Ny æra for varehandel

Stortingspolitikere mener tilsynet må granske Vitus-utspill

Geir Pollestad (Sp) og Terje Aasland (Ap) reagerer kraftig på at Vitusapotek-eier Norsk Medisinaldepot truer leverandørene med «konsekvenser» om man ikke begrenser salget av reseptfrie legemidler til butikker. Nå må Konkurransetilsynet på banen, mener de.

Både næringskomiteens leder, Geir Pollestad (Sp) og nestleder Terje Aasland (Ap) ser svært alvorlig på at Vitus-eieren truet leverandørene sine med konsekvenser om de prioriterte å selge til butikker, og ikke bare apotek.
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Jeg reagerer på denne saken. Her må Konkurransetilsynet inn å granske hva som har skjedd. Det fremstår klart som at kjedene misbruker sin makt til å stenge ute andre aktører, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) som også er leder av næringskomiteen.

Forrige helg fortalte E24 om hvordan Norsk Medisinaldepot i et lukket videomøte advarte leverandørene sine om «konsekvenser» hvis de selger produktene sine til det såkalte Lua-markedet, som betyr salg av reseptfrie legemidler i butikker, kiosker og bensinstasjoner.

Les også

Apotekkjempe truer leverandører om butikksalg: – Vil få konsekvenser

– Så dere som leverandører har to valg: Enten velger dere å være apotekvennlig og satser fullt og helt på oss, eller så velger dere å være LUA-vennlig med de konsekvensene det har, sa en leder i Norsk Medisinaldepot.

– Det å ri disse to hestene samtidig, er i vårt hode helt umulig, sier lederen i videoen E24 har fått tilgang til.

Legemiddelindustriens leder Karita Bekkemellem mener Vitus-eieren saboterer konkurransen og har meldt selskapet til Konkurransetilsynet.

En leder i Norsk Medisinaldepot, som er selskapet bak Vitus Apotek, truet leverandørene med konsekvenser om de fortsette å selge varene sine til butikker, og ikke prioriterte apotek.

Viser behov for klare kjøreregler

Pollestad jobber i disse dager sammen med resten av næringskomiteen med tiltak som skal bedre konkurransen i dagligvarebransjen.

Politikerne har vært klare på at man mener Konkurransetilsynet ikke har vært tydelige nok i sin kommunikasjon om hva som er brudd på konkurranseloven.

– Dette viser nok en gang hvor stort behov det er for klare kjøreregler, dokumentasjon og åpenhet, sier Pollestad.

Stortingsrepresentant og nestleder i næringskomiteen, Terje Aasland

Han får støtte av nestlederen i næringskomiteen, stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap).

– Jeg synes Konkurransetilsynet burde inn å se på denne saken. Nå har tilsynet etter mye om og men gått inn i dagligvaren, og da er det riktig at man også ser på utfordringer i apotekbransjen.

Han kaller uttalelsene fra Vitus-eierne «i høyeste grad maktmisbruk».

Konkurransetilsynet har ikke ønsket å kommentere apoteksaken direkte.

Les også

Bor 1,5 time unna nærmeste apotek: Advarer politikerne etter apotekgigantens trusler mot leverandører

Kan svekke butikkenes lønnsomhet

Norsk dagligvare er spredt utover hele landet, og i de fleste kommuner finnes det et sted å kjøpe mat – og smertestillende.

Pollestad sier butikkene ofte er en medvirkende årsak til at småsteder og bygder holdes i live.

– Og reseptfrie legemidler gjør jo utvalget bredere og lønnsomheten bedre for distriktsbutikkene. Om utvalget i disse butikkene skulle snevres inn, så trues jo også lønnsomheten, sier Pollestad og legger til:

– For mange er jo Joker og Matkroken apoteket. Så kunne man jo sikkert hatt litt sympati for apotekkjedene om de kun var opptatt av å selge medisin, men apotekutsalgene selger jo mye mer enn det, både kremer og andre midler som ikke har dokumentert effekt.

Til tross for at folk flest bor i en kommune med apotek, er det over 100 norske kommuner som må kjøpe reseptfrie legemidler i butikk.

Mye kan fikses med lovarbeid

Aasland sier konkurransen i Apotekbransjen kan bedres samtidig som man utbedrer vilkårene for konkurranse i dagligvarebransjen.

– Akkurat som i dagligvarebransjen er det er stor sannsynlighet for at det er ting ved konkurransen i apotek-, byggevare eller andre bransjer som kan være uheldig for forbrukeren. Jeg håper Stortinget kan samle seg om en ny presisering i konkurranseloven som gjør at dominerende aktører ikke kan utnytte sin posisjon.

– Bare en tolkning eller en mindre presisering vil gjøre det enklere for Konkurransetilsynet å sanksjonere selskaper som utnytter sin posisjon.

Etter planen skal dagligvaremeldingen ut på høring den 3. november, og debatteres i Stortinget den 5. januar.

Les også

Konkurransetilsynet: Apotekene har ikke «skodd» seg på munnbind

Følte seg misforstått

Norsk Medisinaldepot har siden den første saken E24 publiserte sagt at de føler seg misforstått.

Selskapet skjønner at budskapet i videoen kan oppfattes som negativt, men mener at det ikke handler om å begrense konkurranse, snarere om at man er kritisk til at folk kjøper legemidler som paracet og nesespray i butikk uten farmasøytisk veiledning.

E24 har spurt hva NMD mente med at å selge til butikk ville få konsekvenser, men har ikke fått svar på dette.

Som svar på kritikken fra stortingsrepresentantene sier kommunikasjonssjef Miriam Thistel følgende:

– Vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen som politikerne legger til grunn, og kan derfor ikke kommentere dette nærmere.

Les også

Leieprisene for butikklokaler i Oslo stuper

Les også

Ble vekstvinner i handelsbransjen: – Jeg blir ingen vinner neste år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ny æra for varehandel
 2. Apotek
 3. Dagligvarebransjen
 4. Norsk Medisinaldepot
 5. Konkurransetilsynet
 6. Geir Pollestad

Flere artikler

 1. Næringsministeren om Apotek-saken: – Glad for at konkurransetilsynet er oppmerksom på saken

 2. Apotekkjempe truer leverandører om butikksalg: – Vil få konsekvenser

 3. Bor 1,5 time unna nærmeste apotek: Advarer politikerne etter apotekgigantens trusler mot leverandører

 4. Opposisjonen vil ha mer åpenhet om dagligvaretall

 5. Mener Konkurransetilsynet bør offentliggjøre dagligvaredata