Vekterstreiken trappes opp
Partene i vekterstreiken er innkalt til Riksmekleren neste fredag. Streiken trappes opp fra onsdag, ifølge Norsk Arbeidsmandsforbund.
Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund sender fredag varsel til Riksmekleren om ytterligere opptrapping av streiken.
Utvidelsen av streiken vil ramme Oslo sentralstasjon, helikoptertrafikken i Norskehavet ut fra Kristiansund, og prosesseringsanlegget til gassfeltet Ormen Lange med gassleveranser til Storbritannia, skriver Parat i en melding fredag.
– Vi er innkalt til lovpålagt mekling fredag 16. oktober, der også Riksmekler Mats Wilhelm Ruland vil delta. Samtidig kan streiken avsluttes tidligere dersom arbeidsgiver kommer oss i møte på våre krav, sier forhandlingsleder Lars Petter Larsen i Parat i meldingen.
Streiken begynte 16. september. Over 1.500 vektere er i streik etter at streiken ble trappet opp 5. oktober da ytterligere 341 vektere ble tatt ut.
Fra Parat tas det neste uke ut nærmere 30 vektere, opplyser kommunikasjonssjef Trygve Bergsland i Parat til E24.
– Har ikke fått gjennomslag for kravene
Forbundsleder Anita Johansen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) tar ut sine vektere i streik fra onsdag. Da går 584 vektere som er organisert i forbundet ut i streik. Til sammen er da 1.500 vektere fra NAF tatt ut i streik.
– Nå er vi inne i den fjerde uken med streik og vi har fortsatt ikke fått gjennomslag for kravene våre, så da må vi trappe opp, sier Johansen.
De viktigste kravene til organisasjonen er å få en lønn som nærmer seg industriarbeiderlønnen, i tillegg til å bedre vilkårene for lærlinger og dem som jobber ufrivillig deltid, samt bedre kompensasjon for ubekvem arbeidstid, ifølge Johansen.
Vil skjerme tog og fly
– Nå tar vi ut flere fra resepsjoner, Oslo S og vaktutrykning, men streiken skal ikke ramme togtrafikken, sier Johansen til E24.
Vektere som jobber med vaktutrykning er dem som kommer når alarmen går i privatboliger, forklarer Johansen.
Streiken har så langt rammet billettkontroller, kjøpesentre, resepsjoner, mobil- og områdevakthold over hele landet, opplyser Parat.
Organisasjonen har tidligere uttalt at den vil skjerme den kriserammede luftfarten.
– Vi skal i første omgang ikke ramme luftfarten under opptrappingen av streiken. Vi skal heller ikke ramme andre arbeidstakere som kan bli permittert, sa Larsen til NTB da streiken ble trappet opp 5. oktober.