Stille påske for bollegiganten på Espa

Veitrafikken i påskens første helg var preget av den siste nedstengingen. Likevel ser daglig leder ved Shell på Espa optimistisk på bollesalget i 2021.

Daglig leder på Shell Espa, Roger Danielsberg, måtte permittere alle deltidsansatte forrige påske. Pandemien og restriksjoner legger demper på salget for bensinstasjonen.
Publisert:

For andre år på rad legger covid-19 en demper på påskeaktiviteten langs norske bilveier.

Ifølge tall fra Vegvesenet er biltrafikken ut av Oslo i 2021 betydelig mindre enn de var for to år siden.

Konsekvensene fra de siste nedstengingene har også strukket seg til Shell på Espa. Bensinstasjonen som er kjent for å selge omtrent 1,7 million boller i året, solgte første utfartshelg langt færre boller enn de gjorde før pandemien.

– Fredag og lørdag ble det solgt omtrent 33 prosent mindre boller enn på et normalt år, sier Roger Danielsberg daglig leder på Shell Espa.

Totalt ble det solgt 23.628 boller mellom fredag og søndag forrige uke.

Pleksiglass, Antibac og smittevernrutiner har kommet på plass på Espa. På bakrommet varmer to store pizzaovner mange hundre boller om gangen.

Påskeuken er viktig i «Bolleland». Vanligvis står den for omtrent 30 prosent av det bollesalget i første halvdel av året.

For noen uker siden var de omtrent tilbake på normalt nivå ifølge Danielsberg.

Så kom de statlige restriksjonene og påskerådene. Myndighetene anbefalte folk om å være ekstra påpasselig med smittevernet og begrense reiser.

– Det er trafikk på veien, men det er nok mange som kjører helt fra A til B. Folk er restriktive med å stoppe, sier han.

Les også

– Jeg har sittet mellom 70 og 80 dager i karantene

Ser optimistisk på sommeren

Påsken i fjor ble ekstra dårlig for Shell på Espa. Stort fall i kunder og fall omsetning av bensin og boller. Alle deltidsansatte ble permittert, og mange av fulltidsansatte ble permittert 50 prosent.

Til tross for dette ble 2020 et rekordår totalt sett med 1.877.029 solgte boller.

– 2020 ble veldig bra, til tross for at mars og april ble tilnærmet null, sier Danielsberg.

Pandemien påvirket ferieplanene til nordmenn gjennom pandemiåret, og flere la opp til Norgesferie. For mange betød det en bilsommer langs E6 forbi Espa.

– Vi hadde påskeutfart 53 dager i strekk. Så den sommeren ble helt sinnssyk. Vi måtte ansette 13 nye på bensinstasjonen, sier han.

Det kan tyde på at Espa går nok en hektisk sommer i møte. 26. mars gikk utenriksdepartementet ut og utvidet perioden de frarådet alle utenlandsreiser, fra 15 mars til 15. mai. Det gjør Danielsberg optimistisk.

– Så lenge nordmenn blir hjemme i Norge, så ser det bra ut, sier han

Les også

Fikk avbestillinger for én million uken før påske

El-biler mer synlige

Det er ikke bare boller som blir omsatt i mindre volum langs E6 i 2021 - også bensinsalget faller.

– Vi har mistet 24,3 prosent salg i volum av drivstoff i år fra i fjor, sier Danielsberg.

Han peker på et elbilskifte i bilparken og ikke bare manglende aktivitet som følge av pandemien.

– Vi har 12 billadere, men det er kø for å bruke dem. Vi kunne gjerne hatt 30 ladere, sier han.

Ved de 12 billaderne på Espa er det ofte kø. Ifølge daglig leder er fallet i bensinsalg en følge av at det stadig er flere elbiler på norske veier.
Les også

Hurtigruten selger Svalbard-eiendommer til Store Norske

Publisert: