Schibsted-eier krever forklaring fra Skogen Lund etter VG-uttalelse

Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted tar selvkritikk etter at hun før helgen uttalte at hun har vært «jævlig irritert» på VGs dekning av ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondsjef.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Uttalelsen hennes kom under et digitalt NHH-arrangement fredag.

Nå varsler storeieren Blommenholm Industrier, som eies av Stiftelsen Tinius, at den vil inngå samtaler med ledelsen av mediekonsernet.

– Dette er snakk om løpende redaksjonelle spørsmål, som ligger i kjernen av redaktørens uavhengighet - også fra eier og utgiver. Dette prinsippet er nedfelt i både medieansvarsloven og Redaktørplakaten, skriver styreleder Jon Wessel Aas i Blommenholm Industrier i en uttalelse til bransjenettstedet Journalisten.

Han sier videre at det er uheldig om representanter for eiere eller utgiver uttalelser på måter som «kan være egnet» til å påvirke det fremtidige redaksjonelle arbeidet, eller som kan skape tvil hos publikum om den redaksjonelle uavhengigheten.

– Det gjelder selv om uttalelsene ikke har vært ment å skulle påvirke redaksjonelle valg, og selv om de ikke har påvirket redaksjonelle valg, skriver Wessel-Aas.

Samtidig tar Kristin Skogen Lund selvkritikk i en uttalelse sendt til bransjeavisen.

– Som konsernsjef forstår jeg at jeg må stå til rette for mine uttalelser. Min kommentar i denne saken falt som et svar til en student på Handelshøyskolen, og var ikke ment å skulle legge noe som helst press på noen av våre redaksjoner, sier hun til Journalisten.

Hun understreker videre at hun i ettertid skulle ønske at hun hadde formulert seg annerledes.

– Jeg har snakket både med redaktør i VG og tillitsvalgte i avishuset i etterkant, og er trygg på at ingen føler at jeg har lagt et press på redaksjonene, eller er påvirket av uttalelsen. Den redaksjonelle uavhengigheten til Schibsteds aviser har vært og er absolutt, sier Skogen Lund til Journalisten.

E24 er en del av Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kristin Skogen Lund
 2. Schibsted
 3. Jon Wessel-Aas
 4. Journalistikk
 5. Medier

Flere artikler

 1. Ole Jacob Sunde gir seg som Schibsted-styreleder

 2. Må balansere investorpress: – Kan ikke fyre på alle sylindre

 3. Kristin Skogen Lunds fire råd til unge ledere

 4. Et uforståelig vedtak

 5. Eddie Sjølie blir ny administrerende direktør i Finn