Sjømatnæringen står fergefast

Onsdag ble alle Boreals ferger stanset og beordret til kai. Hundrevis av tonn med laks ble stående bom fast.

FERGESTOPP: Boreals plutselige fergestopp onsdag kveld oppleves som dramatisk for øyboerne.
Publisert:

Sent onsdag kveld opplyser Sjøfartsdirektoratet at rederiet får midlertidig seilingstillatelse.

Like før ba fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen direktoratet ta affære.

– Hundrevis av tonn med laks står fast på fergekaiene og kommer ikke videre. Jeg har derfor bedt Sjøfartsdirektoratet om å vurdere hvordan samfunnskritisk matproduksjon, som havbruk, kan opprettholdes, sa han i en pressemelding onsdag kveld.

Han understreket at dette er store verdier som ikke kan vente lenge.

Både han, næringsminister Iselin Nybø (V) og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) hadde i kveld møte med Sjøfartsdirektoratet for å diskutere løsninger for å ivareta samfunnskritisk virksomhet.

– Vi opplever at de jobber konstruktivt med rederiet for å få en løsning på situasjonen. Vi har fått forsikringer om at direktoratet vil vurdere ulike løsninger for å ivareta samfunnskritisk virksomhet, sa næringsminister Iselin Nybø.

Kommunikasjonssjef Øyvind Andre Haram i Sjømat Norge sier onsdag kveld til NTB at det et sted var en aktør med 25 vogntog med sjømat stående klare.

– Våre medlemsselskap er jo langt fra plassert bare på fastlandet. All fersk sjømattransport som går fra selskap med slakteri og mottak på øyer langs kysten der Boreal transporterer, står nå bom stille, sier Haram til nyhetsbyrået.

Les også

Sjøfartsdirektoratet snur: Gir Boreal midlertidig seilingstillatelse

Mirjam Ydstebø er en av passasjerene som venter i uvisshet på ferge onsdag kveld.

Ingen informasjon til passasjerer

I tillegg ble en rekke passasjerer rammet da Sjøfartsdirektoratet onsdag ettermiddag ga rederiet seilingsnekt.

Mirjam Ydstebø bor på Kvitsøy utenfor Stavanger, og var en av mange som onsdag ettermiddag sto igjen på fergekaia uten å vite hva som foregikk.

– Vi fikk bare beskjed om at fergen ikke skulle gå, og at vi måtte følge med på Boreals nettsider, men der sto det ingenting, sier hun på telefon til E24.

Selv var hun bekymret for at noe var skjedd med mannskapet, for hun var ikke klar over at alle Boreals ferger var stanset.

– Det er dramatisk for alle de som pendler her på øya hvis dette blir langvarig. Vi er en helt fergeavhengig øykommune, sier hun.

Mirjam Ydstebø bruker fergen for å komme inn til Stavanger.

Hun er tidligere ordfører på øya (2011–2019), som huser rundt 520 innbyggere. Hun anslår at det hver dag er 100–150 som pendler fra Kvitsøy.

Bildet er fra Mekjarvik kai.

Krisestab

Ifølge NRK satte Nordland fylkeskommune krisestab etter fergenekten. Odd Inge Bardal, fylkesdirektør for transport og infrastruktur, sier til statskanalen at det er en «alvorlig situasjon» og peker på at mange reisende er berørt.

I Vestland fylke står Boreal for trafikken på tre av selskapet Skyss’ fergestrekninger. Skyss opplyste onsdag kveld at også de satt krisestab, og jobbet for å få på plass alternative løsninger ved å leie inn passasjerbåter.

– Skyss ser alvorlig på situasjonen, som rammer mange reisende, sier direktør Målfrid Vik Sønstabø.

Har du tips? Kontakt E24s journalister her!

Les også

Alle Boreal-ferger stanset: – Avdekket alvorlig avvik

Noen få biler står igjen og venter, mens de fleste har gitt opp etter å ha fått beskjed om at fergen ikke går.
Les også

Les også: Alle Boreal-ferger stanset: – Avdekket alvorlig avvik

– Avdekket alvorlige avvik

Boreal har ferger og hurtigbåter i Nordland, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal, Rogaland og Vestland.

Totalt ble 41 ferger og hurtigbåter tatt ut av drift.

Kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet sa onsdag til E24 at «det overordnede styringssertifikatet» er trukket tilbake etter en tilleggsrevisjon. Dette påvirker alle fartøyene.

– En tilleggsrevisjon har medført at vi har trukket tilbake Boreals «doc» som det heter på fagspråket, altså styringsgodkjenning, sier han.

Pressetalsmann Jon Kristian Fadnes i Boreal Norge bekrefter at Boreal Sjø i dag har hatt revisjon fra Sjøfartsdirektoratet.

«Under revisjonen er det avdekket et alvorlig avvik. Boreal har lagt fram en handlingsplan til Sjøfartsdirektoratet, og avventer tilbakemelding på denne. Inntil handlingsplanen er godkjent, må rederiets fartøy ligge til kai», skriver han i en melding til E24.

«Vi beklager ulempen dette medfører for våre kunder, og kommer med mer informasjon så fort dette foreligger».

Les på E24+

Les også: (+) Én prosent av bergenserne eier 43 prosent av formuene

Publisert:
Gå til e24.no