Ribbemangel – tollen på importert svinekjøtt senkes

Fra tirsdag senkes tollen på svinekjøtt ettersom koronapandemien har bidratt til større etterspørsel. Ifølge Nortura vil flere juleribber i år være importert.

Etter flere år med overskudd på svinekjøtt er situasjonen snudd på hodet på grunn av koronasituasjonen, og Norge må importere svinekjøtt.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Stengte grenser og redusert grensehandel har ført til økt salg av norsk svinekjøtt. Veksten i salget er så stor at produksjonen ikke klarer å holde følge, skriver Nationen.

Derfor setter Landbruksdirektoratet fra tirsdag ned tollsatsen på import av svinekjøtt.

– Forbruket av svinekjøtt er større enn produksjonen. Situasjonen begrunnes med koronatiltakene som blant annet påvirker grensehandelen, skriver seksjonssjef for import i Landbruksdirektoratet i en epost til avisen.

Det er første gang på fem år at tollen settes ned på svin, og kuttet gjelder fra 13. oktober til 9. november. Tollsatsen er redusert fra 64,96 kroner til 43 kroner per kilo.

– Vi regner ikke med at bransjen ønsker å importere mer enn det som er strengt nødvendig, men det er grunn til å anta at mer av juleribba vil være importert i år, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura totalmarked til avisen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Landbruksdirektoratet
 2. Toll
 3. Kjøtt
 4. Import

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bøndene slit med uvanleg høge utgifter. Men maten vår blir ikkje brått dyrare av den grunn

 2. Betalt innhold

  Koronaeffekt: Fatland og Nortura måtte auke bemmaninga

 3. Betalt innhold

  Solberg slipper inn Johnsons høner. Dette betyr avtalen for norske forbrukere, bønder og fiskere.

 4. Nortura utsatt for dataangrep

 5. Q-meieriene hevdar dei blir motarbeidde av Bondelaget