Spotify-gründeren vil investere 11 milliarder kroner i «den europeiske drømmen»

Den svenske mangemilliardæren vil bruke en tredel av sin private formue på å «sikte mot månen».

Svenske Daniel Ek kunngjør planer om investeringer i milliardklassen torsdag.
Publisert: Publisert:

– Jeg vil gjøre min del – vi vet alle at en av de største utfordringene er tilgang til kapital, sa Ek under en online-konferanse om oppstartsselskaper torsdag, ifølge CNBC.

Der kunngjorde han intensjonen om å spytte inn 1 milliard euro, tilsvarende 11 milliarder kroner, i såkalte «moonshot»-investeringer i Europa, med fokus på teknologiske verktøy i vitenskapelig utvikling, skriver nettavisen.

Ek la til at han håpet å oppnå en «ny europeisk drøm», tilsvarende den gode gamle amerikanske drømmen, innen det neste tiåret.

Svensken er ifølge Forbes god for 3,6 milliarder dollar, tilsvarende 34,3 milliarder kroner. Dermed forplikter han seg til å øremerke rundt en tredel av formuen til disse investeringene.

Les også

Bezos stifter kjempefond mot global oppvarming

Frustrert

Ek vil fokusere porteføljen på helse, utdanning, maskinlæring og bioteknologi, ifølge CNBC.

– Jeg blir skikkelig frustrert når jeg ser europeiske entreprenører som gir opp sine fantastiske visjoner ved å selge tidlig til ikke-europeiske selskaper, eller når noen av de mest lovende tech-talentene i Europa reiser ut fordi de ikke føler seg verdsatt her.

– Vi trenger flere super-selskaper som hever terskelen og som kan være en inspirasjon, sa Ek.

Les også

Verdens rikeste passerte historisk milepæl

Solgte aksjer

I slutten av august ble det kjent at Spotify-gründerne Ek og Martin Lorentzon i løpet av sommeren har solgt aksjer i sitt eget selskap for milliarder.

Ifølge Sveriges Radio har Martin Lorentzon, som er styreleder og største eier i Spotify, solgt aksjer for 2,3 milliarder svenske kroner i løpet av sommeren.

Administrerende direktør Daniel Ek har i den samme perioden solgt aksjer for over én milliard, ifølge radiokanalen.

De solgte andelene tilsvarer til sammen under én prosent av hele Spotify. Ved starten av året eide Daniel Ek omtrent 8 prosent, mens Martin Lorentzon eide omtrent 12 prosent.

Siden børsnoteringen i 2018 har de to gründerne til sammen solgt aksjer for omtrent ni milliarder svenske kroner, ifølge Sveriges Radio.

Siden årsskiftet har Spotify-aksjen klatret 88 prosent, og ble torsdag kveld omsatt for 229,67 dollar.

Les også

Kvartalskapitalismens død?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om