Tidigere småkreditor mener Norwegian-bonus kan være fortjent: – Står ikke i noe hylekor

Millionbonusene til Norwegian-toppene har vekket sterke reaksjoner. En av kreditorene som ble avspist med smuler under vårens redningsaksjon, mener likevel at jobben med å redde selskapet kan forsvare utbetalingene.

BONUS: Toppledelsen i Norwegian mottok i mai en bonuspakke som samlet utgjør et tosifret millionbeløp.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • David Bach
Publisert:

– Vi har stått i en dugnad i hele bransjen under pandemien som har pågått. Selv om det ligger sånne ordninger der, så kunne det vært en del av dugnadsånden at de kanskje ikke var i fullt så stor størrelsesorden, sier daglig leder Tor Lillenes i Lufthavndrift om bonusene til Norwegian-ledelsen.

E24 kunne tirsdag fortelle om hittil ukjente tosifrede millionbonuser som har blitt utbetalt til toppledelsen i Norwegian, en ordning som de ansattes tillitsvalgte har reagert kraftig på.

– Jacob Schram og Geir Karlsen fikk 11 millioner i restruktureringsbonus, sier Lars Boilesen til E24 onsdag.

Han er i dag leder for kompensasjonskomiteen i Norwegian, men var ikke involvert da bonusene ble vedtatt. Bonusen ble vedtatt og utbetalt i mai i år, i det selskapet var på vei ut av konkursbeskyttelse.

Lufthavnoperatøren Lillenes leder hadde nær 4,3 millioner kroner i flyavgifter utestående hos Norwegian, men fikk tilbake en såkalt dividende på fem prosent som blir omgjort til aksjer.

Les også

Pilot- og kabinforeningene raser over Norwegian-bonusene: «Usmakelig» og «umusikalsk»

Lillenes understreker at han ikke kjenner forutsetningene for bonusene, og sier at de kan være fortjent med tanke på jobben ledelsen har gjort med å redde Norwegian.

– Men jeg vil tro at de har jobbet nærmest helsen av seg i denne perioden. Så jeg står ikke i noe hylekor og synes at dette er forkastelig. Så lenge betingelsene er oppfylt for utbetaling, så er det nok en god grunn til det, sier Lillenes.

Millionbonuser

De såkalte «retention»-bonusene til Norwegian-toppene ble utbetalt for å sikre at nøkkelpersoner ikke forlater Norwegian når selskapet nå akkurat har forlatt konkursbeskyttelsen og forsøker å reise seg etter coronakrisen.

Jacob Schram, som nylig fikk sparken som konsernsjef, og etterfølgeren Geir Karlsen (som var finansdirektør) fikk begge hver sin bonus på 11 millioner kroner.

Les også

Næringsministeren kjente ikke til Norwegian-bonusene: – Noe umusikalsk

Niels Smedegaard, den tidligere styrelederen som var med på å bevilge ekstrabonusen, har forsvart betalingene med at lønnsvilkårene må være slik at man både «tiltrekker seg og beholder dyktige ansatte».

– Høres merkelig ut

Daglig leder og eier Rune Johansen i Alfa Solutions sier han ikke har fått med seg detaljene om millionbonusene.

– Det høres umiddelbart helt merkelig ut at de kan avsette så mye penger til bonuser, sier Johansen etter å ha fått presentert en oppsummering.

Selskapet hans har levert tjenester for å beskytte flyene som står parkert på bakken mot fukt. Det gjøres ved ulike tildekkingsløsninger.

Norwegian skyldte Alfa Solutions rundt 500.000 kroner, men med bare 5 prosent dividende, så ikke Johansen noe verdi i utbetalingen. Han forteller at de heller gikk for å kjøpe aksjer i Norwegian, med håp om at det ble noe mer ut av det.

Les også

Geir Karlsen om å bli Norwegian-sjef: – En prosess som har gått fort

Fikk smuler

Etter redningsaksjonen i vår var det ikke mye igjen til selskapene Norwegian skyldte penger.

I alt var det 1.156 usikrede kreditorer uten pant eller annen form for sikkerhet for pengene de hadde krav på, en gruppe som fikk igjen fem prosent av pengene de mente å ha krav på, såkalt dividende.

– Fra en kreditors ståsted så er vi i en vanskelig situasjon. Det er ikke enkelt når selskapene eller de vi får inntekter fra, ikke klarer å betale, sier Lillenes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Pilot- og kabinforeningene raser over Norwegian-bonusene: «Usmakelig» og «umusikalsk»

  2. Toppledelsen i Norwegian skal ha fått rundt 30 millioner kroner til sammen i «hemmelig» bonus

  3. Norwegians styreleder: Første del av topplederbonusene ble utbetalt i dag

  4. Bjørn Kjos mener Norwegian-bonusene er høye

  5. Norwegians toppledelse mottok hittil ukjent millionbonus i mai