas i bruk i månedsskiftet juni-juli, er planen at det europeiske sertifikatet blir gyldig i Norge, og det norske sertifikatet blir en del av EUs felles system.

– Endelig!

Direktør Astrid Bergmål i Virke Reiseliv sier at dette er etterlengtede nyheter, også for norske reiselivsbedrifter:

– Endelig får reiselivsnæringene en dato å forholde seg til, mer forutsigbarhet og fornuftige lettelser. Vi er særlig fornøyde med at man øker terskelen for innreisekarantene til samme nivå som EU fra 5. juli. Dette er et viktig første steg for gjenåpning av internasjonal reisevirksomhet, skriver hun i en epost til VG.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at UD hadde bekreftet at det nå skulle gjøres regionale vurderinger for hele EU/EØS. Det riktige er at Norge skal rette seg etter EUs reisekart, men ikke gjøre slike regionale vurderinger. Feilen ble rettet 13.32 18. juni 2021.

Rettelse: VG skrev først at de nye karantenehotell-reglene for EU/EØS-land trer i kraft natt til mandag 21. juni, men dette er feil. Regelendringene trådte i kraft i dag, lørdag 19. juni klokken 12. En endring som fortsatt skjer natt til mandag er imidlertid at reisende fra Storbritannia må på karantenehotell. Feilen ble rettet 19.6.2021 klokken 18.09.

Publisert:
Gå til e24.no