Bekymret for leietagere med lav inntekt: – Hyblifisering er et problem

Ap lover aggressiv boligpolitikk i årets valgkamp. I Høyre tar de ikke ansvar for utviklingen de siste årene, men peker på byrådet i Oslo.

VIL BYGGE MER: Norske politikere, inkludert Arbeiderpartiets Siri Gåsemyr Staalesen, synes å være enige om én ting: Det må bygges flere boliger.
Publisert:

Stadig flere norske husholdninger leier. Onsdag skrev E24 om hvordan denne utviklingen vises sterkest blant lavinntektshusholdninger. På ti år har andelen som eier egen bolig falt med nesten 10 prosentpoeng.

Les også

Stadig flere med lav inntekt leier bolig

Norske politikere er enige om at dette er en uønsket trend. Representanter fra både Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet er overfor E24 klare på at den norske boligeiermålsetningen er noe de vil kjempe for.

– Dette er blant det viktigste arbeiderbevegelsen har kjempet frem. Men nå bidrar utviklingen på boligmarkedet til å øke forskjellene i Norge. Det er noe vi har sett lenge, sier Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson Siri Gåsemyr Staalesen.

– Som leietager i Oslo med normal jobb og lønn har man ikke sjans til å spare opp og ta igjen boligprisutviklingen. Og vi synes ikke det er riktig at førstegangskjøpere blir sittende i en robåt og ro etter en cabincruiser.

Hun lover nå fullt kjør på boligpolitikk i den kommende valgkampen. Arbeiderpartiets landsmøte vedtok for noen uker siden blant annet å fryse BSU-ordningen som et tiltak for å få et mer rettferdig boligmarked.

Vil forhindre «hyblifisering»

E24 er med i et internasjonalt samarbeid med mål om å kartlegge og sammenligne utviklingen i utleiemarkedet i europeiske storbyer siden finanskrisen.

Siden 2008 har utviklingen gått i én retning: Hjemmene til mange europeere har blitt big business.

Selv om de fleste i Norge fremdeles eier egen bolig, mener Gåsemyr Staalesen at eierlinjen er under press av en voksende finansnæring.

– Vi ønsker ikke at boliger skal være objekt for spekulasjon. Arbeiderpartiet er selvsagt ikke mot en profesjonell utleiesektor, men hyblifisering er et problem vi må få bukt med. Der har ikke regjeringen gjort nok, sier hun.

Peker på Oslo

Høyres boligpolitiske talsperson Torill Eidsheim vil imidlertid ikke ta noe ansvar for lavinntektshusholdningers stadig fallende eierandel.

– Vi mener at dette hovedsakelig er et Oslo-problem. Derfor har vi sett med uro på at det ikke gjøres nok under Ap-byrådets styre, der både saksbehandling og regulering går tregt. Denne utviklingen ser vi på med bekymring.

– Til tross for at det har vært et boligunderskudd i mange år, blir det ikke bygd nok, noe som skaper press i markedet og gjør det vanskelig for flere å komme seg inn. Det siste året har prisene økt med nesten 15 prosent i Oslo. Da er det ikke rart folk havner utenfor, sier hun.

ET OSLOPROBLEM: Torill Eidsheim (H) mener det Ap-ledede byrådet i Oslo burde gjort mer for et sunt boligmarked.

Samtidig må man ifølge Eidsheim anerkjenne at det er flere forskjellige grunner til at stadig flere med lav inntekt leier bolig.

– Dette er ikke én gruppe mennesker som man kan møte med ett sett med tiltak. Noe kan handle om endringer i livssituasjon. Det dreier seg også om økt innvandring. Vi ser at innvandrere ofte søker til etablerte miljøer i store byer, hvor det da gjerne er veldig høye boligpriser. Derfor må vi også jobbe for å gjøre distriktene mer attraktive, i tillegg til å målrette ordninger som leie til eie, startlån og botilskudd.

– Høyre er frekke

Oslo-byråd for byutvikling Rasmus Reinvang (MDG) har lite til overs for Eidsheims beskrivelser.

– Jeg synes Høyre er frekke og har lite å skryte av her. Under det borgerlige byrådet ble det bygget langt færre boliger i Oslo enn det befolkningsveksten ga behov for. Siden 2015 har vi i Oslo faktisk klart å matche boligbyggingen med befolkningsveksten, skriver han i en e-post.

At prisene likevel går opp henger sammen med blant annet lavere renter, påpeker han.

– Det er regjeringens bord å se på.

Vikarierende byutviklingsbyråd Rasmus Reinvang.

– Jeg skulle gjerne også fått flere virkemidler av Høyre i regjering til å kunne stille krav om rimelige boliger for førstegangskjøpere i nye prosjekter, slik at ikke så mange av de nye boligene blir kjøpt som investering av folk som eier bolig fra før.

Reinvang legger til at kommunen har en reguleringsreserve i Oslo med flere tusen boliger som er klare for utbyggere til å bygge ut.

Publisert:
Gå til e24.no