Salget av Bergen Engines ble ikke vurdert etter sikkerhetsloven

Ettersom Bergen Engines ikke er underlagt sikkerhetsloven, ble heller ikke salget til russiske TMH International vurdert etter reglene om eierskapskontroll.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier salget av Bergen Engines ikke ble vurdert etter reglene for eierskapskontroll i forbindelse med salget til det russiske selskapet TMH international.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Det er svaret forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) gir på spørsmål fra stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp), skriver NRK. Mehl ba statsråden svare på hvordan den norske motorfabrikanten, som er leverandør til det norske forsvaret, kan bli solgt til russiske interesser.

Bakke-Jensen svarer at Bergen Engines ikke er underlagt sikkerhetsloven og at reglene om eierskapskontroll derfor ikke kommer til anvendelse. Han viser til at Bergen Engines er underleverandør til selskapet Vard der forsvaret gjennomfører en sikkerhetsgradert anskaffelse av nye kystvaktfartøy.

Les på E24+

Statsråden svarer om Bergen Engines: – Vi må sikre forsvarsteknologien vår

Det er Forsvarsmateriell (FMA) som håndterer selve anskaffelsen, mens vedlikeholdet ivaretas gjennom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

– Både FLO og FMA gjør vurderinger av hvordan salget vil påvirke vedlikehold, kontrakter og fremtidige leveranser der Bergen Engines AS nå er underleverandør, skriver Bakke i svaret til Mehl, og legger til at han ikke vil forskuttere utfallet av disse vurderingene.

Det har vakt betydelig oppsikt i det politiske miljøet at Bergen Engines, som utvikler motorer til tog og skip og har det norske Forsvaret som en av sine største kunder, er solgt til russiske TMH International. Fabrikken er i dag eid av britiske Rolls-Royce, som for ett år siden bestemte seg for å selge virksomheten.

Les på E24+

Bergen Engines-salget: Advarer mot «skitne penger» fra Russland

Les også

Russlands største togprodusent kjøper Bergen Engines fra Rolls-Royce

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bergen Engines
 2. Frank Bakke-Jensen
 3. Rolls-Royce

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bergen Engines-saken: – Regjeringen må stoppe salget, vitner om komplett svikt i alle ledd

 2. Betalt innhold

  Opphetet debatt om Bergen Engines i Stortinget: – Nei, det er ingen som lyver

 3. Betalt innhold

  Forsvarsministeren må svare om salget av Bergen Engines i Stortinget

 4. Forsvarsministerens partifelle reagerer på Bergen Engines-sak: – For tidlig å konkludere

 5. Betalt innhold

  Bergen Engines: – Forventer at salget blir stanset