Sommeren ble redningen for reiselivet i fjor. I år får bransjen ingen løfter.

SVOLVÆR/KVALØYA (Aftenposten/E24): Mens noen legger om driften og tilbyr overnatting i hundehus, kunne andre «like gjerne ha revet i stykker tusenlapper». Ingen vet når reiselivet kommer tilbake mot normalen.

  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
  • Jan T. Espedal (foto) - Aftenposten
Publisert: Publisert:

Spoler du et drøyt år tilbake i tid, kunne du høre språk fra hele verden i småbyen Svolvær i Lofoten. I dag er det stort sett våryre måkeskrik som ljomer i gatene.

– Nå er det dødt.

Det legges trykk på hvert av ordene i setningen når daglig leder hos XXLofoten, Trygve Steen, skal beskrive situasjonen.

Det er lavt skydekke og yr i luften. Fire stykker gjøres klar for båttur med rib.

– Fire stykker er ikke en god dag, men normalen nå er ingenting.

Vintersesongen har vært rolig for XXLofoten, forteller daglig leder Trygve Steen.

Jan T. Espedal

Frem til regjeringen frarådet fritidsreiser i midten av mars, hadde de en og annen tur. Så ble det omtrent bom stopp. Nå har de turer på dager hvor de får samlet mindre grupper.

– Det er ikke lønnsomt. Vi kunne like gjerne revet i stykker tusenlapper og kastet dem på havet.

Med elendige måneder bak seg er mange reiselivsbedrifter avhengige av en god sommer. Hos XXLofoten kommer bookingene inn, men alt avhenger av om folk kan reise i Norge i sommer, sier Steen.

– Hvis sommeren tas bort, blir det ikke et lystig regnskap. Det som bestemmer det, er at vi klarer å holde dette viruset nede.

Les på E24+

Avinor-sjefen tror oppturen har startet for luftfarten

For noen er sesongen over

På Kvaløya utenfor Tromsø står 200 huskyer i tett snødrev og uler etter å få dra på tur. Men de fleste må slikke i seg skuffelsen, for det er ingen gjester å dra ut med.

Denne dagen er det kun unghundene som får litt nødvendig trening, forteller Tove Sørensen, som driver Tromsø Villmarkssenter.

Før koronapandemien var reiselivsnæringen i kraftig vekst. Villmarkssenteret hadde 85 ansatte, over 300 hunder og 45.000 besøkende i året.

– Det hadde vært flere år hvor det var fantastisk. Alt gikk på skinner, forteller Sørensen.

200 huskyer uler etter å dra på sledetur. Men i vinter har det nesten ingen å dra på tur med.
– Dette er ikke maskiner. Hadde det vært så enkelt at vi kunne slå dem av en knapp, så hadde det vært fint.
– Men dette er hunder som må fôres, stelles og trenes.

Siden mars i fjor har de hatt drift uten sitt viktigste marked: internasjonale tilreisende. Og siden hundesledekjøring om sommeren er vrient, mistet de vinduet hvor nordmenn åpnet lommeboken på reiser.

– Hvis det ikke begynner å skje ting inn mot vinteren, så kan det bli ganske tøft. Men jeg tror det blir en viss bevegelse mot neste vinter, ingen tvil, sier Sørensen.

Hardest rammet

Tall fra DNB for hvor kundene drar kortet viser hvordan sommeren i fjor berget stumpene for mange i reiselivet (se graf). I takt med at kvikksølvet i gradestokken steg, økte pengebruken på reiseliv kraftig. Men etter juli har det bare gått en vei: nedover.

Koronakommisjonen konkluderer med at ingen ble så hardt rammet økonomisk av koronapandemien som overnattings- og serveringsbransjen. I første halvår av 2020 ble verdiskapingen halvert.

– I likhet med i andre næringer tok aktiviteten seg opp i andre halvår, men verdiskapingen i næringen var likevel 34 prosent lavere i fjerde kvartal 2020 enn i fjerde kvartal 2019, skriver de.

– Årets sommersesong blir ekstremt viktig for reiselivsbedriftene. De trenger å få opp aktiviteten og omsetningen raskt for å unngå konkurser og tap av arbeidsplasser, sier Kristin Krohn Devold, som er direktør for NHO Reiseliv.

Vaksiner gir henne håp.

– Mye er usikkert. Men gjenåpningsplanen til statsministeren ga noen tydelige signaler som gir grunn til optimisme. De gir også en viss form for forutsigbarhet. Vi har ingen konkrete datoer, men vi vet hvilke tiltak regjeringen vil lette på dersom smittesituasjonen tillater det. Det bidrar til at reiselivsbedriftene kan planlegge for en gradvis gjenåpning gjennom våren og sommeren.

Hun mener også at arbeidet med et europeisk vaksinepass kan gi en god høst.

– Det vil kunne bidra til at Norge raskere kan ta imot utenlandske turister som er vaksinerte, kanskje allerede i august.

