Over 10.000 butikker må stenge - 56.500 personer kan bli rammet
Aldri tidligere har så mange butikker blitt stengt ned av regjeringen. Totalt arbeider 56.500 personer i pålagt nedstengte butikker, ifølge Virke. Mange av disse permitteres.
DELVIS STENGT: Senterleder Jon Bakke ved Jessheim storsenter gjør det han kan for å hjelpe de leietagerne som holder delvis åpent gjennom «klikk og hent». Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Mandag innførte regjeringen «tiltaksnivå A» i 52 kommuner. Dermed må flere enn 1,2 millioner leve under det strengeste tiltaktsnivået regjeringen kan innføre.
Varehandelen er den bransjen som treffes hardest av de siste tiltakene, og Virke anslår at 56.500 arbeidere jobber i 10.362 butikker som er beordret nedstengt.
Butikker som står for 44 prosent av omsetningen i bransjene klær, møbler, sko og sport er nå stengt ned, ifølge Virke. Hovedorganisasjonen Virke organiserer over 24.000 bedrifter med mer enn 300.000 ansatte.
Tirsdag omfattet de mest omfattende smitteverntiltakene Oslo, de 51 kommunene i Viken fylke, samt kommunene Færder, Tønsberg, Holmestrand, Bodø, Brønnøy og Gran.
Tirsdag påla regjeringen det strengeste tiltaksnivået på enda flere kommuner: Bokn, Haugesund, Karmøy, Tysvær, Utsira og Vindafjord i Rogaland, Sveio i Vestland og Larvik, Horten og Sandefjord i Vestfold og Telemark.
Alle disse kommunene har nå «tiltaksnivå A», som er det mest inngripende nivået i myndighetenes verktøykasse.
Det betyr blant annet skjenkestopp, stengte butikker og serveringssteder (se full oversikt i faktaboks).
Handelsbransjen har aldri tidligere i coronakrisen blitt truffet så hardt som nå, ifølge Virke og NHO.
– Overveldende
Viken alene har 30.684 arbeidere som arbeider i nedstengte butikker. Hvis man inkluderer alle bransjer og Virke-bedrifter anslår organisasjonen at opptil 39.000 ansatte kan bli rammet av mandagens nedstenging.
En av dem som fikk mye å gjøre i etterkant av pressekonferansen mandag kveld var senterleder ved Jessheim Storsenter, Jon Bakke.
– Jeg skal være ærlig og si at jeg ikke så denne komme i den grad nå, sier senterlederen som kaller nedstengingen som varer til 11. april som «overveldende».
Av senterets 140 butikker er det 21 som får lov til å ha åpent.
– Det er litt folk i gangene her fremdeles, for mange butikker har jo «klikk og hent»-funksjon, men det er jo ingenting av hva det pleier å være, sier senterlederen i Jessheim.
Direktør for Virke Handel, Harald Andersen, mener det å stenge ned hele Viken er «uforholdsmessig» og «lite logisk».
– Det er interessant å se at det britiske viruset har lest seg opp på den norske regionreformen, sier en frustrert Andersen.
Han mener det ikke gir mening å ta Norges største fylke under samme kam, og gjøre det over natten.
– Men kan man ikke argumentere for at man må handle raskt nå som det britiske viruset sprer seg hurtig?
– Vi må handle like raskt som viruset sprer seg, men vi må gjøre det forholdsmessig. Man kan ikke bli overrasket over at viruset sprer seg blant barn og unge når denne gruppen lever som normalt, sier Andersen som påpeker at det har blitt knyttet lite smitte til handelsbransjen.
– Man burde ha stengt ned skoler og barnehager før man stengte butikker, sier bransjetoppen.
Senterleder Bakke er delvis uenig med Virke om Viken-beslutningen.
– Jeg synes det er bra at hele Viken får samme regler slik at man slipper problematikken med mobilitet til nabokommunene, sier han.
SKULLE STENGT SKOLER: Virke Handel-direktør Harald Andersen mener nedstengingen er uforholdsmessig streng, spesielt mot kommuner uten særlig smitte. Foto: Heiko Junge / NTB
NHO: Største nedstengning hittil
NHO, som også inkluderer andre nedstengte og påvirkede bransjer i sine beregninger, anslår at mer enn 100.000 arbeidere berøres.
– Dette er den største og mest dramatiske nedstengingen for norsk varehandel så langt i pandemien, sier direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel til E24.
– Gitt konsekvensene, burde regjeringen nøyd seg med å kun stenge butikkene i de Viken-kommunene der smittetrykket er høyest, fremfor alle 51?
– Nei, jeg vil ikke kritisere selve beslutningen. Helseministeren har gjort rede for de smittevernfaglige anbefalingene, og vi har eksempler på at smittesituasjonen har endret seg så raskt. Det gjør det forståelig at det blir tryggere å gjøre det på denne måten enn, å kjøre et lappeteppe av forskjellige regler på tvers av kommunene. Det tror jeg vil være veldig komplisert.
GITTERGATE: Senterleder Jon Bakke ved Jessheim storsenter sier han ikke hadde ventet at det skulle bli full nedstenging denne uken, og at det skulle vare helt til 11. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
At store deler av Norges varehandel befinner seg i Oslo og Viken og dermed rammes hardt, illustrerer NHO med tall som viser status akkurat nå i store norske kjeder :
Av XXLs totalt 37 varehus i Norge, er nå 17 av dem stengt. Disse står for 50 prosent av selskapets samlede driftsinntekter i Norge
34 av totalt 90 Clas Ohlson-forretninger har nå stengt
Og interiørkjeden Kremmerhuset har nå stengt 22 av 61 butikker i Norge
I tillegg opplyste Europris tirsdag ettermiddag at de nå har stengt rundt 30 prosent av sine butiker.
– Dette vil gi et enormt innhugg i omsetningen, sier Kaltenborn.
Ifølge Virkes estimater basert på SSB-tall har de 10.362 butikkene som nå tvinges til å stenge ned en samlet omsetning på 100 milliarder kroner.
GITTERSENTER: Kjøpsentere på hele Oslo har på få timer blitt forvandlet til gittersentre, hvor størsteparten av butikkene har stengt eller holder åpent for å utlevere varer. Foto: Fredrik Solstad / Fredrik Solstad
– Trist
Interiørkjeden Kremmerhuset må fra onsdag holde alle sine 15 butikker i Viken stengt.
Daglig leder Vebjørn Torsetnes opplyser at Viken-nedstengingen fører til at Kremmerhuset må permittere ytterligere 100 ansatte.
– Det føles urettferdig. Vi har ikke hatt noen smitte mellom kunder og ansatte eller mellom ansatte det siste året, sier Torsetnes til E24.
– Vi synes det er trist. Vi skulle helst hatt åpne butikker og folk på jobb. Mest utfordrende er det for de ansatte, som har hatt det tøft og stått i denne utfordrende pandemien over tid.
Et mindre antall butikkansatte vil fortsette å jobbe med Klikk & hent mens Viken-butikkene holdes stengt for kundebesøk.
– Den dagen Viken åpner igjen, vil vi selvfølgelig kalle alle tilbake med full styrke fra første mulige dag, sier Torsetnes.