Skal levere coronavaksiner med droner

Den amerikanske startupen Zipline har spesialisert seg på leveranser av medisinsk utstyr. Nå skal det sterkt voksende selskapet levere coronavaksiner.

VAKSINER: Droneleveranseselskapet Zipline tar et nytt steg.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Droneleveransetjenesten Zipline har inngått en avtale med en «ledende produsent» av coronavaksiner. Det skriver selskapet i en pressemelding, ifølge Bloomberg.

Selskapet har fra 2016 levert medisinsk utstyr i Ghana og Rwanda. I fjor startet selskapet også leveranser i den amerikanske delstaten North Carolina.

Zipline henter for tiden penger, og legger opp til å bli verdsatt til rundt to milliarder dollar, tilsvarende 17,2 milliarder kroner, ifølge markedsplassen Forge, skriver CNBC.

Hvilken vaksine som skal leveres, og hvor dette skal skje har ikke Zipline uttalt seg om. Selskapet forteller derimot at de har laget et system for å kunne levere utstyr som trenger svært lave temperaturer, som flere av coronavaksinene gjør.

Les også

Droneselskapet i Sandnes er klar for å fly på børsen

Leverer fra luften

Ved hjelp av dette systemet vil selskapet gjøre det enklere for vaksinasjonsklinikker å få levert disse vaksinene.

Selskapet opplyser at en klinikk i nettverket kan bestille noen få doser med coronavaksine og få dem levert på svært lave temperaturer i løpet av en time, skriver Bloomberg.

Ifølge nettsidene til selskapet kan det levere innenfor et område på 22.500 kvadratkilometer fra distribusjonssentrene sine.

Selve leveringen skjer etter en klinikk har bestilt varer. Disse blir så sendt med dronene. Når dronen ankommer bestemmelsesstedet vil pakken bli levert ved at den slippes fra dronen med en fallskjerm.

Basert på vinddata skal dronene kunne beregne at pakken lander på et gitt sted.

Leveransene skjer ved at en pakke med fallskjerm slippes ut av dronen.

Hentet Teslas sjefingeniør

For drøyt to uker siden ble det kjent at Teslas sjefingeniør Joe Mardall forlot elbilselskapet til fordel for en lignende rolle i Zipline.

– Etter ti fantastiske år i Tesla er jeg superspent på å starte mitt neste kapitel som sjefingeniør i Zipline, og jobbe med et talentfullt team og ingeniører for å gi hvert menneske på jorden tilgang på vitale medisinske forsyninger, skrev Mardall på Linkedin.

– De neste fem årene vil forandre alt og jeg kan ikke vente, fortsatte han.

Mardall ledet under sin tid i Tesla blant annet utviklingen av Model Ys varmepumpesystem, som senere førte til at selskapet forsøkte å lage respiratorer, ifølge CNBC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Droner
 3. Coronaviruset
 4. Medisinsk utstyr
 5. Startups

Flere artikler

 1. FDA: Moderna-vaksinen er trygg og effektiv mot covid-19

 2. Norges neste vaksine kan bli godkjent i mars: - Virker mot den sørafrikanske mutasjonen

 3. Johnson & Johnson utsetter utrullingen av vaksinen i Europa

 4. Nå er Tesla like mye verdt som verdens ni største bilprodusenter

 5. Amazon tilbyr pengepremier på over fire millioner kroner til vaksinerte arbeidere