Ønsker signaler

Det er for tidlig å si hva restriksjonene vil åpne opp for i sommer, sier Saliba Andreas Korkunc (H). Han er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Smittesituasjonen er ustabil og kan endre seg raskt, sier han til Aftenposten/E24.

Regjeringen har lagt frem en trinnvis plan for gjenåpning av samfunnet. Når vi når de ulike trinnene, avhenger av smittesituasjonen, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc.

Lise Åserud

Regjeringen har lagt frem en trinnvis plan for gjenåpningen av samfunnet, der vi nå er på trinn 1. Smittesituasjonen må være under kontroll. Det skal ha gått minst tre uker før man kan gå til neste trinn.

– I trinn 2 i gjenåpningsplanen fjerner vi anbefalingen om å unngå unødvendige reiser innenlands. Trinn 2 kan tidligst skje i siste halvdel av mai. Først i trinn 3 det vil være aktuelt å åpne opp for utenlandsreiser.

Ba folk om å holde seg unna

Det er ikke bare nasjonale myndigheter som har trykket på bremsen.

Før påsken kom flere ordførere i Lofoten med en oppfordring: ikke kom hit. Den beskjeden ble møtt med mye pepper, forteller Svolvær-ordfører Frank Johnsen (Sp).

Ordfører i Vågan kommune Frank Johnsen (Sp).

Jan T. Espedal

Han tror og håper at det ikke er behov for samme beskjed før denne sommeren.

– Slik situasjon utvikler seg nå, ønsker vi turister hit. Men hvis det blir en oppblomstring kan det komme nye restriksjoner. Det gjør at vi får problemer.

Går årets sesong fløyten, rammer det ikke bare hoteller og restauranter. Det gir ringvirkninger til næringslivet i hele kommunen.

– Reiselivet er alfa og omega for oss. Vi hadde et tøft år i fjor, og vi ser at veldig mange bedrifter beveger seg mot en smertegrense der de ikke klarer seg lenger. Da er vi nødt til å få til noe, sier Johnsen.

Naturen står der når pandemien er over. Spørsmålet er hvilke reiselivsbedrifter som overlever. Her er Lille Molla utenfor Svolvær.

Espedal, Jan Tomas

– Gass og brems samtidig

Situasjonen nå er som å gå på tur uten kart og kompass, i et terreng du ikke kjenner, er beskrivelsen Steen hos XXLofoten kommer med.

– Du svinger mellom å være optimist og pessimist i takt med medieoverskriftene. Her om dagen er et godt eksempel. Klokken 16.00 sa de at de utsetter Astra Zeneca og Johnson & Johnson og at alt er utsatt i inntil 12 uker. Klokken 22.00 kom noen og sa at vi får sykt mange vaksiner fra Pfizer allerede i juni og juli.

Les også

NHO bekymret for vaksine-utsettelse: – Åtte til tolv uker er kritisk

Usikkerheten før sommeren gjør at de står i en limbo, forteller Steen.

På den ene siden jobber de med bookinger, synlighet i markedet og svar på forespørsler. På den andre siden vet de ikke om arbeidet resulterer i noe.

– Så du gir gass og brems samtidig. Det er en ganske heftig omstilling for en næring som har hatt veldig oppadgående piler.

I 2020 hadde XXLofoten et underskudd på 601.000 kroner. De skal klare seg greit.

– Vi står i en god finansiell situasjon, forholdene tatt i betraktning. Men når vi snakker med reiselivsaktører og bedrifter rundt omkring, så må det komme en god sommer for at de skal holde hodet over vann.

Siste stikk om vaksiner styrer om Trygve Steen tror XXLofoten får en god sommer eller ikke.

Espedal, Jan Tomas

Huskyskole og overnatting i hundehus

Hos Tromsø Villmarkssenter falt omsetningen med rundt 80 prosent i 2020. Det kunne vært mye verre, forteller Sørensen.

– Vi står han av.

– På våre 30 år har vi vært gjennom mange omstillinger. Vi kunne jo ikke legge oss ned for å dø. Derfor satset vi mot det lokale markedet. Vi har åpnet huskykafeen her, vi har hatt huskyskole og nå har vi huskyovernatting. Der kan folk bo i et hundehus.

Les også

Nakstad om vaksineringen: Neppe ferdig til sommeren

Sørensens inntrykk er at det internasjonale markedet står klart når verden blir mer normal.

– Det blir nok ikke som det var, i alle fall ikke i begynnelsen. Men det vet vi jo ikke.

For Sørensen er Tromsø Villmarkssenter ikke bare jobben hun har hatt de siste 30 årene. Knapt 100 meter fra hundegården bor hun selv. Litt lenger nede i veien bygger sønnen hus.

– Folk kommer jo hjem til oss. Denne plassen betyr mye for meg, og det gleder meg å kunne bringe folk ut i naturen. Dette er hjertebarnet mitt.

Tromsø Villmarkssenter har lånt ut rundt 100 av hundene siden det har vært så lite å gjøre.

Espedal, Jan Tomas
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Reiseliv
  2. Koronaviruset

Flere artikler